Güncelleme Tarihi:
Şakirpaşa Konağı’nda restorasyonun ardından düzenlenen açılış törenine Adana Valisi Mustafa Büyük, Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, bürokratlar ve çok sayıda konuk katıldı. Başkan Sözlü, taşınmaz kültür varlığı olarak adlandırılan tarihi Şakirpaşa Konağı’nın restorasyonuyla ilgili bilgi verdi. Sözlü "Proje, Adana Büyükşehir Belediyesi Proje Daire Başkanlığı’nca, Çukurova Kalkınma Ajansı’na proje olarak sunuldu ve destek aldı. Tarihi konak, Çukurova Kültürünü Araştırma Geliştirme ve Yaşatma Merkezi ismiyle hizmet verecek" dedi.
Konağın mimari özellikleri yanında tarihte oynadığı role de dikkat çeken Başkan Sözlü, şöyle konuştu:
"Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın Milli Mücadele fikrine yönelmesine Şakir Paşa Konağı tanıklık etmiştir. Mondros Ateşkes Antlaşması’nın imzalandığı günlerde Adana’da bulunan Mustafa Kemal Paşa, ateşkes hükümlerinin tehlikesini ve gelmekte olan buhranlı günleri ilk bu şehirde görmüştü. Mustafa Kemal Paşa Adana’nın ileri gelenleriyle yaptığı görüşmelerde, milli mücadele için hazırlıklı olunması gerektiğini anlatmış, Adanalıların vatan uğrunda ölmeye kararlı olduklarını görmüştü. İşte böyle tarihi görüşmelerden biri de 8 Kasım 1918’de, o dönemde mülkiyeti Aliye Hanım’a (Yerdelen) ait olan Şakir Paşa Konağı’nda yapıldı. Toplantıda Adana askeri erkanı ile Adana eşrafından oluşan kalabalık bir heyet, işgaller ve memleketin geleceğini konuştular. Mustafa Kemal Paşa bu konakta Adana ve Çukurova’nın işgal edileceğini, dolayısıyla gerekli önlemlerin alınmasını, kendisinin de her türlü desteği yapacağını belirtti. Heyette bulunan Adanalıların vatanını savunmak uğrundaki coşkusunu gören Mustafa Kemal Atatürk tarihi kararını bu konakta, Şakir Paşa Konağı’nda verdi: ’Evet, bu topraklarda düşman çizmesi gezemeyecek ve bu millet esir olmayacak’."
TARİHİ ESERLERİN KORUNMASINA KURUMSAL DESTEK
Adana Valisi Mustafa Büyük de törende yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Çok önemli bir tarihi, kültürel mirası restore ederek toplumun hizmetine sunma vesilesiyle birlikte olmaktan mutluluk duyuyorum. Bu bölgede tarihe çok önemli bir referans veren, tarihi hatırlatan kültürel mirasımıza sahip çıkmamız ve hatıraları yaşatmamız için güzel bir vesileyi bu şekilde gerçekleştirmiş oluyoruz. Adana’daki çok sayıda tarihi eserin restorasyonu konusunda tüm kurumlarımız destek verme noktasında hazır. Yerel yönetimlere de önemli görevler düşüyor. Bu binanın Adana’nın kültürel mirasının korunmasına hizmet etmesi noktasında yeni alanların tespiti, restorasyonu ve kültürel mirasın gelecek nesillere devri konusunda bir görevi de ifa etmesi önemli. Bu konak, verilen pozisyon itibariyle böyle bir görevi yerine getirmiş olacak. Bunu tüm toplum ve kurumlar olarak gerçekleştiririz ve bundan da mutluluk duyarız."
Konuşmaların ardından Çukurova Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Duygu Saban Okesli, "Adana Kentinin Gelişimi ve Geleneksel Adana Konutları, Şakirpaşa Konağı" konulu bir sunum yaptı.