Namaz rekatları - namazlar kaç rekat, kaçı sünnet ve farz şeklinde kılınır?

Güncelleme Tarihi:

Namaz rekatları - namazlar kaç rekat, kaçı sünnet ve farz şeklinde kılınır
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2023 11:35

Namaz, Kuran'ı Kerim'de zekat ile birlikte en çok zikredilen ibadetlerin başında gelir. Namaz, buluğ çağına ermiş tüm Müslümanlara farz kılınmıştır. Kuran'da ''salat'' şeklinde geçen bu ibadet, bizzat Hz. Muhammed tarafından "dinin direği" olarak nitelendirilmiştir. Namazlar kaç rekat, kaçı sünnet ve farz şeklinde kılınır detayları ile derledik.

Haberin Devamı

 

Namazlar, farz, vacip, farz-ı kifaye ve nafile olmak üzere dörde ayrılır. Cuma ve vakit namazları farzdır.

Namazlar Kaç Rekat?

1- Vakit Namazları

Sabah Namazı - 4 Rekat

Sabah Namazıyla İlgili Ayet ve Hadisler

İsra Suresi / 78

''Sabah namazını aksatmadan kıl çünkü sabah namazı şahitlidir.''

Peygamber efendimizden aktarılan bir hadise göre, sabah namazı, namazlar arasında en hayırlı olanıdır. Uykusundan feragat edip namaz kılan mümin kulların tüm duaları ve tövbeleri kabul olur.

Bunun için Hz. Muhammed'in daha sonrasında azat ettiği kölelerinden biri olan Bilal Habeşi, sabah ezanına ''Namaz, uykudan daha hayırlıdır'' cümlesini eklemiştir. Peygamber efendimiz de bunu çok beğenmiş ve Bilal Habeşi'yi takdir etmiştir.

Haberin Devamı

Birçok müfessirin ortak görüşüne göre İsra Suresinin 78. ayetinde geçen ''sabah namazı şahitlidir'' ifadesiyle, meleklerden bahsedilmektedir.

''Sabah namazı kılan, Allah'ın himayesi altındadır.''

Himaye etmek, korumak ve gözetmek anlamına gelir. Sabah namazını eda eden kişi, bizzat Allah tarafından korunur. Hz. Muhammed, bu sözüyle sabah namazının önemine işaret etmiş ve Müslümanları sabah namazlarını ihmal etmeme konusunda uyarmıştır.

2- Öğle Namazı - 10 rekat

3- İkindi Namazı - 8 Rekat

4- Akşam Namazı - 5 Rekat

5- Yatsı Namazı - 10 Rekat

6- Cuma Namazı - 10 rekat

Cuma Namazı ile İlgili Ayet ve Hadisler

Cuma günü tüm Müslümanlar için kutsaldır. Bu kutsal günde, Müslümanların önceliği ibadet etmek ve Allah'ı güzel isimleriyle birlikte tespih etmektir. Başta Cuma Suresi olmak üzere birçok surede Cuma Namazının faziletlerinden ve öneminden bahsedilir.

Cuma Suresi / 10.

Ey iman ederler. Cuma günü ezan okunduğunda Allah'ı zikretmek için elinizdeki alışverişi bırakın ve salat etmek için camilere koşun.

Hz. Muhammed'in yaşadığı dönemde Cuma günü tatildi. Bu nedenle Müslümanlar, Cuma günü şehirlerde ve köylerde kurulan pazarlara giderek alışveriş yaparlardı. Cuma Suresinin 10. ayetinde ''alışverişi bırakın'' ifadesiyle kurulan bu pazarlar anlatılmaktadır.

Haberin Devamı

Namazların Kaçı Sünnet ve Farz Şeklinde Kılınır?

1- Sabah Namazı - Diğer adı salat-ı fecr olan sabah namazının, önce 2 rekat sünneti, sonrasında 2 rekat farzı kılınır.

2- Öğle Namazı - Toplam 10 rekat olan öğle namazının önce 4 rekat sünneti, ardından 4 rekat farzı, son olarak 2 rekat son sünneti kılınır.

Ebu Davud'un Tatavvut adlı eserinde naklettiği bir hadise göre Hz. Muhammed şöyle demiştir: ''Kim ki öğle namazının 4 rekat farzından önce 4, sonra 2 rekat sünnetini kılarsa, o cehennemden uzak tutulacak ve sonsuza kadar cennette kalacaktır.

3- İkindi Namazı - 4 rekat sünneti kılındıktan sonra, 4 rekat farzı kılınır.

4- Akşam Namazı - Önce 3 rekat farzı, ardından 2 rekat sünneti kılınır.

Haberin Devamı

5- Yatsı Namazı - Salat-ı vitir adıyla da bilinen yatsı namazı 10 rekattır. Yatsı namazının dört rekat farz, altı rekat sünnettir.

6- Cuma Namazı - Cuma namazı ile öğle namazının farz ve sünnet sayıları aynıdır.

Önce - 4 rekat sünnet

Sonra - 4 rekat farz

Sonra - 2 rekat sünnet

Not: Diğer namazlar farz değil, farz-ı kifaye ve sünnet olduğu için, o namazlarda farz - sünnet ayrımı yoktur.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!