Rugby takımına güreşçi aranıyor

Güncelleme Tarihi:

Rugby takımına güreşçi aranıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2010 00:00

Türkiye’de fazla tanınmayan spor branşında milli takım kurulması için çalışma başlatıldı.

Haberin Devamı

Dünyanın en sert ve mücadeleci sporları arasında yer alan rugbyde oluşturulacak milli takım için, güreş, atletizm, hentbol ve futbol eğitimi almış sporcular aranıyor.

DİKKAT, dikkat... Yeni kurulacak Rugby Milli Takımı için güreş, atletizm ve hentbol kökenli sporcular aranıyor.Bu yazdıklarımız şaka falan değil gerçeğin ta kendisi... Gençlik ve Spor Genel Müdürü (GSGM) Yunus Akgül, rugbynin 2016 Olim-piyatları’ndan itibaren olimpik branş kabul edilmesi üzerine harekete geçerek, bir milli takım kurulması için yardımcısı Mehmet Kocatepe’yi görevlendirdi. Akgül’ün talimatının ardından, rugby sporunda Avrupa Şampiyonu unvanına sahip Gürcistan’da incelemelerde bulunan Kocatepe, bir rapor hazırlayıp GSGM’ye sundu. GSGM de Kocatepe’nin raporu doğrultusunda milli takım için sporcu aramaya başladı. Mehmet Kocatepe, Gürcistan’daki izlenimlerini Rugby Milli Takımı için aradıkları sporcuların özelliklerini şöyle anlattı:
“Avrupa şampiyonu Gürcistan’ın kadrosunda altı eski güreşçi vardı. Onları görünce bizim de bu sporda başarılı olacağımıza inandım. Çünkü biz genetik olarak güreşe yatkın bir milletiz. Gürcistan takımında ortada omuz omuza mücadele veren oyuncuların neredeyse hepsi eski güreşçiydi. Bu yüzden sporcu aramasında önceliği eski güreşçilere verdik. Göğüs göğüse mücadele edecek güreşçilerin yanı sıra, 100 metreyi 13-15 saniyede koşacak oyuncuların yer aldığı kanat bölgesi için atletizm, ayak şutu için futbol, el şutu için de hentbol altyapılı sporcuların araştırmasına başladık.

Her çeşit faul var

Biz güreş antrenmanlarının bir bölümünde sporcularımıza basketbol oynatıyoruz. Bu idmanlarda faulün her çeşiti; vurmak, tutmak, yerde ezmek dahil her şey yaşanıyor. Güreşçilerimiz arasında bu sporu yapmak isteyen; 100 metreyi 13 saniye civarında koşacak, 74 ila 100 kilo arasında güçlü vücutlu, hareketli sporcuları seçip 2016 Olimpiyat kadromuzu oluşturacağız. Türkler’in genlerinde olan mücadele, hırs ve çarpışma bu sporda var. Rugby Türk insanının yapısına çok uygun bir spor olduğu için olimpiyatlara gitme noktasında birçok takım branşından daha avantajlı olduğunu görüyorum.”

Haberin Devamı

Başın korunması

Haberin Devamı

· Bandaj, hafif koruma aparatları veya kenetlenme başlıkları gibi araçlar genelde hücum oyuncuları tarafından giyilir. Çünkü genelde hücumcular rakiplerinin kafaları, diz ya da kramponları ile karşılaşır.

Oval top

· Ragbide kullanılan oval top dört adet dikişli ya da yapıştırma deri parçasından veya sentetik malzemeden oluşur.

RUGBY KRAMPONU

· Futbol ayakkabısına benzeyen bu kramponların üst yüzeyleri deri, tabanları ise esnek ve sentetiktir.

AYAK KORUMASI

Oyuncuların çoğu uzun pamuklu çorapların altına baldırı korumak için koruma aparatı giyer.

Boy 2 metre kilo 110

- Kavga derecesinde vücut temasının olduğu, aşırı derecede güçlü, kondisyonlu ve sağlam oyuncuların yapabileceği bir spordur.
- Hücum oyuncuları genelde 2 metrenin üzerinde boy ve 110 kilonun üzerinde ağırlığa sahiptir. Savunmacılar daha kısa ve zayıf fakat çeviktir.
- Dünyada 100’ü aşkın ülkede oynanıyor. En yaygın olduğu ülkeler İngiltere, İrlanda, Fransa, Avustralya, Yeni Zelanda ve Güney Afrika.
- Ortalama bir profesyonel rugby oyuncusunun her karşılaşmada 5 bin 750 metre koşar.

Haberin Devamı

Güçlü olmak şart

Rugby takımında oyunculardan 8’i savun ma, 7’si forvettir. Takımlar genellikle iri yapılı, güçlü, iyi koşan, zeki oyunculardan kurulur.

Rugby nedir

15 kişilik iki takım arasında oval bir topla oynanan oyun. Oyun alanı en az 125-66 metre en fazla 144-70 m boyutlarında dikdörtgen olup, çizgilerle bölümlenmiştir. Oyun 40 dakikalık iki devre halinde oynanır. Amaç topu elle, ayakla taşıyıp sayı yapmaktır. Try 5, ek sayı 2, penaltı golü 3, sektirmeli vuruş da 3 sayı değerindedir.

62 CM’LİK TOP

· Profesyonel rugbyde kullanılan toplar 28 ila 30 cm uzunluğundadır. Çevresi ise en geniş olduğu yerde 58 ila 62 cm arasındadır.

· Bazı profesyonel oyuncular, kafaları, omuzları ve köprücük kemiklerini korumak amacıyla koruyucu kıyafetler giymeyi tercih ediyor.

DİŞLİK

Haberin Devamı

· Bazı oyuncular dişlerini korumak amacıyla özel dişlik takar.

VÜCUT KORUMASI

· Omuzlara giyilen lastik korumalar, hava geçiren delikli malzemeden üretilir. Bu sistemler rugby formasının altına giyilen sıkı naylon kıyafetin içine dikilir. Bu son derece hafif ve ince bir maddedir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!