Güncelleme Tarihi:
İslam'ın 5 şartından birisi namaz olmaktadır. Bu ibadet bütün Müslümanlara farzdır. Bu nedenle nasıl kılınacağı ile birlikte hangi şartlarda oturarak kılınacağı merak konusu olmuştur.
Oturarak Namaz Nasıl Kılınır?
İslam dinince sorumluluklar kişilerin gücüne göre belirlenmiştir. Bu nedenle kişinin gücünü aşan bir durumda kolaylıklar da getirilmiştir. Bunlardan birisi de oturarak namaz kılınması olmaktadır.
Namaz kılarken kişilerin eğilmesi ve rükuya gitmesini zorlaştıracak bir rahatsızlığı var ise ayakta namaz kılması da oldukça zor olabilir. Normal ayakta namaz kılamayan kişiler namazını oturarak da kılabilmektedir. Bu durumda kişiler diz çökmüş olarak, bağdaş kurarak veya ayaklarını kıbleye uzatarak namazını kılabilmektedir.
Bu nedenlerden dolayı ayakta kılabilecek durumda olmayan veya sağlığı elverişli olmayan kişiler namaza ayakta başlayarak secdeye gidilecek bölümlerde ima ile bu işlemi yapabilmektedir. Ayakta durabilen fakat oturduktan sonra tekrar ayağa kalkmakta zorlanan kişiler ise namaza ayakta başlar ve oturarak devam edebilmektedir.
Oturarak Namaz Kılmanın Şartları
Ayakta durabilen ve yere oturabilen, fakat secde edemeyen kişiler namaz kılmaya ayakta başlar ve rükudan sonra yere oturarak secdeleri ima ederek namaz kılmaya devam eder. Bununla birlikte kişiler ayakta durabildiği halde oturduktan sonra ayağa kalkamıyor ise namaz ayakta başlar ve rükunun ardından secdeyi sandalye ve bunun gibi bir şey üzerinde oturularak ima ile kılınabilmektedir.
Sandalyede veya oturarak namaz kılabilmek için bazı şartların söz konusu da olması gerekmektedir. Bu şartlara sahip kişiler oturarak namaz kılabilmektedir. Oturarak namaz kılma şartları şunlardan oluşmaktadır:
- Yaşlı olan ve ayakta duramayan kişiler,
- Ayakta durmakta zorlanan ve güçlük yaşayan kişiler,
- Dizlerinden rahatsız olan kişiler,
- Doktorun hareket etmesini sakıncalı bulan kişiler,
- Hareket ederken zorlanan veya buna neden olabilecek rahatsızlığı olan kişiler namazlarını oturarak kılabilmektedir.
Kişilerin ibadet ederken hem sözde hem de özde samimi olmaları oldukça önemlidir. Bu nedenle dinin gereklerine göre hareket edilmesi gerekmektedir. Eğer bir kişinin rahatsızlıkları namaz kılınmasına engel olunmuyor ise o zaman namaz asli şekli ile kılınması doğru olacaktır. Fakat sağlık problemleri nedeni ile ayakta namaz kılınması mümkün olmayan kişiler, oturarak veya sandalye üzerinde namaz kılabilmektedir.
Kaynak: Diyanet https://kurul.diyanet.gov.tr/Cevap-Ara/323/dizlerinde-rahatsizligi-olanlarin-sandalyede-namaz-kilmasi-caiz-midir-?enc=QisAbR4bAkZg1HImMxXRn5PJ8DgFEAoa2xtNuyterRk%3d