Şamil tarih yazdı

Güncelleme Tarihi:

Şamil tarih yazdı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 1999 00:00

Haberin Devamı

Türk boks tarihinde ilk defa bir Dünya Şampiyonumuz oldu

ABD ve Kübalılar'ın hegamonyası altındaki ağır sikletin finalinde ilk kez bir Türk vardı. Sinan Şamil Sam, Kazak rakibini 4-4 biten maçta 26-16'lık yumruk sayısı üstünlüğü ile yenip altın madalyayı aldı.

Dakika dakika nefes kesen maç...

Dünya ringine Sinan Şamil destanı yazdık... Tebrikler Sinan... Ülkemizin şu acılı günlerinde ringde tarihimizin ilk Dünya şampiyonluğunu kazanarak bizleri mutlu ettin. Yumruklarına sağlık... Houston'dan uzat alnını 65 milyon öpsün seni... Sinan Şamil Sam, yıllarca dünya ringlerinde Küba ve ABD'lilerin hegemonyası altında olan Dünya Ağır Siklet Boks Şampiyonluğunu kazanarak boks tarihimizin altın adamı oldu.

Profesyonel ol

Şampiyonumuz Sinan Şamil Sam'a daha ringdeki teri kurumadan ABD'li ve Kanadalı menajerlerden çok cazip profesyonellik teklifleri geldi. Sinan Şamil, mali koşulların kendisine iletildikten sonra kararını vereceğini belirterek, ‘‘Olimpiyatlardan da altın madalya kazandıktan sonra profesyonel olmayı düşünüyordum. Ancak gelen tekliflerin cazipliğine göre profesyonel boksa da geçebilirim’’ dedi.

1 altın 2 bronz

ABD'deki 10. Dünya Boks Şampiyonası'nda ilk kez bir Dünya Şampiyonu çıkarırken, iki de bronz madalya elde ettik. 57 kiloda Ramaz Phaliani ve 75 kiloda Akın Kuloğlu yarı finalde yenilip bronz madalyaların sahipleri oldular.

KİM KİMDİR

Madalya kolleksiyoncusu

Sinan Şamil Sam, 1974 yılında Almanya'da doğdu. 14 yaşında Kars'tan gelip, Ankara'da boksa başladı. Halen Ankara TSE Kulübü'nde hem çalışıyor, hem de boks yapıyor. 1992 Avrupa Gençler ve Dünya Gençler Şampiyonu, Türk boks tarihinin ilk Gençler Dünya Şampiyonu. 1993 Akdeniz Oyunları Şampiyonu, aynı yıl Avrupa Büyükler ikincisi, 1995 Dünya Büyükler üçüncüsü, 1998 Dünya Kupası üçüncüsü, Avrupa üçüncüsü oldu. Şimdiye dek oynadığı 236 maçın sadece 17'sini yenik bitirdi.

Boks uğruna Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi bölümünü bıraktı.

Aslan oğlum

Sam'ların Sincan'daki evinde adeta bayram havası var

Sinan Şamil Sam'ın Ankara Sincan'daki evinde bayram havası vardı. Üç katlı apartmanın merdivenlerini çıkıp kapıyı çaldığımızda, anne Sevim hanımın ağzından ilk olarak ‘‘Sütüm helal olsun ona. Milletimizin şu acılı günlerinde oğlumun bu başarısı kan ağlayan yüreklere birazcık su serptiyse ne mutlu bize’’ cümleleri döküldü.

Anne Sevim hanım, ‘‘Bakmayın onun ringde bir kaplan gibi yırtıcı olduğuna’’ diyor. Sinan'ın küçük kardeşi Alpaslan ise ‘‘Ağabeyim, benim boksör olmama karşı çıktı. Benim para kazanmak için hem okuyup, hem de futbol oynamamı istedi’’ diyor. Kızkardeşi Meral de ağabeyi ile gurur duyuyor.

Rus doktor ringe döndürdü

Sakatlığı nedeniyle bir süre boksu bırakan Sinan Şamil, ünlü Rus Antrenörü Lavrov'un ısrarı ile Moskova'da tedavi görüp tekrar ringe çıktı.

Sinan Şamil Sam, boksta yurt dışında en çok maç ve madalya kazanan sporcu özelliğine de sahip... Sinan, çok dögüşken bir boks stiline sahip olduğu için sık sık sakatlıklar geçirmişti. Ancak omuzundaki sakatlık yıllarca sürünce sinirlenip, dört yıl önce bir süre için boksu bıraktı.

Ancak Türk boksunun çehresini değiştiren Ruslar'ın ünlü antrenörü Lavrov onun peşini bırakmadı. ‘‘Bu sakatlığı boks yapmasına engel’’ denilen Sinan'ı Moskova'ya götürdü. Orada uzun süreli tedavi görüp iyileşen Sinan tekrar boksa döndü ve Houstan'da ülkemize ilk Dünya Şampiyonluğunu getirdi.

Nişanlısı POLİS

Düğün yakında

Türkiye'ye boksta ilk dünya şampiyonluğunu kazandıran

Sinan Şamil Sam, evlilik için gün sayıyor. Anne Sevim hanım, oğlunun, Başbakanlık'ta görevli olan polis memuru nişanlısı Seçil Akyüz'e ABD'ye giderken şampiyonluk sözü verdiğini hatırlatarak, ‘‘Yakında onun mürvetini de göreceğiz’’ dedi.

ABD'nin Teksas Eyaleti, Houston kentinde yapılan Dünya Boks Şampiyonası'nın artı 91 kilo finalinde boksörümüz Sinan Şamil Sam, Kazak rakibi Muhktar Dildabekov 'u 4-4 biten maçı, 26-16'lık pozitif yumruk sayısı üstünlüğü ile kazanıp Dünya Şampiyonu kürsüsüne çıktı.

RAUND.. RAUND.. MAÇ

Birinci raundta Kazak, azgın bir boğa gibi saldırışa geçti. Sinan, üzerine şuursuzca gelen rakibini önce kontrolüne alıp eskivlerle yumruk hedefine girmemeye çalıştı. Kazak boksörün bu ‘‘saman alevi’’ hızını Sinan çabuk kesti. Sağa sola yatıp, Kazak'ın yumruklarını boşa alarak, sağ direkt, sol aparkat ve sol kroşe vurmaya çalıştı. Raundu Kazak 2-0 önde kapadı.

MERAK ETME HOCA

İkinci raunda Sinan 2-0 yenik başladığı için köşe taktiği değişti. Nazif hoca, Sinan'ı raunda sürerken, ‘‘Gardaş.. Adamın sol direktlerini boşa alıp, sağ direktle üzerine git. Fazla eğilme... Eskivlerle onu kandır’’ dedi. Sinan, ‘‘Merak etme hoca. Kazak'ı öldüreceğim’’ dedi. Ve gongla birlikte yaralı aslan gibi saldırmaya başladı. Sol direktleri ile oyalayıp, sağ aparkat, sağ direkt vurdu. Presle kazak'ı iplere sıkıştırmaya çalıştı ama Kazak bu tuzağa düşmedi. Raundu Sinan 2-0 kazandı.

YUMRUKLAR GARD DA

İki boksör de yakın distansta dövüşmeye başladılar. Tam bir kırışma başladı. Sinan vurup, içerden çıkarken, kontraları gardına alıyor. Fazla hırpalanmıyordu. Tam bir taktik savaşıydı bu raund... Orta hakem başını biraz fazla gardının arkasında saklayan Sinan'ı önce uyardı, arkasından ‘‘Başını fazla eğiyor’’ diye ihtar verdi. İhtarı yiyen Sinan bozulmadı. Bu ihtarla birlikte sanki ‘‘ok yaydan çıkmıştı’’. Bu raundta 2-2 berabere bitti.

KASKI DÜŞTÜ

Son raunda çıkarken, Esat hoca elinde havlu ile Sinan'ı iyice serinletip nefeslendiriyor. Nazif hoca da ‘‘Gardaş... Kazak yoruldu. Sol direkt, sol kroşe oyna. Adam inecek’’ diyordu. Sinan köşeyi iyi dinlemişti. Ne diyorlarsa onu yapıyordu ringde... Gözleri çok iyi olduğu için kontra yumrukları iyi hissedip eskivlerle savuruyordu. Artık iki boksörde bitmişti. Sarılmalar başladı. Orta hakem sık sık araya girip, ‘‘Brek.. brek’’ diye bağırmaya başladı. Son 16 saniye kala Sinan'ın kaskı düştü. İyi de oldu. Aslanımız biraz nefesleniverdi. Son 6 saniye oynanıyordu. Nazif hoca, masadan almıştı sinyali.. Bağırmaya başladı. ‘‘Sinan dövüşmeye girme... Ringde gezin.. Öndesin..’’ Ama Sinan'ın ringde adeta gözü dönmüştü. Duymuyordu bu sözleri hala Kazak'ın üzerine gidip, indirmeye çalışıyordu. İşte o anda gong vurdu. Sinan'ın da kolları havaya kalktı.

Dünya şampiyonası'nı 1 altın 2 bronz madalya ile kapayan Türk boksu tarihinde ilk kez böylesine büyük bir başarıya imza atıyordu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!