Salman Usta

Gaziantep Bakırcılar Çarşısı’nın en eski ve saygıdeğer bakır ustalarından biri Salman Çarlı.

Haberin Devamı

Salman Bey baba mesleği olan bakırcılığı 62 yıldır yapıyor. Bu işe 8-9 yaşlarındayken babasının yanında başlamış. Oğluna da öğretmiş işi. Şimdi oğlu 35 yaşında ve bu mesleği devam ettiriyor.
Bakırın sağlık için yararlı olduğunu söyleyen Salman Bey, “Bakırcıların vücudunda ağrı sızı da olmaz” diyor ve ekliyor: “Bakır ustalarının ellerinde hiç kesik, yara olmaz. Çünkü bakırın tedavi edici bir tarafı vardır.“
“Eskiden bakır çeşitlerini kendimiz belirler, adeta seri üretim yapardık. Şimdi isteğe göre bakır eşya üretiyoruz. Bu sanat hiç yok olmaz. Gerçi artık bakır mutfak eşyası pek talep edilmiyor. Ama turistik eşyalara talep var.
Nerede o eski sanatkarlar... Kalmadı. Biz, dövme ve kalemle işleme tekniklerini kullanarak bakırı süslerdik. Özellikle kalem işçiliği çok zahmetlidir. Çelik bir kalemle ve çekiçle işlemeler yapılırdı. Eskiden işlemeli bakır kaplara ‘kalemli’ denirdi. Çoğu kez kızların çeyizlerine konacak bakır eşyaya kullanacak olanın adını işlerdik” diyor Salman Usta.

Haberin Devamı

BIŞLAK - BİŞİRGEN ÇERKEZ

Patatesleri yıkayıp ortadan ikiye bölün ve tuzlu suda haşlayarak süzün. Soyup sıcak haldeyken derin bir kaba rendeleyin.
Üzerine tereyağını ekleyip peyniri rendeleyin. Tuz ve karabiberi serpip malzemeleri iyice karıştırın.
Diğer taraftan, unu derin bir kaba koyup suyu azar azar ilave edin ve tel çırpıcı yardımıyla sürekli çırparak pürüzsüz bir kıvama getirin. Bu sulu un karışımını patates püresinin üzerine ilave edip iyice karıştırın ve bir tencereye aktarın.
Tencereyi kısık ateşin üzerine oturtup sürekli karıştırarak 12-15 dakika kadar pişirin.
Üzeri için yağı küçük bir tavada eritip biberi ekleyin ve 1 dakika kadar kızdırın. Bu biberli sosu yemeğin üzerine gezdirin.
Bu yemek genellikle etin yanında ya da tek başına servis edilir.

Malzeme listesi

- 1 kg patates
- 50 gr tereyağı
- 250 gr beyaz peynir (Çerkez peyniri kullanmanızı tavsiye ederim.)
- 2 tepeleme yemek kaşığı un
- 2 su bardağı soğuk su
- 2 çay kaşığı tuz, karabiber
Üzeri için;
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 2 tatlı kaşığı  kırmızı toz biber

Yazarın Tüm Yazıları