Paylaş
Hepatit E, aynı adı taşıyan virüsün yol açtığı iltihabi bir karaciğer hastalığı. Virüs, dışkının bulaştığı yiyecek, içecek ve kirli ellerle bulaşıyor. Genellikle kirli sularla yayılıyor. Ancak pişmemiş veya az pişmiş hayvansal ürünlerin yenilmesiyle de (domuz, yaban domuzu geyik gibi enfekte hayvanların ürünleriyle, çiğ veya az pişmiş deniz ürünleriyle) bulaşabiliyor. Nadiren kan nakli yoluyla da geçebiliyor.
Hastalığın kuluçka süresi 3-8 hafta arasında değişiyor. Hastalık kendini, ateş, yorgunluk, iştah kaybı, bulantı, kusma, karın ağrısı, deri ve gözlerde sarılık belirtileriyle gösteriyor.
KRONİKLEŞMİYOR
Hepatit B veya C gibi kronikleşmeyen hepatit E, genellikle genç yetişkinlerde (15-49 yaş) görülüyor. Özellikle çocuklarda ve erişkinlerde belirtisiz de atlatılabiliyor. Hamile kadınlarda ise riskli. Karaciğer yetmezliğine sebep olabiliyor ve hamileliğin son 3 ayında vakaların yüzde 20’si kaybediliyor.
Hijyenin kötü olduğu bölgelere giderken dikkat!
Sağlık koşulları ve içme suyu kontrolünün kötü olduğu ülkelere seyahat eden yolcular risk altında. Hepatit E tek tek vakalar ve salgınlar şeklinde dünya çapında görülüyor. Daha önce de Asya, Ortadoğu, Afrika ve Orta Amerika’da salgınlar yaptı. Doğal afetlerden sonra bu bölgelerde bulunanlar, mülteci kamplarında yaşayanlar ya da geçici konutlarda yaşayan insanlar risk altında.
Aşı, ilaç yok
Hastalığı önlemek için bir aşı ve ilaç yok. Hastalığa karşı en etkili yöntem gıda ve suyla ilgili hijyen koşullarına dikkat ederek önlem almak. Güvenli içecek ve gıda tüketilmek. Seyahat dönüşünüzde şikayetleriniz olursa acilen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Seyahatiniz hakkında hekiminizi mutlaka bilgilendirin.
Dünya Sağlık Örgütü önerileri
Örgüt, Çad’a seyahat edecekleri su ve gıda güvenliği açısından standart hijyen önerilerine uyması gerektiği uyarısı yapıyor. İnsandan insana bulaşma riski çok düşük olduğundan, bu önerilere uymak yolcuları Hepatit E’ye karşı koruyabiliyor.
Paylaş