Rijkaard gemiyi terk etti

Güncelleme Tarihi:

Rijkaard gemiyi terk etti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2010 00:00

Ercan Saatçi sordu Uğur Dündar ve Yılmaz Özdil yanıtladı.

Haberin Devamı

UĞUR DÜNDAR İddia ediyorum aynı futbolcuları verin Vural’a, Sağlam’a, Kafkas’a, Güneş’e ve Karaman’a, Galatasaray’ı banko şampiyon yaparlar.

YILMAZ ÖZDİL “Geçen yıl takımı sen çalıştırdın, bu sene transferi sen yap, takımı biz çalıştırmak istiyoruz” mesajı gönderilebilir kendisine…

Hoca dediğin lider adamdır

-  Rijkaard’ın bugüne dek görülmemiş bir cüretle futbolcularını yerden yere vurmasını, yönetime gönderilen bir “Geçen yıl transferi siz yaptınız, bundan sonra ben yapmak istiyorum” mesajı olarak algılamak mümkün mü?
UĞUR DÜNDAR Doktorlar umutsuz hastaları teselli edebilmek için “Her şeyi yiyebilirsiniz, hatta tuzlu balık bile!” derler… Şampiyonluğu kaçırdıktan sonra Rijkaard’ın yaptığı konuşmalar, bende bu çağrışımı yaratıyor. Kaldı ki elindeki futbolcular sıradan isimler değil… İddia ediyorum aynı futbolcuları verin Yılmaz Vural’a, Ertuğrul Sağlam’a, Tolunay Kafkas’a, Şenol Güneş’e ve Hikmet Karaman’a, takımı banko şampiyon yaparlar. Rijkaard’ın davranışları, batan gemiyi yolculardan önce terk eden kaptanlara benziyor… Hoca dediğin lider adamdır, sorumluluğu önce kendi üstlenir…
YILMAZ ÖZDİL “Geçen yıl takımı sen çalıştırdın, bu sene transferi sen yap, takımı biz çalıştırmak istiyoruz” mesajı gönderilebilir kendisine…

Haberin Devamı

Şaka bir yana, Türkiye ayvayı yedi

-  Deniz Baykal’a yapılan komplo, Türk siyaset tarihine kara bir leke olarak geçtiği gibi ahlaksızlığın ve hırsın, mekan ve makam tanımadığının da kanıtı oldu. Futbol dünyasındaki rantı ve rekabeti göz önüne alırsak, yöneticilerin, başkanların, futbolcuların ve hatta hakemlerin artık daha dikkatli olması gerekir mi? Paranoyak toplum yaratmak dedikleri bu mudur ?
(Bilgi: Benim de başıma 4 yıl önce reklam arasında çekilmiş görüntülerin Hürriyet’le ilişkilendirmemin ardından internete koyulması olayı gelmişti.)
UĞUR DÜNDAR Fransızlar “Siyasetin kulisiyle sosis imalatı toplumun önünde yapılmaz, çünkü ikisi de iğrençtir!” derler… Bizde ise siyaset adına toplum önünde açıkça yapılanlar bile, çok iğrenç hale geldi. Demokrasiden, özgürlüklerden, liberalizmden bahsedenler, bırakın düşüncelerin özgürce ifade edilmesini, telefonla konuşmaktan bile korkan bir toplum yarattılar… Bu durumda paranoyaya kapılmayanların ruh hekimlerine giderek “Ben bunca dehşet verici olaya rağmen hala paranoyak olamadım, acaba anormal bir insan mıyım?” diye sormaları gerekir.
YILMAZ ÖZDİL Maçlarda herkes birbirinin yedi sülalesine dümdüz gidiyor, üstelik naklen yayınlanıyor; gizli kameraya filan gerek yok… Şaka bir yana, Türkiye ayvayı yedi, bundan sonra kimin kime gol atacağını kimse kestiremez.

Haberin Devamı

Çamur at izi kalsın! Gökçek’in alışkanlığı

-  Ankaragücü Onursal Başkanı ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in A.Gücü-F.Bahçe maçından bir gece önce “Futbolcumuza telefonla şike teklifi yapıldı” demesini ne kadar inandırıcı buluyorsunuz? Melih Gökçek’in bu bilgiyi Savcılık ya da Türkiye Futbol Federasyonu yerine bir televizyona vermesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
UĞUR DÜNDAR Melih Gökçek yaptığı için doğal buluyorum! Elinde belge, kanıt var mı? Yok! Savcılığa başvurmuş mu? Hayır! Çamur at, izi kalsın! Melih Gökçek’in alışkanlığı bu!
YILMAZ ÖZDİL Melih Gökçek “Ankara’ya Timur’un filleri geldi” dese, gene inanmam.

Fasulye soyadlı yönetici bulunmalı!

Haberin Devamı

-  Mehmet Helvacı, “Ligi 4. bitirirsek oyuncuları kutlayacağım, bu takımla ilgili fazla hayal kurmuşuz” dedi. Helvacı gibi, bütün medya ligin ortalarına kadar Galatasaray’ın açık ara şampiyon olabileceğini söylüyordu. Ne oldu da bu tablo terse döndü? Yoksa Helvacı gibi herkes mi yanıldı?
UĞUR DÜNDAR  Helvacı’ya helva satacak değilim ama, şu gerçeği de göz ardı etmemek gerek; sezon başında tüm otoriteler, söz birliği etmişçesine G.Saray’ı şampiyonluğun bir numaralı adayı olarak göstermişlerdi. Zira un vardı, şeker vardı, yağ vardı. Demek ki helvayı yapacak biri yokmuş!
YILMAZ ÖZDİL Muhterem Helvacı, “Un var, şeker var, helva yapsana” özdeyişini berbat etmiş bir yöneticidir… G.Saray bir tane de ‘Fasulye’ soyadlı yönetici bulup, hem kaynatmayı, hem oynatmayı denesin.

Haberin Devamı

6+4; çakma Emre çakma Arda yaptırır

Futboldaki yabancı kontenjanının yeni sezonda 6+2’den 6+4’e çıkarılması gündemde. Sizce bu değişim Türk futbolunu nereye götürür?
UĞUR DÜNDAR Giderek gerileyen Türk futbolunu batmaya götürür. Bu gidişle Milli Takım da gerçekte Güney Amerikalı, Afrikalı, Avrupalı, Avustralyalı olup, şeklen Türk isimleri taşıyan futbolculardan kurulur, olur biter!… Futbol Federasyonu’na da yarattığı milli (!) takımın başarısıyla övünmek düşer!
YILMAZ ÖZDİL Çin’e götürür… Çakma Arda, çakma Emre yaptırır, milli takıma koyarız… Turko olur, biblo.

Başarının mimarı Aziz Yıldırım’dır

-  Avrupa kupalarında hiç başarısı olmayan Daum’un, önümüzdeki sezonlarda Fenerbahçe’ye yerel başarılardan farklı bir şeyler vaadetmesi mümkün mü? Ve siz Fenerbahçe Başkanı olsanız, böyle bir teknik direktörle yola devam eder misiniz?
UĞUR DÜNDAR  Sezar’ın hakkını Sezar’a vermenin zamanı geldi. Fenerbahçe şampiyon olursa, bunu Daum’a değil, Aziz Yıldırım’a borçlu olacaktır. Eğer başkan Yıldırım, “Samandra Seansları” nı başlatmamış olsa, bu takım, belini biraz zor doğrulturdu. Şampiyonluğu garanti görüyorum ama, Daum’un yerini garanti görmüyorum. Falanca yönetici böyle yapmış, filanca yönetici şu çabayı sergilemiş, bunların hepsi palavra. Başarının mimarı sadece ve sadece Aziz Yıldırım’dır.
YILMAZ ÖZDİL Ben Aziz Yıldırım’ın yerinde değilim… Ama, Daum’un yerinde olsam, Fenerbahçeli Başbakan’ın AKP’sine üye olur, “Durmak yok, yola devam” tişörtü giyerdim. Belki o şekilde sıyırabilir!

Haberin Devamı

Zagor’a ayıp ettiler... Ama, hayat böyle...

-  Altay, takımı play-off’a sokan Zafer Bilgetay’ı gönderip, “tecrübeli” Güvenç Kurtar ile sadece 3 maçlık anlaşma yaptı. Kurtar, bu 3 maç sonunda takımı Süper Lig’e çıkarırsa 300 bin lira alacak, çıkaramazsa hiç para alamayacak. Sizce Altay Başkanı Niyazi Konuşmaz’ın yaptığı ne kadar akılcı?
UĞUR DÜNDAR  Bu kararın niçin alındığını ve gerekçelerini, başkan Konuşmaz konuşursa anlarız! Küme düşme tehlikesi içindeki kulüpler, son maçlarında bazı teknik direktörlere can simidi gibi sarılabiliyor. Şampiyonluk iddiasındaki takımlar niçin aynı yönteme başvurmasın? Nasrettin Hoca’nın göle maya çalması gibi: Ya tutarsa!..
YILMAZ ÖZDİL Zagor’a ayıp ettiler… Ama, hayat böyle… Karşıyaka kısa süre önce Erdoğan Arıca’yı getirdi, Konyaspor kısa süre önce Ziya Doğan’ı getirdi… Bu hamlelere Güvenç Kurtar’la cevap vermek, akılcı bi karar… Hatta, geç kalınmış bir karar… Çünkü İzmir’den Altay mı gelecek, Karşıyaka mı gelecek derken, Hipodrom’un ev sahibi Buca, son düzlükte “Yürü be oğlum” tezahüratlarıyla koptu geldi!

Efes Pilsen yaşatılmalı


-  Alkol ve Tütün Mamülleri Yasası’ndaki değişiklikler Meclis’te kabul edilirse, Efes Pilsen Kulübü ya kapanacak ya da isim değiştirecek. Öte yandan Heineken başta olmak üzere birçok alkollü içecek firması Şampiyonlar Ligi gibi uluslararası organizasyonların sponsorluğunu yapıyor. Bu durumda insana “Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu” diye sormazlar mı?
UĞUR DÜNDAR  Türkiye’de yaşananlar derin bir kaygı yaratmamış olsa, hiç düşünmeden “Alkolün ‘a’ sının bile sporda yeri olmamalı!” derdim. Ama bunu Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarı yapınca, ister istemez zihinlere  “Acaba bu kararın ardında hangi amaç yatıyor?” sorusu takılıyor. Ayrıca Efes Pilsen Basketbol Takımı, yıllardır kazandığı sportif başarılarla gençleri alkole değil, spora özendiren bir marka haline geldi. Bu kulüp yaşamalı.
YILMAZ ÖZDİL Tekel büfesi zannedip, Efes Harabeleri’ne girişi de yasaklar bunlar…

Kulübü eleştirmek eski futbolcuların haddine değil

-  Bülent Korkmaz ve Hakan Şükür başta olmak üzere birçok eski Galatasaraylı futbolcu, jübile bile yapamadıklarından yakınıp yönetimi vefasızlıkla suçluyorlar. Öte taraftan bazıları da, “G.Saray’da bedava oynamadılar, dolayısıyla vefaya gerek yok” diyor. Sizce kim haklı? Profesyonel sporda vefa diye bir şey var mıdır? Daha doğrusu olmalı mıdır?
UĞUR DÜNDAR  Vefayı hak edebilmek için vefalı olmak gerekir! Hakan Şükür ve Bülent Korkmaz’a yeterince ilgi, hatta vefa gösterilmediği doğrudur. Ama unutulmamalı ki onlar da her fırsatta Galatasaray Yönetimi’ni yerli-yersiz eleştiriyor. Vefa göstermeyenlerin (hele bunlar uzun süre kaptanlık da yapmışlarsa) vefa beklemeye hakları yoktur diye düşünüyorum.
YILMAZ ÖZDİL O kadar ağlayacaklarına, gidip Vefa Lisesi’nin takımında oynasalardı… Bakın bu çok önemli bir konu; bir tane eski Fenerbahçeli futbolcunun çıkıp Fenerbahçe’yi ağır sözlerle eleştirdiğine şahit olmadım. Galatasaray’ın eski topçuları, Galatasaray’ı yerden yere vuruyor. Hocayı eleştirirsin, takımı eleştirirsin, kulübü eleştirmek eski futbolcuların haddine değil… Maaşı alırken ses çıkarmayıp, işten ayrıldıktan sonra patronunun aleyhine kitap yazanlara benziyor bu arkadaşlar… Neden jübile yapılmadığını kanıtlıyorlar!

Hürriyet okurları, her pazartesi günü sorularınızı Ercan Saatçi’ye yollayın. Uğur dündar ve Yılmaz Özdil cevaplasın.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!