Sahada ırkçı var

Güncelleme Tarihi:

Sahada ırkçı var
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2014 15:14

Barcelonalı Daniel Alves'e muz atılması ve ABD Basketbol Ligi NBA'de Los Angeles Clippers'ın sahibi Donald Sterling'in ırkçı söylemleri, büyük tepkiye yol açtı. Öte yandan spordaki ırkçılık olayları, futbol ve basketbolun dışında da sıkça görülüyor

Haberin Devamı

Yaşanan olaylara karşı uluslararası kamuoyu özellikle de sosyal medya üzerinden tepki gösteriyor. Örneğin Alves'in takım arkadaşları, kulüp yönetimi, FIFA Başkanı Sepp Blatter, Brezilya Devlet

Sahada ırkçı var
Başkanı Dilma Rousseff, İtalya Başbakanı Matteo Renzi ve A Milli Futbol Takım Teknik Direktörü Cesare Prandelli'ni de bulunduğu ünlü isimler, Brezilyalı oyuncunun muz yeme tepkisine tepkisine destek gösterdi.
Türkiye'den de Sivasspor Teknik Direktörü Roberto Carlos, eski Fenerbahçeli Alex de Souza, Manchester City'li Sergio Agüero, Chelsea'li Oscar, David Luiz ve Willian, Tottenhamlı oyuncular Mousa Dembele ve Nacer Chadli, Zenitli Hulk gibi futbol camiasının önemli isimleri de sosyal paylaşım sitelerinde fotoğraflarıyla Alves'in yanında yer aldı.

NBA KAYNIYOR
Benzer yaklaşımlar Los Angeles Clippers'ın sahibi Donald Sterling'e de ABD'de gösterildi. Sterling'e ait olduğu iddia edilen ses kaydının ardından ABD Başkanı Barack Obama, Hidayet Türkoğlu'nun da dahil olduğu birçok sporcu ve sanatçı Sterling'i ağır biçimde eleştirdi.

Haberin Devamı

FUTBOLDA ÇOK VAR

Sahada ırkçı var

Sert yaptırımlara rağmen İtalya ve İspanya gibi Avrupa'nın birçok ülkesinde yaşanan bu olayların önüne geçilemiyor. UEFA, ırkçı olaylar nedeniyle Rus CSKA Moskova, Kıbrıs Rum takımı Apollon Limassol ve Sırbistan 21 Yaş Altı Milli Takımı'na çeşitli cezalar verdi.
Irkçılığın en çok yaşandığı yerlerden diğer bir yer ise İtalya. Milanlı Kevin-Prince Boateng, geçen yıl bir hazırlık maçında bazı taraftarların ırkçı tezahüratlarına sinirlenerek topu tribünlere yolladı. Ardından sahayı terk etmek istedi. Stadyumda uyarı anonsu yapıldı. Tepkilerin devam etmesi üzerine Milan takımı da Boateng'e destek çıkarak sahayı terk etti.

Liverpool ile Anfield arasında 2012'deki İngiltere Kupası 3. tur mücadelesinde Anfield'ın İngiliz futbolcusu Tom Adeyemi, statta bir taraftarla sözlü münakaşa etti. Gözyaşlarını tutamadı. O zaman Liverpool forması giyen Dirk Kuyt ve takım kaptanı Steven Gerrard oyuncuyu sahada kalması yönünde zor ikna etti. Adeyami'ye ırkçı hakaret ettiği iddia edilen taraftar gözaltına alandı. Delil yetersizliğinden serbest bırakıldı.

Haberin Devamı

BREZİLYA'DA IRKÇILIK ENDİŞESİ
Brezilya'da düzenlenen 2014 FIFA Dünya Kupası öncesinde ülke futbolunda sık sık yaşanan ırkçılık olayları endişeye neden oluyor. Brezilya Devlet Başkanı Dilma Roussef, son olarak Alves'in sahaya atılan muzu yemesini "Sporda ırkçılığa karşı sert ve cesur bir cevap" olarak yorumladı ve bu tepkinin ülkede yaşanan son olaylara da son vereceğine inandığını söyledi.

Brezilya 1. Futbol Ligi ekiplerinden Santos forması giyen Arouca adlı futbolcu, bir maç sonrası bir grup taraftarın sözlü saldırısına maruz kaldı. Öfkelenen Brezilyalı oyuncu, "Bu insanlara önem vermemeli ve onlara kulak asmamalıyız, tabii onlara insan denirse. Son zamanlarda yaşanan olayları anlamak zor ve sadece futbolda yaşanmıyor. Umarım birileri bu duruma el koyar çünkü durum içler acısı" dedi. Cruzerio ile Real Garcilas arasında şubatta oynanan maçta ise Cruzeirolu oyuncu Tinga'nın topla her buluştuğu anda tribünlerden maymun sesi yükselmesi, ülkede büyük tepki çekmişti.

İŞTE DİĞER IRKÇILIK OLAYLARI
Tüm Tepkilere rağmen futbolun dışında pek çok spor branşında da ırkçılık olayları yaşanıyor.

Haberin Devamı

Golf:
2008'de oynanan uluslararası bir golf turnuvasının canlı yayını sırasında golfçü Tiger Woods hakkında espri yollu ırkçı söylemlerde bulunan spiker Kelly Tilghman, işten uzaklaştırıldı.

Tenis:

Sahada ırkçı var

Kaliforniya'da 2001'de Profesyonel Tenisçiler Birliği (ATP) Indian Wells turnuvasında Venus Williams, kardeşi Serena ile yarı final maçına çıkmadan önce sakatlanıp turnuvadan çekildi. Seyirciler, turnuvanın finalinde Serena'yı yuhaladı ve çeşitli hakaretlerde bulunmuştu. Tenisçi kardeşlerin babası Richard Willams, bazı taraftarların kendisine renginden dolayı laf attığını belirtti. Williams kardeşler protesto amacıyla sonraki yıllarda turnuvaya katılmadı.

Buz hokeyi:
Sahada ırkçı var
2011'de ABD'de Ulusal Buz Hokeyi Ligi (NFL) maçında Philadelphia Flyers ile Detroit Red Wings maçı sırasında Flyers'ın Kanadalı oyuncusu Wayne Simmonds'a muz fırlatıldı. Simmonds, "Genellikle beyaz oyuncuların yer aldığı bir sporda siyah hokeyci olarak oynamak, açıkça alışmak zorunda bırakıldığım bir durum" dedi.

Amerikan futbolu:
Geçen yıl Philadelphia Eagles takımının oyuncusu Riley Cooper'ın bir konser alanında siyah seyircileri tehdit ettiği görüntüler kameraya yansıdı Oyuncuya takım arkadaşları dahil birçok sporcu tepki gösterdi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!