Güncelleme Tarihi:
Başa gelen her bir sıkıntı için şifa duası okunabilmektedir. Bunun yanı sıra hastalıkların iyileşmesi için şifa duaları okunur. Kuran-ı Kerim’de şifa ayetleri de bulunurken son peygamber olan Hazreti Muhammed (s.a.v.)’in de kumuş olduğu şifa duaları bulunur. Şifa duası ile Allah’tan şifa istenir ve eğer Allah isterse hasta kişi şifa bulur.
Şifa Duası Türkçe Okunuşu
Ezhibil-be'se rabben'nasi eşfi ve enteş'şafi la şifae illa şifauke şifaen la yugadiru sekame
Şifa Duası Türkçe Anlamı (Meali)
Bu hastalığı gider ey insanların Rabbi! Şifâ ver, çünkü şifâ verici sensin. Senin vereceğin şifâdan başka şifâ yoktur. Öyle şifâ ver ki hiç bir hastalık bırakmasın.»” (Buhârî, Merdâ, 20; Müslim, Selâm, 46; Ebû Dâvud, Tıbb, 18, 19)
Şifa Duası Nedir?
Dua kelime anlamı olarak istemek demektir. İnsanlığa verilen her şey Allah tarafından verilmekte ve Allah tarafından alınmakta olduğu için bir hastalık, musibet ya da herhangi bir şey de istenilecekler Allah’tan istenir. Şifa duası da Allah’tan hastalıklara şifa olmasını istemektir. Allah’a dua ederek şifa beklemektir.
Şifa Ayetleri Nelerdir?
Hazreti Muhammed (s.a.v.) Kurandaki Fatiha suresinin hayrının çok fazla olduğunu ve her derde şifa olduğu belirtmiştir. Bu neden ile herhangi bir hastalık durumunda ya da herhangi bir sıkıntıda okunması gereken surelerden biri Fatiha suresidir. Fatiha suresi şifa ayetleri içerir.
Yasin süreside şifa için okunan surelerden biridir. Yasin suresini hasta olan kişinin kendisi okuyabileceği gibi bir başkası da hastanın yanına gelerek Yasin suresini okuyabilir. Bunun dışında şifa olsun diye; Haşr suresinin son üç ayeti, Amenerrasulü ve Ayetel kürsi sureleri okunur.
Kuran-ı Kerim’de şifa ayeti olarak 6 adet ayet bulunur. Bunlardan biri: …De ki: O, (Kur’ân) inananlar için doğru yolu gösteren bir kılavuzdur ve şifâdır… Diğer ayet ise Şura suresinin 80. Ayeti olan “Hastalandığım zaman bana şifâ veren O’dur”. Şifa ayetlerinden bir diğeri ise İsra suresinin 82. Ayeti olan “ “Biz, Kur’ân’dan öyle bir şey indiriyoruz ki o, mü’minler için şifâ ve rahmettir…” ayetidir. Bir diğer şifa ayeti Nahl suresinin 69. Ayeti olan “…Onların (arıların) karınlarından renkleri çeşitli bir şerbet (bal) çıkar ki, onda insanlar için şifâ vardır…” ayetidir. Kuran’da bulunan şifa ayetlerinden bir başkası ise Yunus suresinin 57. Ayeti olan “…Gönüllerdeki dertlere şifâdır...” ayetidir. Son olarak ise Tevbe suresinin 14. Ayeti olan “Allah, mümin bir topluluğun kalplerine şifa versin/gönüllerini ferahlatsın!” ayeti bir şifa ayetidir.
Hastalıklara şifa olması için bu ayetler hem hasta kişinin kendisi tarafından hem de hasta kişinin yakınları tarafından okunmalıdır. Allah her derde şifadır. Hazreti Muhammed (s.a.v.) Allah’ın şifasını vermediği bir hastalık yaratmadığını bildirmiştir. Hastalıklar da müminlerin günahlarına kefaret olacak olan musibetlerdir.
Hastalara Okunacak Şifa Ayetleri ve Duaları
Hazreti Muhammed (s.a.v.)’in okuduğu şifa dualarını Müslümanların annesi olan Hazreti Aişe hangi duaların okunduğunu bildirmiştir. Bu dualardan biri anlamı; “Bu hastalığı gider ey insanların Rabbi! Şifâ ver, çünkü şifâ verici sensin. Senin vereceğin şifâdan başka şifâ yoktur. Öyle şifâ ver ki hiç bir hastalık bırakmasın” olan duadır. Bu şifa duası özellikle hasta olan kişi tarafından okunması gereken dualardan biridir. Hasta olan kişi namazlarının ardından ya da aklına geldiği her an bu duayı okumalıdır.
Dişi ağrıyan bir kişinin bir hadiste yer aldığına göre Hazreti Muhammed (s.a.v.) tarafından kişinin ağrıyan dişinin üstüne şehadet parmağını koyarak Yasin suresini sonuna kadar okuması ile İnşallah şifa bulacağını bildirmiştir.
Bunlar dışında Hazreti Muhammed (s.a.v.)’in kişinin rahatsız olduğu vücut bölgesine sağ elini koyarak yedi kez bölgeyi mesh ederek “Hissettiğim bu hastalığın şerrinden Allah’ın izzetine ve kudretine sığınırım” duasını okunmasının gerektiğini bildirmiştir.
Günlük Hayatta Okunacak Dualar