Selimiye zincirinde kırık halka

Güncelleme Tarihi:

Selimiye zincirinde kırık halka
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2012 00:00

Edirne Valisi Gökhan Sözer, Selimiye Camisi’ni tanıtmak için oluşturulan 1000 kişilik zincire katılan Bulgar Ortodoks Kilisesi Rahibi Aleksandır Çıkırık’ı, “Bulgaristan’da bizim müftüyü, hocayı, sağına soluna alıyorlar mı?” diyerek protokole almadı.

Haberin Devamı

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne giren Selimiye Camisi ve Külliyesi’ndeki sorunlara dikkat çekmek ve tanıtmak isteyen yaklaşık 1000 kişi, Selimiye Meydanı’nda el ele tutuşup insan zinciri oluşturdu ve 1 dakika bu şekilde durdu. Zincire katılan Edirne Valisi Gökhan Sözer, bu projeye destek için Selimiye Camisi eski imamı Nadi Ersoy’la gelen ve protokol sırasına alınmak istenen Bulgar Ortodoks Kilisesi Rahibi Aleksandır Çıkırık’ı, “Bulgaristan’da bizim müftüyü, hocayı, sağına soluna alıyorlar mı?” diyerek protokole almadı. Bunun üzerine rahip Çıkırık ile birlikte Ersoy protokolün arkasındaki zincire dahil oldu. Tarihi eserlere sahip çıkılması gerektiğini belirten Bulgar Ortodoks Kilisesi Rahibi Aleksandır Çıkırık, şunları söyledi: “Burada yaşayanlar olarak, tarihi eserlere sahip çıkarsak, çocuklarımıza da güzel eserler kazandırmış oluruz. Güzel bir çevre düzenlemesi olursa, bütün gelen misafirlere biz de ev sahipliği yaparız. Biz kardeşlik için toplandık. Böyle şeyleri (valinin sözleri) öne çıkartmamak gerekiyor.”
Osmanlı Padişahı 2’nci Selim tarafından 1569-1575 yılları arasında Mimar Sinan’a yaptırılan ve Mimar Sinan’ın “ustalık eserim” dediği tarihi Selimiye Camisi’nin çevre düzenlemesinin biran önce yapılmasını talep eden Edirne Kent Konseyi, sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerin desteğiyle “Koca usta sizi çağırıyor” programı düzenledi. İnsan zinciri oluşturan grupta, Mimar Sinan kılığında bir kişi, katılanlara, eserine sahip çıkmalarını öğütledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!