Nikotin bandı orucu bozar mı, oruçluyken nikotin bandı kullanılır mı? Diyanet fetvası!

Güncelleme Tarihi:

Nikotin bandı orucu bozar mı, oruçluyken nikotin bandı kullanılır mı Diyanet fetvası
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2023 17:04

Ramazan ayının gelişiyle orucu bozan ve bozmayan durumlar araştırılmaya başlandı. Milyonlarca Müslüman oruç ibadetini idrak etmek için 29 gün boyunca sahura kalkacak ve iftar yapacaklar. Ancak orucu bozan şeyler bu Ramazan da araştırılmaya devam ediyor. Bunlardan biri de nikotin bandı oldu. Peki, nikotin bandı orucu bozar mı, oruçluyken nikotin bandı kullanılır mı? Diyanet fetvası!

Haberin Devamı

Kan aldırmak, kan vermek gibi soruların yanı sıra bazı alışkanlıkları olanların kullandıkları nikotin bandının oruca etkisi merak edilenlerden biri oldu. Peki, nikotin bandı orucu bozar mı?

NİKOTİN BANDI ORUCU BOZAR MI?

Nikotin bandı orucu bozmaz. Kural olarak orucu bozan şeyler, vücuda normal yollarla giren maddeler ve cinsel ilişkidir. Vücuda sürülen yağ, merhem gibi maddeler, deri üzerindeki gözenekler ve deri altındaki kılcal damarlar yoluyla emilerek kana karışmaktadır. Bu işlem yeme, içme ve beslenme anlamına da gelmemektedir (Bkz. Merğînânî, el-Hidâye, 1/123-124; Kâsânî, Bedâî’, 2/98; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 2/395-396).

Oruç tutmakla yükümlü olmanın şartları nedir?

İslam’a göre, bireyin sorumlu olmasının temel şartları Müslüman, akıllı ve ergenlik çağına ulaşmış olmaktır. Dolayısıyla bu şartlar, oruç ibadeti ile sorumlu olmanın da şartlarıdır. Buna göre, bir kimsenin Ramazan ayında oruç tutmasının farz olması için öncelikle Müslüman ve âkil-bâliğ olması gerekir.
İbadetlerle yükümlü olma şartlarını taşıdığı hâlde bazı özel durumlardaki kimselere oruç tutmama ruhsatı verilmiştir.
İbadetlerle yükümlü olmamakla birlikte ergenlik yaşına gelmeyen çocukların alıştırılmak ve ısındırılmak maksadıyla namaz kılmaları ve oruç tutmaları teşvik edilir. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.), yedi yaşından on yaşına kadarki sürede çocuğun namaza alıştırılmasını önermiştir.

BAKMADAN GEÇME!