Güncelleme Tarihi:
Akşam namazından sonra kılınan nafile namazı nedir, bu namaz tamamen kişinin içinden gelerek geldiği namazdır ve sevabı oldukça fazladır. Özel dini günlerde kılınması da ayrıca büyük sevap olarak bilinmektedir.
Akşam Namazından Sonra Kılınan Nafile Namazı Nedir?
Bu ibadetin farz ibadetlerden farkı günü ve zamanı olmadan yapılmasıdır. Kişinin tamamen hür iradesine bağlı içinde geldiği zaman kılınması gereken namazdır. Dini önem arz eden günlerde bu namazın kılınması ayrıca bir sevap olmaktadır. Kandil günleri ve diğer dini günlerde bu namazın kılınması kişiye büyük sevap kazandırmaktadır. Birçok kişide bu namazı sevaplı ve özel dini günlerde kılmaktadır. Farz olan ibadet gibi değil kişinin kendi rızası ile dilediği gibi kılması gereken bir ibadettir. İnsanın içinden gelerek kıldığı namazlara nafile namaz tabiri kullanılmaktadır. Dinimize göre oldukça sevaplı ve Allah'a yakınlık barındıran bir namazdır.
Nafile namazının kılınışı belirli günlerde olmamaktadır. Kişinin içinden gelerek kılınan bir namaz olduğu için farz namaz gibi günü bulunmamaktadır. Genellikle bu namazlar akşam namazının ardından kılınarak tamamlanan bir ibadettir. Bu namazın kılınma şekli 12 rekat ve her 2 rekatta selam verilerek tamamlanmaktadır. Bunun doğru ve belirtilen şekilde kılma şekli böyledir. Lakin kişilerin isteğine göre daha fazla kılınabilir ve gönülden gelen ibadet olarak nitelendirilebilir.
Birçok kişinin dini ve önemli günlerde bu namazı kıldığı görülmektedir. Kılan kişiye oldukça büyük sevap kazandıran ve dini günlerin olmazsa olmaz kılınan namazı olarak yer almaktadır. Herkesin bu namazı dini ve içinden gelerek özel günlerde kılması kendileri için büyük sevaplı ve faziletli olacağı birçok yerde belirtilmektedir.
Nikotin bandı orucu bozmaz. Kural olarak orucu bozan şeyler, vücuda normal yollarla giren maddeler ve cinsel ilişkidir. Vücuda sürülen birçok yağ, merhem gibi maddeler, deri üzerindeki gözenekler ve deri altındaki kılcal damarlar yoluyla emilerek kana karışmaktadır. Ancak cildin bu emişi, çok az ve yavaş olmaktadır. Diğer taraftan bu işlem yeme, içme ve beslenme anlamına da gelmemektedir (Bak. Merğînânî, el-Hidâye, II, 263-264; Kâsânî, Bedâî’, II, 98; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 366-367).
Kaynak:https://kurul.diyanet.gov.tr/Cevap-Ara/489/nikotin-bandi-orucu-bozar-mi-?enc=QisAbR4bAkZg1HImMxXRn5PJ8DgFEAoa2xtNuyterRk%3d