Renklerine bakarak

En sevdiğiniz renk hangisi? Kırmızı, sarı, mor, beyaz? Peki ne renk gıdalardan hoşlanırsınız?

Haberin Devamı

Garip bir soru bu aslında. Besinleri renklerini göz önünde tutarak değerlendirmek pek aklımıza gelmez. Onları tatlarına, kokularına göre değerlendirir, eğer bilinçli besleniyorsak bir de besin değerlerine bakarız, o kadar.
Bir başka bakış açısı daha var oysa ki. Bu bakış açısına göre benzer renkteki gıda maddeleri, içerdikleri vitamin ve besin değerleri bakımından da benzerlik gösteriyor. Bu teoriye göre yiyecekler kabaca dört renk: ‘Kırmızı’, ‘sarı ve turuncu’, ‘beyaz’ ve ‘mavi ve mor’. Şimdi gelin kısaca bu renkteki gıdaların ortak noktalarına bakalım.
Kırmızı renkli gıdalar, domates, kiraz, vişne, çilek ve karpuz, vücudumuzu kansere karşı koruyan antioksidanları bol miktarda barındırıyor. Kırmızı sebze ve meyvelerin bir başka ortak özelliği ise kan dolaşımını düzenlemesi ve yüksek tansiyonu önlemesi.
Ayrıca likopen yönünden zengin olan pek çok kırmızı meyve sebzenin de kansere karşı etkili olduğunu, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu özelliği bulunduğunu biliyoruz.
Dilerseniz diğer üç rengi de yarına bırakalım, meyve ve sebzeleri renklerine göre değerlendirmeye yarın devam edelim.

Haberin Devamı

Egeli taze börülce

Taze börülcelerin uçlarını fasulye gibi kesip kılçıklarını ayıklayın. Bütün olarak ya da ortadan ikiye bölünmüş şekilde kaynayan bol tuzlu suda 20-25 dakika, iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın. Soğuk sudan geçirip tekrar süzdükten sonra servis tabağına alın.
Kırmızı soğanı soyup ortadan ikiye böldükten sonra ince halkalar halinde doğrayın. Üzerine biraz tuz atıp elinizle ovalayarak yumuşatın.
Soyduğunuz domatesleri tavla zarı formunda doğrayın. Soğan ve domatesi servis tabağındaki börülcelerin üzerine aktarıp karıştırın. Üzerine incecik kıydığınız dereotunu ve varsa tulum peynirini serpiştirin.
Sosu hazırlamak için dövülmüş sarmısakları, zeytinyağını ve limon suyunu küçük bir kâseye koyun. Bir taraftan çatalla çırpmaya devam ederken, tuz, fesleğen ve naneyi serpin.
Hazırladığınız sosu salatanın üzerine gezdirip karıştırın. Soğuk olarak servise sunun.
İsterseniz bu salataya ebegümeci, kuzukulağı gibi taze otlar da katabilirsiniz. İşte o zaman bu salata tam bir Ege salatası olacaktır.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

  • 1 kg taze börülce
  • 1 adet kırmızı kuru soğan
  • 2 adet orta boy domates
  • 2 yemek kaşığı ince kıyılmış dereotu
  • Varsa 2-3 yemek kaşığı tulum peyniri
    Sosu için;
  • 3 diş sarmısak
  • 1 adet limonun suyu
  • 6 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kuru fesleğen, kuru nane
Yazarın Tüm Yazıları