Şampiyonada tanıtım rüzgarı

Güncelleme Tarihi:

Şampiyonada tanıtım rüzgarı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2010 13:02

Dünyanın 5 kıtasından basketbol yıldızlarının konuk olacağı FIBA 2010 Dünya Basketbol Şampiyonasında tanıtım rüzgarı esecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, şampiyonada Türkiye'nin tüm yönleriyle tanıtılması amacıyla tanıtım kampanyası gerçekleştirilecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, şampiyona süresince tanıtım etkinlikleri yürütülecek.

Türkiye'nin de aralarında bulunduğu şampiyonada beş kıtadan basketbol yıldızları Türkiye'ye konuk olacak.

Türkiye'de ilk kez düzenlenecek Dünya Basketbol Şampiyonası süresince Türkiye'ye yoğun turist çekilmesi beklenirken, gelecek konukların ülkeyi en iyi biçimde tanıması için de çalışmalar yapılacak.

Bu kapsamda, Türkiye'nin ev sahipliğinde yapılacak 2010 Dünya Basketbol Şampiyonasının resmi logosu ile birlikte Türkiye logosunun kullanılması sağlandı.

Reklam kampanyalarında da şampiyona logosu kullanılırken, Kültür ve Turizm Bakanlığının “www.goturkey.com” adresinde şampiyonanın duyurusu yapılırken, şampiyona süresince stantlar kurulacak. Bu stantlarda tanıtıcı yayın ve hediyelik eşyalara yer verilecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ayrıca, şampiyona süresince karşılaşmalara ev sahipliği yapacak illerin tanıtımı da hedefleniyor. Bu çerçevede Bakanlıkça bastırılan “Turkey” adlı yayında şampiyonanın yapılacağı İstanbul, Ankara, İzmir ve Kayseri'ye ilişkin bilgiler yer alacak.

HEYECAN 28 AĞUSTOSTA BAŞLIYOR

Türkiye'nin ilk kez ev sahipliği yapacağı “FIBA 2010 Dünya Şampiyonası”, 28 Ağustos-12 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Dünyanın 5 kıtasındaki 24 ülkeden basketbol takımlarının katılacağı şampiyonanın, konaklama, ulaşım, bilet satışları, turist harcamaları, tesis yatırımları, aktiviteler, sponsorluklar, reklamlar ve operasyon kalemlerinde yapılacak harcamalarla yaratacağı ekonominin yaklaşık 300 milyon lira (159 milyon 500 bin avro) olarak hesaplandığı kaydedildi.

Maçların oynanacağı İstanbul, İzmir, Kayseri ve Ankara'daki otellerin büyük bölümünün şimdiden dolduğu ve şampiyonayı takip etmek isteyenlerin komşu illere yönlendirilmeye başlandığı, sadece İstanbul'da şampiyona nedeniyle 30 bin kişinin rezervasyon yaptırdığı belirtildi.

Şampiyona maçlarının yapılacağı 4 ile toplam 100 bin turistin gelmesi beklenirken, takımlar, oyuncular, sponsor şirketler, basın ve sporseverler 44 milyon avroluk bir konaklama ekonomisi oluşturuyor.

200 bin kişinin izleyeceği tahmin edilen maçları izleyecek “spor turistleri” arasında basketbol izleyicisi, Formula 1 ve tenis seyircisinden sonra en çok para harcayan grup.

Dünya yıldızlarının konuk olacağı şampiyona kapsamında gelecek turistlerin 4 ildeki esnafın yüzünü güldürmesi de bekleniyor.

BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETMENİ İCAT ETTİ

Dünyanın futboldan sonraki en yaygın ikinci spor dalı olan basketbolun doğuş öyküsü de ilginç.

Uzun yıllar Amerika'da spor eğitmenliği yapan Kanadalı beden eğitim öğretmeni Dr. James Naismith'in basketbolu Mayas kabilesinin “Tlahiotenie” oyunundan esinlediği düşünülüyor.

Dr. James Naismith, Amerika'nın Sprinfield eyaletinde beden eğitimi öğretmenliği yaparken uzun yıllardır hayalinde yaşattığı bu sportif oyuna son şeklini verdi. Spor salonunun karşılıklı duvarlarına asılan tahtadan yapılma sepetlere topu sokma esasına dayalı olan bu oyun, ilk olarak atlet ve beyzbolculara iyi bir kış antrenmanı olarak tasarlandı.
Duvara asılı sepetlere topu atma hedefinden dolayı da Naismith, oyununa isim olarak da “sepet topu” anlamına gelen “basketbol”u seçti.

Dünya şampiyonası sonunda ipi göğüsleyecek takımın alacağı kupayı da icat eden Naismith, ayrıca Amerikan futbolu kaskının da mucidi.

İlk kez 9 Ağustos 1998 tarihinde dünya şampiyonu Yugoslavya'ya verilen kupanın üst kısmı nilüfer çiçeği şeklinde tasarlandı. On köşeli, dönebilen, değerli taşların işlendiği ve beş kıtayı sembolize eden orta parçaya ise kıtaların haritaları oyuldu. 975 ayar gümüşten yapılan ve içleri altın kaplama, alt ve üst kısımlar ile 14 karat altından yapılan orta kısım da kupayı paha biçilmez kılıyor.

FIBA 2010 Dünya Şampiyonası, 12 Eylül Pazar günü gerçekleştirilecek final karşılaşmasıyla sona erecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!