Rektör Çoşkun'dan girişimcilere çağrı

Güncelleme Tarihi:

Rektör Çoşkundan girişimcilere çağrı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2015 01:26

Gaziantep Üniversitesi Teknopark ve TargeT TTO (Teknoloji Transfer Ofisi) Bürosu’nun açılışında konuşan Rektör Coşkun girişimcilere çağrıda bulundu.

Haberin Devamı

İş dünyasıyla ilişkilerin daha da gelişmesi için yeni projelere imza atan Gaziantep Üniversitesi (GAÜN), TargeT Teknoloji Transfer Ofisi ve Gaziantep Teknopark, Organize Sanayi Bölgesi İrtibat Bürosunu Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu’nda açtı. Açılışta konuşan Rektör Prof. Dr. Yavuz Coşkun, “GAÜN burada iş dünyasına daha yakın. Yani iş dünyasının kalbindeyiz. Şimdi fikirlerinize, projelerinize daha yakınız. Hep söyledik, söylemeye devam edeceğiz. Fikri olan beri gelsin” dedi.

Gaziantep Üniversitesi’nin yenilikçi proje ve fikirlerinin tanıtılması, desteklenmesi ve ticarileştirilmesinin önünü açmak amacıyla düzenlediği Türkiye’nin en büyük proje pazarlarından biri olan ARGETİ’15 Proje Pazarı’nın açılış töreninde konuşan Rektör Prof. Dr. Coşkun; buluşların, düşüncelerin, yeni fikirlerin ve anlayışların hayata geçmesi ve iş dünyasında karşılığını bulması ve akademik bilginin hayatla, insanla buluşmasını üniversite olarak temel vizyon olarak belirlediklerini vurgulayacak, “Bilgiyi ürünün içine gömmediğimiz sürece yeni şeyler söylemek mümkün değildir” dedi.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Coşkun, AR-GE’ye devlet bütçesinden ayrılan payın giderek arttığına işaret ederken şöyle devam etti:
“Son 10 yılda, AR-GE’ye ayrılan ödenek 0.6’dan yüzde 1’e çıktı. Avrupa Birliği ortalaması olan yüzde 2’yi mutlaka yakalamamız lazım. Finlandiya 1980’lerde yüzde 3.5’ü yakalamışken, biz 1 noktasına gelmekten bir yandan memnunuz. Ama, öbür taraftan 2’yi yakalamak konusunda da azmimizi devam ettirmek zorundayız. Gelecekte dünya ekonomileri içerisinde yer almak istiyorsak, dünya devletlerinden birisi olmak ve ilk 10’na girmek istiyorsak bu kaçınılmazdır. Bir yandan teknik bilgiyi ve yeni akademik bilgiyi ürünle buluşturup yeni inovatif ürünler ortaya koyarken, öbür taraftan sosyal kalkınmayı da ihmal etmemeliyiz. Çünkü, o alanda da yeni şeyler yapmadığımız ve topluma bazı değerler üretmediğimiz, öğretmediğimiz sürece gelecekte gelişmiş dünya devletleri arasında olma hedefimizi yakalayamayız. Gaziantep Üniversitesi olarak bunun bilincindeyiz ve bu hedefleri yakalamaya çalışıyoruz.”

Haberin Devamı

“İŞ DÜNYASININ KALBİNDEYİZ”
TargeT Teknoloji Transfer Ofisi ile Gaziantep Teknopark Organize Sanayi Bölgesi İrtibat Bürosu’nun esas fikre, vizyona hizmet edebilecek, çok önemli enstrümanlar arasında olduğunu Prof. Dr. Coşkun, iş dünyasına, müteşebbislere ulaşmak, temas etmek ve aradaki bütün mesafeleri kapatmak yolundaki çabalarının devam edeceğini ifade ederek, şöyle devam etti:

“Çünkü her seferinde şu örneği veriyorum: çay içmekle başlıyor her şey. Bilgiyle, üretimin buluşturulmasını öngörüyoruz. Bu anlamda bir çay içeceğiz, karşılıklı bir masaya oturacağız. Akademisyenle iş dünyasını buluşturmak açısından uygulamaya koyduğumuz intörnlük modeli bunun çok önemli bir parçasıydı. Burada da irtibat ofisleri kurarak iş dünyasına özellikle teknik üretim dünyasına daha yakınlaşmak için gayret gösteriyoruz. TargeT Teknoloji Transfer Ofisi’miz ve Teknopark’ımızın burada bir şubesi artık emrinize amade. Her fikrinizi telefonla söyleyebilir, mesaj da gönderebilirsiniz. ‘Fikri olan beri gelsin’. Biz el ele vereceğiz, kol kola yürüyeceğiz. Eskiden zaten iş dünyasıyla iç içeydik. Ama, şimdi kalbine girdik.”

Haberin Devamı

“BU İŞBİRLİĞİ ÇOK ÖNEMLİ”
Türkiye’nin 2023 için 500 milyar dolarlık ihracat hedeflediğini, şu anki ihracatın 160 milyar dolar olduğunu belirten Gaziantep Vali Yardımcısı Adil Nas, aradaki farkın Ar-Ge ve inovasyona önem vererek, yüksek katma değerli ürünler üretilerek kapatılabileceğine işaret etti. Nas, “Bu da inovasyon ve AR-GE ile mümkündür. Orta gelir tuzağına yakalanmamak ve bir sıçrama yapmamız için bu alana çok fazla kaynak ayırmak gerekiyor. Ülkemiz gayri safi milli hasılanın yüzde 1’i civarında bir oranı AR-GE’ye ayırıyor. Bu oranın 2023’te 3.5’a yükselmesi gerekir ki gelişmiş bir ülke seviyesine gelelim. Ar-Ge kültürü, inovasyon buluşması için bir kültüre ihtiyaç var ve bu kültürün oluşması için uzun bir döneme ihtiyacımız var. Bu konuda özel sektöre ve kamuya çok önemli görevler düşüyor. Devletin üst yönetimi, devletin sıçrama yapması için AR-GE’ye kaynak aktarılması bilincine çoktan vardı” diyerek, özel sektör ve şirketlerin de bu konuya çok ciddi bir şekilde kaynak ayırması gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

50 PROJE SERGİLENDİ
Proje Pazarı’na, Gaziantep Vali Yardımcısı Adil Nas, GAÜN Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Sınav, Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyeleri Ali Özpolat ve Adnan Ünverdi, Sanayi Odası Genel Sekreteri Kürşat Göncü, İKA Genel Sekreteri Dr. Bülent Özkan, GAÜN Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Fahrettin Göğüş, Prof. Dr. Türkay Dereli ve Prof. Dr. Cahit Bağcı, Rektör Danışmanları Prof. Dr. Mehmet Yaşar Gündoğdu, Prof. Dr. M. Tevfik Gülsoy ve Doç. Dr. Mehmet Vural Özdemir, akademisyenler, öğrenciler ve proje sahipleri iş dünyasının temsilcileri katıldı. Etkinlikte, 9 Ocak 2015’te gerçekleştirilen ARGETİ/15 Proje Pazarı’na katılıp, projeleri sergilenmeye değer bulunan eserlerin yanı sıra, yeni başvurulardan oluşan 50’ye yakın proje sergilendi. Sergide, Antep Fıstığı Ayıklama Makinası, Güvenli Asansör Sistemi, Ceviz Kırma ve Ayıklama Makinası, Jelibal, Un Güvesi ile Mücadelede ve Faydalı Böcek Projesi gibi çok sayıda proje, katılımcılar tarafından dikkatle incelendi. İkili görüşmeler neticesinde bazı projeler için yine GAÜN’de dün tanıtımı yapılan HORIZON 2020 programına başvuru yapılması kararlaştırıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!