Şans ve şanssızlık

Düşünce ve duygularımızın şans ve şanssızlıkları yarattığından söz etmiştim. Aslında bu konuyu çeşitli biçimlerde işliyor ve daima olumlu beklentiler içinde bulunun, kendinize ve yapabileceklerinize inanın, diyorum.

Çeşitli şekillerde anlatıyorum ve sanırım anlatmaya devam edeceğim. Taa ki, anlaşılıncaya kadar. Çünkü, hem mektuplar, hem de karşılaştığım kişiler bana bu doğrultuda sorular soruyorlar.

Evet, düşünce ve duygularımızla olayları etkilediğimizi anlatmaya çalışıyorum. Fakat, karşılaştığımız olayları biz şans ve şanssızlık olarak değerlendiriyor, daha önceki duygu ve düşüncelerimizi hatırlamıyoruz. Halbuki düşüncelerimiz duygularımızı etkiliyor, duygularımız ise, düşüncelerimizi... Biraz iyimser olmayı denesek, diyorum. İyi beklentiler içinde bulunsak. Kaygısız ve telaşsız bir biçimde yapabileceğimize inansak... Çok mu, zor?

Bir girişimde bulunduğumuz zaman, önce olumsuz taraflarını ele alıyoruz. İsteklerimizi elde etmek için çalışırken telaşlanıyor ve 'ya olmazsa' diye düşünüyoruz. Hatta olmama ihtimalinin olabilirliğinden daha fazla olduğu duygusuna kapılıyoruz. Öte yandan çok istediğimiz şeyi gerçekleştirmek için elimizden geleni yapmaya devam ediyoruz.

Şimdi böylesine endişeler içinde bulunduğumuz zaman isteklerimizin olması çok zor gözükmüyor mu?

Enerjinizin büyük bir kısmını kaygı duygusu içinde tüketirken, isteklerinizi olduracak enerjiniz kalmıyor. Üstelik dikkatinizi isteklerinize odaklamanız gerekirken, endişeler yüzünden dağılıyorsunuz. Böylece verimli bir çalışma yapabilme durumunuz da ortadan kalkıyor. Çünkü, dikkatinizi nereye yöneltirseniz, düşünce ve duygularınız da oraya odaklanır. Düşünceler ve duygular çeşitli konulara dağıldığı zaman başarı şansınız azalır. Yani sizin şanssızlık olarak nitelediğiniz durumlar ortaya çıkmaya başlar. Üstelik çok kolay yapabileceğiniz bir işin olması bile neredeyse imkansız hale gelir. Olumsuz duygu ve düşünceler içine girerek dikkatinizi dağıtmayın. Kendinizi gerçekleşmesini istediğiniz konuya bütün olarak yöneltin. Yani dikkatinizin tümünü isteklerinize odaklayın ve düşünceleriniz yapıcı olsun. Bu sırada iyimser duygular içinde bulunun ve istediğiniz şeyin olacağına inanın. Yani kendinize ve yapabileceklerinize inanın. Sonra olayları izleyin. Şansın sizden yana olduğunu göreceksiniz diyorum, Yasemin'ce...
Yazarın Tüm Yazıları