Güncelleme Tarihi:
Namaz dualarının, namaz kılınırken okunması gerekmektedir. Namaz günde 5 vakit olarak yapılan ibadet şeklidir. Allah ve kul arasında en etkin iletişim anları olarak bilinen namaz ibadetinin, iki cihanda mutluluk kaynağı olduğu düşünülmektedir.
Namaz Duaları – Namazda Sırası İle Hangi Dualar Okunur?
Namaz duaları, Kur’an’da bulunan kısa surelerdir. Namazın makbul olanı Allah rızası kazabilmek amacıyla kılınandır. Namaz surelerinin doğru okunuşu ve telaffuz şekli önemlidir. Namaz kılarak hesap gününde kolaylık kazanılacağı, günahların affolunacağı bilinmektedir. Namaz sureleri, kısa surelerdir ve her rekatta en az üç ayet okunması gerekmektedir. Bu üç kısa sure olabileceği gibi uzun Ayetel Kürsi gibi bir sure de olabilmektedir. Namaz kılarken Fatiha suresinden sonra okunan kısa surelere zammı sure denmektedir. Zammı sureler Kur’ an ’nın sonunda bulunmaktadır.
Namaz Kılarken Okunan Dualar ve Okunuşları
Namaz, farz namazlar ve sünnet namazlar olarak iki şekilde kılınmaktadır. Farz namazlar kesin kılınması gereken rekatlardır. Bazı durumlarda sadece farz namazların kılınması yeterli sayılmaktadır. Günahlardan arınma ve her iki cihanda mutlu olabilmenin en kolay yolu huşu içinde namaz kılmaktır. Namaz duaları, Fil suresi, Fatiha suresi, Maun suresi, Kureyş suresi, Tebbet suresi, Kevser suresi, Kafirun suresidir. Nasr suresi, İhlas, Felak, Nas ve Ayet’el kürsi sureleri de namaz sureleridir.
Namaz sureleri farz namazlarda ve sünnet namazlarda okunmaktadır. Müslümanların en büyük sorumluluğu olarak bilinen namaz ibadeti beş vakitten ibarettir. Sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı namazı olarak kılınmaktadır. Namazın 1. Rekatında okunacak dua bir suredir, 2. Rekatta okunacak surenin devam eden sırayı takip ederek okunması gerekmektedir. Namaz surelerinin sıralamasına uyularak okunması makbuldür. Bu da üst sıradan başlamaktadır. Fatiha’ dan sonra okunan Zammı sureler genel olarak ezbere okunmaktadır.
Zammı Surelerin Okunuşu
Sübhaneke duası;
Subhanekellahumme ve bihamdik ve tebarekesmuk ve teala cedduk(Ve celle senauk, Bu bölüm sadece cenaze namazında okunur)ve la ilahe gayruk.
Ettehıyyatu Duası;
Ettehiyyatü lilllahi vesselevatu vattayibat, esselamü aleyke eyyuhen- Nebiyyu ve rahmetullahi ve berakatuhu esselamü Aleyna ve ala ibadillahis salihin Eşhedü en la ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abduhu ve Rasulüh.
Allahumme Salli Duası;
Allahumme salli ala Muhammedin ve ala ali Muhammed. Kema salleyte ala ibrahime ve ala ali İbrahim. İnneke hamidün mecid.
Allahümme Barik;
Allahumme Barik ala Muhammeden ve ala ali Muhammed. Kema barekte ala İbrahime ve ala ali İbrahim. İnneke hamidun mecid.
Rabbena Atina;
Rabbena atina fid dünya haseneten ve fil’ahireti haseneten ve kına azabennar.
Rabbenağfirli Duası;
Rabbenağfirli ve li-valideyye ve lil- mümine yevme yekumu’l hisab
Kunut Duası;
Allhumme iyyake na’budu veleke nusalli ve nescudu ve ileyke nes’a ve nahfidu nercu rahmeteke ve nahsa azabeke inne azabeke bilkuffari mulhık' tır. Devam eden sureler de namaz kılanların ezberine bulunmaktadır. Bilmeyenlerin kolaylıkla öğrenebilmesi de mümkündür.
Namazlardan Sonra Tespih Çekilmesi
Namazların sonunda tespih çekilmektedir. 33 adetten oluşan tespihler, 33 ve katları şeklinde hazırlanabilmektedir. Genel olarak 99 taneli tespih kullanılmaktadır. İlk otuz üçünde Subhanallah, ikinci 33 Elhamdulillah, üçüncü 33 adet ise Allahu ekber diyerek tek tek okunmaktadır.