Sefertası taşıyıcıları

“Kalaylı Kaplarda Alaylı Yemekler” kitabımda da bahsetmiştim sefertaslarından.

Haberin Devamı

Bir dönem her türden esnafın, ama özellikle memurlar ve talebelerin işe veya okula giderken ellerinde taşıdıkları sefertasları, genelde üç dört gözden oluşur, en alt gözüne katı, en üst gözüne sulu yemekler konulurdu.
Bugünlerde sefertasıyla ilgili ilginç bir şey daha öğrendim. Bilirsiniz, yazlarını Adalar’da geçiren İstanbullular baharın gelmesiyle beraber Adalar’a taşınır, İstanbul’daki işlerine buradan gelip giderler. Sefertasının hâlâ kullanıldığı zamanlarda Adalar’da “sefertası taşıyıcıları” varmış. Bu taşıyıcılar saat sekiz vapuruyla Adalar’a geçer, iki ucunda boş sefertasları asılı değnekleriyle belirli adreslere gider, boş tasları dolularıyla değiştirirler, koştura koştura 10 vapuruna yetişip İstanbul’a dönerlermiş.
Vapur iskeleye yanaşınca ilk inenler bu sefertası taşıyıcıları olur, koşar adımlarla çevreye dağılıp esnafa yemeklerini yetiştirirlermiş. Kaynak: “Hoşçakal Pirinkipo”, Fıstık Ahmet (Tanrıverdi)

Haberin Devamı

Patlıcanlı göce köftesi

Derin bir yoğurma kabının içine göce konulur ve üzerine ılık su eklenerek 15-20 dakika bekletilir. Böylece kabaran ve iyice yumuşayan göceler içine tuz da eklenerek köfte gibi sıkıca ve uzun sure yoğrulur. Göce harcından fındık büyüklüğünde parçalar koparılarak elde iyice yuvarlanır ve bir tepsiye dizilerek bir kenarda bekletilir. Bu arada patlıcanlar alaca soyulup, başparmak kalınlığında ve boyunda doğranır ve içine bir tatlı kaşığı kadar tuz atılmış bol suya acısını almak üzere konulur.
Bir tencerede yağla beraber, yemeklik incecik doğranmış soğanlar 5 dakika kadar kavrulup, salça ve kırmızıbiber eklenir. Patlıcanlar ilave edilerek 2-3 dakika kadar kavurma işlemine devam edilir. Üzerine 7-8 su bardağı sıcak su eklenip, kaynamaya bırakılır. Kaynayan suya haşlanmış nohutlarla beraber hazırlanan köfteler de atılır. 10-12 dakika kadar pişirilir. Limon suyu da eklenip altı söndürülür. İstenirse üzerine kızdırılmış tereyağlı nane gezdirilerek servise sunulur.
Yemekçinin notu
Aşurelik buğday çekilerek her bir buğday tanesi dörtte bir, dörtte iki gibi çok daha küçük boyutlara getirilir. İşte aşurelik buğdayın bu şekline Adıyaman’da göce adı verilir.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

- 2 su bardağı göce
(çok ince bulgur)
- 1,5 su bardağı sıcak su
- 2 çay kaşığı tuz
Yemek harcı için
- 3 adet orta boy patlıcan
- 2 adet orta boy kuru soğan
- 1 yemek kaşığı domates ya da biber salçası
- 1 tatlı kaşığı pul kırmızıbiber
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- 25-30 gr tereyağı
- 1 adet limonun suyu

Yazarın Tüm Yazıları