Sevinç Hanım’dan vefaya teşekkür

"İNÖNÜ Ailesi bize her zaman öncü olmuştur. Ailenin yanı sıra, Erdal Bey özel bir insandı, kendisine her zaman saygı duyduk ve onu sevdik."

Bu sözler Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e ait. Geçtiğimiz pazartesi günü Çankaya Köşkü’nde Erdal Bey’in eşi Sevinç İnönü’ye söylüyor.

"Erdal Bey ile DYP-SHP koalisyonunda birlikte çalıştık. Ne zaman bir sorunumuz olsa, hemen Erdal Bey’e giderdik, çünkü o hemen çözerdi."

Bu sözler Meclis Başkanı Köksal Toptan’a ait. Geçtiğimiz pazartesi günü TBMM Başkanlık makamında Erdal Bey’in eşi Sevinç İnönü’ye söylüyor.

"Erdal Bey çok sevdiğimiz, farklı ve büyük bir insandı, aramızdan ayrılması hepimiz için büyük bir kayıp oldu, kaybından çok üzüntü duyduk."

Bu sözler Başbakan Tayyip Erdoğan’a ait. Geçtiğimiz salı günü Başbakanlıkta Erdal Bey’in eşi Sevinç İnönü’ye söylüyor.

DOĞRUDAN DİREKTİF

Sevinç
Hanım, Abdullah Gül, Köksal Toptan ve Tayyip Erdoğan’ı ayrı ayrı ziyaret ediyor, teşekkür ziyaretleri.

Erdal Bey’in hastalığı sırasında ve aramızdan ayrılmasından sonra Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı ve Başbakan düzeyinde İnönü Ailesi’ne ve Sevinç Hanım’a gösterilen ilgi, tam bir vefa. Vefa ile birlikte, insanlık örneği.

Siyasal görüş farkları ayrı. AKP yönetimi ile İnönü Ailesi’nin siyasal görüşleri arasında dağlar kadar fark var. Hiçbir yerde kesişmeyen görüşler.

Ancak, devletin tepesi Erdal Bey hastalandığında "siyasal görüş farkımız var, yok" diye, zerre kadar tereddüt etmeden, çok yakın ilgi gösteriyor.

Abdullah Gül Dışişleri Bakanı iken ve sonra Cumhurbaşkanı olarak, doğrudan direktif veriyor. Hastalık sırasında ve sonrasında, Washington Büyükelçiliği her türlü ihtiyacın karşılanması için, devreye giriyor. Aynı ilgi Başbakan’da da var. Amerika’da hastaneye Erdal Bey’in sağlık durumunu merak eden telefonlar, yine devletin tepesinden.

Gösterilen ilgi nedeniyle, Sevinç Hanım teşekkürü borç biliyor ve tek tek ziyarete gidiyor.

BAYKAL OUT

Sevinç Hanım
ayrıca Süleyman Demirel ile Murat Karayalçın’ı elbette ziyaret ediyor.

Demirel hastalık sırası ve sonrasında en çok ilgi gösteren devlet adamlarından biri. Erdal Bey’e ilişkin anıları 1960’lara kadar uzanıyor.

Karayalçın ise, yıllardır Erdal Bey ile birlikte.

Bunca ziyaret arasında bir eksik var. Sevinç Hanım, Deniz Baykal’ı ziyaret etmiyor, ziyareti aklından bile geçirmiyor. Nedeni var.

Erdal Bey
siyaset sahnesinde iken, Baykal’dan çektiğini kimseden çekmiyor. Onun siyasetten nefret etmesinde Baykal başrolü oynuyor. İkincisi, Erdal Bey’in vefatı ardından, Baykal Pembe Köşk’e başsağlığına geliyor. İlgi bu kadar. Herhalde, adet yerini bulsun türünde.

İnönü Ailesi ile Baykal aynı siyasal görüşte. AKP’liler öte yanda. Ama, burada ölçü bu değil.

Sevinç Hanım da, bu ölçüden hareketle, Baykal’ı ziyaret etmiyor. Zaten, ona teşekkür edecek hiçbir şey yok.

Bu nasıl lobi ise

AMERİKAN Temsilciler Meclisi’nden bir heyet Ankara’da. ABD Büyükelçisi Ross Wilson heyetin onuruna bir yemek veriyor.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile bazı AKP milletvekillerinin bulunduğu yemekte PKK, Kuzey Irak’a harekat, Ermeni sorunu gibi konular ele alınıyor. Bugünkü ortamda herkesin ne söyleyebileceği belli. Beklenmedik söz Amerikalı kadın kongre üyesinden:

"Ben Orta Amerika’da kırsal kesimden geliyorum. Her ay ve ayda en az bir kere, Ermeniler bana geliyor ve kendi görüşlerini anlatıyor. Bugüne kadar bana gelen tek Türk olmadı."

Biz Amerika’daki lobi faaliyeti için milyon dolarlar döküyoruz. Çok iyi yere döküyoruz ki, bu konuda karar verecek kongre üyesine bile ulaşılmamış.
Yazarın Tüm Yazıları