Güncelleme Tarihi:
Oysa bilimsel olarak beslenme; vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için besin öğelerinin her birinin yaş, cins ve fiziksel aktivite durumları göz önünde bulundurularak yeterli miktarlarda alınması ve vücutta uygun bir şekilde kullanılmasıdır. Buna, yeterli ve dengeli beslenme denir.
Besin öğeleri, organizmanın gereksinim duyduğu miktarlarda alınmaz ise bu durum yetersiz beslenme olarak tanımlanır. Yetersiz beslenmede vücudun çalışma düzeni bozulur. Besin öğelerinden bir veya birkaçının gereğinden az, diğerlerinin ise gereğinden fazla tüketimi dengesiz beslenme olarak adlandırılır. Çok tüketilen bu öğeler, enerji içeriği yüksek olan yağ ve karbonhidrat türü olduğundan vücutta yağ dokusu olarak birikerek şişmanlığa neden olurlar.
PROTEİN, VİTAMİN VE MİNERAL EKSİKLİĞİ İŞ VERİMİNİ DÜŞÜRÜR
DİKKAT: Oyuncunun verimliliğinin artmasındaki faktörlerin başında yeterli ve dengeli beslenme gelir.
Yetersiz ve dengesiz beslenmenin önlenmesinde toplumu oluşturan bireylerin beslenme eğitimi büyük önem taşımaktadır.
Bu genel bilgilerin ışığında, tiyatro oyuncularının beslenmesine bir göz attığımızda her iki tanıma da rastlıyoruz. Gerek prova döneminin çok uzun saatlere yayılmasından, gerekse oyun düzeninin akşam yemeği saatini de kapsamasından kaynaklanan sıkıntılar.
İşin gerektirdiği enerji ve alınan enerjinin iş enerjisine dönüşmesi için gerekli protein, vitamin ve mineraller alınamadığında iş verimi düşer, hastalıklara direnç azalır, iş kazaları ve meslek hastalıklarının oluşum hızı yükselir.
Gözlemlerime dayanarak bu sorunu nasıl çözümleyeceğimize geçelim; güne her zaman hazır başlamamız için mutlaka kahvaltı şart. Fakat geç yatan oyuncular doğal olarak sabah saatlerini yakalayamıyorlar. Dolayısıyla da kahvaltı öğünü dediğimiz en önemli öğün atlanmış oluyor. İyi bir kahvaltı içeriği olarak protein grubundan peynir veya yumurta, yeşillik grubundan mevsim sebzeleri (nane, maydonoz vb), tahıl grubundan 1-2 dilim orta kalınlıkta kepekli ekmek ve de yanına süt veya taze sıkılmış meyve suyu.
DİKKAT: Öğünler arasında en az 2-3 saat olmalı kuralından yola çıkarak öğlen yemeği saatimizi buna göre ayarlayabiliriz.
YANINIZDA SAĞLIKLI SANDVİÇLERİNİZ OLSUN
Eğer evdeysek; zeytinyağı ile pişmiş sebze yemekleri yanında bir kase yoğurt, cacık veya ayran, yine mevsim sebzelerinden oluşan salata grubu ve de 1-2 dilim kepekli ekmek. Dışarıda olduğumuzda sebze alternatifi olmuyorsa tavuk veya balık ızgara tercih edebiliriz; daha pratik olanlar için ton balıklı veya tavuklu salatalar ve yanında mutlaka bir kase yoğurdumuz. Fakat prova dönemiyse ve de tiyatroda uzun süre kalınıyorsa, o zaman sağlıklı sandviçler yaparak yanımızda götürmeliyiz.
Örneklersem; kepekli sandviç ekmeği arasına beyaz peynirli, haşlanmış tavuk göğüslü, ton balıklı veya evde hazırlanmış köfteler, taze yeşillik, belki biraz kornişon ve de yanında da bir bardak ayranla öğünü en güzel şekilde atlatmış oluyoruz. Yemeğin ardından 1-2 saat sonra mutlaka meyve tüketimine yer vermeliyiz. Posa içeriğinin fazla olması ve de posanın hem kabızlık hem de kan yağlarını düşürdüğü unutulmayarak meyveleri mutlaka kabuklu tüketmeliyiz.
Akşam yemeği genelde oyun sonrasına sarktığı için oyuncuların akşam yemeği olarak tercihleri düşük kalorili, bol posalı besinler olmalıdır. Tavuklu veya ton balıklı salatalar, sebze yemekleri, yağsız hazırlanmış yoğurtlu kepekli makarna ve ya hafif bir kahvaltı öğünü de olabilir.
ÖĞÜN ATLAMAYI ALIŞKANLIK HALİNE GETİRMEYİN
Oyuncuların ideal kilolarını korumaları mesleki performans ve sağlık açısından çok önemli olduğu için, fazla yağ alımına, alkol tüketimine, çerez, kolalı içeceklere ve geç saatlerde yenen hamurlu tatlılara çok özen gösterilmesi gerekiyor. Ayrıca gün içinde içilen fazla miktarda çay, kahve tüketimi ve bununla beraber alınan şeker, kişide ilerde demir eksikliği anemisi, kemik erimesi, selülit ve şekere bağlı kilo artışına neden olmaktadır. Başlıca içecek olarak, suyu günde en az 2 litre içmeliyiz.
Bir günlük besin tüketimini örneklerle vermeye çalıştım. Dengeli beslenebilmek için her öğünde 4 temel besin grubundaki yiyecekleri bir arada tüketiniz. Öğün atlamayı alışkanlık haline getirmeyiniz. Çünkü atlanan her öğünden sonra, diğer öğündeki besin tüketimi daha fazla olmaktadır.