Güncelleme Tarihi:
İftarda ve sahurda birdenbire ve çok fazla yemekle, midenin doldurulmaması gerekir. Bu durum mide gerginliğine yol açabilmekte, tansiyon yükselmesine ve nörolojik hormonların hızlı salgılanmasına sebep olmaktadır.
Mide Yanması, hazımsızlık ve ekşimesi durumlarında daha fazla ekmek ve pilav tüketimi olur.
Mide yanması ve hazım sorunlarınız varsa aşağıda verdiğimiz, Beslenme ve Diyet Uzmanı ve GAPS Danışmanı Yeşim Temel Özcan’ın özel tarifine göre lahana turşusu yapın. Bu tarif midede eksik olan asit azlığına iyi gelecektir. Reflü, gaz, hazım şikayetleri kalmayacaktır.
-Fermente Lahana
-Bir tane mor lahana
-4-5 tane havuç
-1 küçük beyaz lahana
-1.5 yemek kaşığı doğal deniz veya kaya tuzu
-1 su bardağı kefirden ve yoğurtan süzülmüş peynir altı suyu (Karışık olsun ki, probiyotik çeşiti de fazla olsun)
Yapılışı:
Havuç hariç bütün malzemeleri mutfak robotundan geçirin ve kocaman bir tencereye dökün.
Havuçları ince ince dilimleyin ve ekleyin. İçine peynir altı suyunu, tuzu dökün ve tahta servis kaşığıyla iyice karıştırın. Elinize eldiven geçirip iyice ezerek karıştırın ve sulansın.
Sonra bu karışımı bir- iki litrelik cam kavanozlara üstte 3-4 cm boşluk kalacak şekilde doldurun. Karışımı iyice sıkıştırın ve karışım kendi suyunun altında kalmalı. Kapağını sıkıca kapatıp oda sıcaklığında 5 gün kadar kalmalı. Sonra buzdolabına alabilirsiniz. Suyunu yemeklerle birlikte içebilirsiniz.