Yatsı namazı farzının kazası ne zaman ve nasıl kılınır?

Güncelleme Tarihi:

Yatsı namazı farzının kazası ne zaman ve nasıl kılınır
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2024 08:57

Bilindiği gibi Müslümanlara 5 vakit namaz farz kılınmıştır. Müslümanların bu namazları kaçırması halinde kaza namazı kılması gerekmektedir. 5 vakit namaz içerisinde vakti geçen namazların mutlaka kısa sürede kaza yapılması gerekmektedir. Yatsı namazı farzının kazası ne zaman ve nasıl kılınır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Haberin Devamı

Kaza namazı Müslümanlar için oldukça önemlidir. Bu sebeple de oldukça merak edilmekte ve öğrenilmek istenmektedir. Müslümanların 5 vakit namaz kılması farzdır. Ancak bu namazları kaçırdıkları zaman kaza yapmaları gerekmektedir. Kılınması gereken vakit dışında kılınan namazlar kaza namazı olarak isimlendirilmektedir.

Peygamber Efendimiz (SAV) kaçırdığı namazların kazalarını her zaman kılmıştır ve ümmetinin de bu şekilde davranmasını buyurmuştur. Bir namazın vaktinde kılınmayıp bilerek kazaya bırakılması doğru bir davranış değildir.

Ancak bazen kişilerin namazı kaçırdığı ya da uyuya kaldığı zamanlar olabilmektedir. Bilmeden vakit namazını kaçıran kişiler kaza namazı kılarak kaçırmış oldukları namazların telafisini yapabilmektedir.

Yatsı Namazı Farzının Kazası Nasıl Kılınır?

Haberin Devamı

Yatsı namazının farzının kazası aynı yatsı namazının farzı gibi kılınır fakat sadece niyeti farklıdır. 

Yatsı namazı kazasının niyeti: "Niyet ettim Allah rızası için vaktinde kılamadığım ilk yatsı namazını kılmaya"

Niyet etmenin ardından ise 4 rekatlık yatsı namazının farzının kılınması gerekmektedir. Yatsı namazının kazası da aynı yatsı namazının farzı gibi kılınmaktadır. Bu şekilde yatsı namazının kazası kılınmış olur.

Kaza Namazları Ne Zaman Kılınır?

Diyanet'e göre; "Kaza namazı kılarken herhangi bir vaktin ezânının okunması, kılınmakta olan kaza namazına zarar vermez. Vaktinde kılınamayan namazların kaza edilmesi için belli bir vakit yoktur. Kerâhet vakitleri dışında her zaman kaza namazı kılınabilir. Namaz kılınamayacak olan bu vakitler Ukbe b. Âmir’in rivâyet ettiği hadiste şöyle belirtilmiştir: “Resûlullah (s.a.s.) bize üç vakitte namaz kılmayı veya ölülerimizi defnetmeyi yasakladı: Güneşin doğmasından itibaren (bir veya iki mızrak boyu) yükselmesine kadar, güneşin gökyüzünde tam dik oluşundan (batıya) yönelmesine kadar ve güneşin sararmasından itibaren batmasına kadar.” (Müslim, Salâtü’l-müsâfirîn, 293 [831]; bkz. Ebû Dâvûd, Tatavvu‘, 10 [1277] Cenâiz, 55 [3192]).

Güneşin batmasından önceki kerâhet vaktinde, sadece o günün ikindi namazının farzı kılınabilir. Fakat mazeretsiz olarak ikindi namazını bu vakte kadar geciktirmek mekruhtur."

Kaynaklar:

Haberin Devamı

https://kurul.diyanet.gov.tr/Cevap-Ara/197/kaza-namazina-nasil-niyet-edilir

https://kurul.diyanet.gov.tr/Cevap-Ara/194/kaza-namazinin-delili-nedir

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!