Sadece komşularımıza değil bize de gelin

Güncelleme Tarihi:

Sadece komşularımıza değil bize de gelin
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2002 02:11

Balkanları uzun süreli savaşa mahkum eden Yugoslavya, bundan sonra barış, ticaret ve yatırım istiyor.

Savaş sonrası hızlı bir özelleştirme sürecine giren Yugoslavya Türk girişimcilerinin komşuları Bulgaristan ve Romanya'ya yaptığı yatırımları da dikkate alarak, yatırım mevzuatını hızla liberalleştirmeye başladı. Yugoslavya Türkiye ile kısa sürede serbest ticaret anlaşması da imzalamak istiyor.

Yugoslavya Federal Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Goran Svilanovic, dün Türk Yugoslavya İş Konseyi'nin kuruluş anlaşması imza törenine katıldı. Ülkesinin yabancı sermaye yatırımlarına büyük ihtayaç duyduğunu belirten Svilanoviç, ‘‘Bölgesel barış bundan sonraki staretjimizin en önemli unsuru oldu. Ülkemizde yabancı sermaye için gerekli yatırım ortamını da hızla oluşturuyoruz. Macaristan, Bosna Hersek ve Makedonya ile serbest ticaret anlaşmaları imzaladık. Türkiye ile de imzalamak istiyoruz. Ayrıca, Arnavutluk, Hırvatistan, Slovenya, Romanya, Bulgaristan ve Rusya ile de görüşmelerimiz sürüyor. Balkanlarda bölgesel bir ticaret alanı kurabiliriz’’ dedi.

DEİK Yönetim Kurulu Üyesi Şarık Tara ise ‘‘Balkanlarda muvaffak olmak için Yugoslavya ile mutlaka iyi olmak lazım. Bizim oralarda Türkiye'yi düşünen birsürü akrabalarımız vatandaşlarımız var. Yugoslavya iyi olursa herkes rahat eder. Ekonomik ilişkileri esas alırsak, Türkiye'nin orada yapabileceği işler çok, Onlardan alabileceğimiz şeyler var. Mesela inşaat sektöründe önemli işlere birlikte girebiliriz’’ diye konuştu.

Türkiye Balkanlar'daki yatırımlarını ve ticaretini hızla büyütürken siyasi gerekçelerle Yugoslavya Federal Cumhuriyeti'yle pek ilgilenmedi. Normalleşen ilişkiler Kosova gerginliği sırasında tekrar bozuldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!