Kişi bedeninden utanır mı?

Güncelleme Tarihi:

Kişi bedeninden utanır mı
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 11, 2008 12:19

'Kadınlar için önemli olan zayıf olmak mıdır, şık ve zarif olmak mıdır? Zayıf ve kilosuz olmak için çekilen çileler… Kişi zayıf olmadığı için bedeninden utanır mı?'

Haberin Devamı

Sevilme ve beğenilme isteği her insanda var olan doğal bir istektir. Doğal olmayan, sevilme ve beğenilmenin yüzeysel, derinliği olmayan bazı kriterlere, aşırı ve yapay bir şekilde bağlanıyor olmasıdır.

Konuyla ilgili çalışmalar yapan Psk. Dr. Ercüment Doğan bu krtierlere göre, sevilmek için zayıf olmamız gerektiğine inandırılıyoruz görüşünde. Şişmanlıkla ilgili durumun da bundan ibaret olduğu görüşünü dile getiren Memory Center Nöropsikiyatri Merkezi'nden Uzman Psikolog Ercüment Doğan, sağlıklı her insanın dış görünüşüne özen göstereceğini ama dış görünüş ile ilgili değerlendirmelerimizin 'kilolu' ya da 'zayıf' olma ekseninde çok sık gidip gelmeye başladığını aktarıyor. Bu konu sebebiyle psikiyatrik sorun yaşananların yoğun olduğuna dikkat çeken Erdoğan, özellikle kadınların dış görünüşleri ile ilgili değerlendirmeler evrensel nitelikte değerler olan şık ve zarif olmaya ve öz bakıma yapılan vurgudan saptırıldığını dile getiriyor.

Haberin Devamı

Psk. Dr. Ercüment Doğan, "Kişilerin kiloya odaklandırıldığında ortaya tek tip vücut ölçülü kadınların cazip olarak algılanılmaya zorlandığı bir tablo çıkıyor" diyor.  Ercüment Doğan; durumun değerli olan şık ve zarif olmaktan çıkarak zayıf olmaya kaydığı uyarısında bulunuyor.

Doğan konuyla ilgili şunları söyledi:

"Gündelik konuşmaların en önde gelen konusu olan zayıflama sırasında psikolojik dengenin de önemli olduğu göz ardı ediliyor. Bu da başka sorunlara neden oluyor. Bu durum, kişinin, kendisini algılamasında ve değerlendirmesinde zaten geri planda kalmaya başlamış olan kişilik özelliklerini ve insani yanını daha da gerilere atmasına neden oluyor.  Tam da bu noktada psikolojik problemlerin temeli  atılıyor.

Geçmişe şöyle bir baktığımızda Avrupa kültüründe zayıf olmanın teşvik edilmediği hatta eleştirildiği dönemlerin olması, günümüzde de farklı alt kültürlerde zayıf olan kadınların erkekler tarafından beğenilmemeleri gibi gerçekler, zayıf olmayla ilgili varsayılan olumlu değer yargısının evrensel olmadığını bize net bir şekilde gösteriyor. Güzellik algısal bir değerlendirme ölçütü. Değerlendirildiği döneme, kültüre toplum yapısına, kişisel tercihlere bağlı olarak değişebililiyor. Güzellik algısı, günümüz dünyasında önemli bir endüstrinin parçası. Bu çerçevede, fazla kilonun fiziksel sağlığa zarar verme potansiyeli ile ilgili gerçekçi kaygıların oldukça geri planda kaldığı ve yeterince vurgulanmadığı bir resimle de karşı karşıya kalmış oluyoruz."

Haberin Devamı

Konuyla ilgili deÄŸerlendirmelerinde Uzman Psikolog Ercüment DoÄŸan; ÅŸiÅŸmanlığın sebeplerine bakıldığında psikolojik nedenler kadar fizyolojik nedenlerin de ağırlıkta olduÄŸunun gözlendiÄŸini belirtti. Özellikle bu kiÅŸilerin metabolizmalarının genel popülasyona göre daha yavaÅŸ iÅŸlediÄŸi araÅŸtırmacılar tarafından saptandığını söyleyen DoÄŸan, bu durumda yaÅŸanılan sorunun sadece psikolojik olarak adlandırılması da kiÅŸinin sanki durumun kontrolünde olduÄŸu sanrısını yarattığını buna dikkat edilmesi gerektiÄŸine iÅŸaret ediyor. Ercüment DoÄŸan deÄŸerlendirmelerini, yanlış algılanan bu durumda kiÅŸinin suçluluk duygusunun artması, bedenin 'utanılacak' bir ÅŸey olarak  algılanması kaçınılmaz oluyor ÅŸeklinde tamamlıyor.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!