Oruçluyken lazere gitmek orucu bozar mı? Diyanet bilgisi

Güncelleme Tarihi:

Oruçluyken lazere gitmek orucu bozar mı Diyanet bilgisi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2022 14:18

Ramazan ayında kişisel bakımlarına ara vermek istemeyenler lazer epilasyonun oruca etkisi hakkında bilgileri araştırıyorlar. Lazer yapılan bölgenin de oruçluyken önemli olduğu bu konuda Diyanet gerekli açıklamalarda bulundu. Peki, oruçluyken lazere gitmek orucu bozar mı, epilasyon yaptırılır mı? İşte Din İşleri Yüksek Kurulu resmi sitesinde yer alan açıklama...

Haberin Devamı

Lazer epilasyona gitmenin orucu bozan durumlar arasında yer alıp almadığı merak edilen konular arasında yer alıyor. Kişisel bakımın bir parçası olan ağda ve epilasyonun oruç ibadetini etkileyip etkilemediğini merak eden kullanıcılar, internet üzerinden araştırma yapıyor. Peki, ağda veya epilasyon yaptırmak orucu bozar mı? Lazer epilasyon orucu bozan durumlar arasında mı? İşte Diyanet'in konuyla ilgili açıklaması...

ORUÇLUYKEN LAZERE GİTMEK ORUCU BOZAR MI?

Vücuttaki kılların hangi yolla olursa olsun alınması orucu bozmaz. Çünkü oruç, bir şey yemek, içmek ve cinsel ilişkide bulunmaktan dolayı bozulur. Kıl almak veya aldırmak bunların kapsamında olmadığından orucu bozmaz.

Burada şu husus da belirtilmelidir ki, kadının erkeğe karşı avret mahalli eller, ayaklar ve yüzü hariç tüm bedenidir. Kadının kadına karşı avret mahalli, diz kapağı ile göbek arasıdır. Zaruret ve ihtiyaç olmadan bu yerlerin dışındaki bölgelerin başka kadınlara veya erkeklere gösterilmesi caiz değildir. Bu itibarla ağda veya lazerle epilasyon yaptırmak isteyen kişinin, erkek olsun kadın olsun yabancı bir kişiye avret mahallini açması helal olmadığı gibi, bu işlemi uygulayan kişinin de bu kısma bakması ve dokunması helal değildir (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 187,194-195).

Haberin Devamı

ORUCU BOZAN DURUMLAR NELER?

Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 386-387). Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir.

BAKMADAN GEÇME!