Kan yutmak orucu bozar mı? Oruçluyken kan yutmanın hükmü nedir? Diyanet bilgisi

Güncelleme Tarihi:

Kan yutmak orucu bozar mı Oruçluyken kan yutmanın hükmü nedir Diyanet bilgisi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2022 12:51

Ramazan ayında sorulan sorular arasında yer alan kan tutmak orucu bozar mı konusu Diyanet tarafından açıklığa kavuşturuldu. Diş eti rahatsızlıkları ya da başka nedenlerle oruçluyken kan yutan vatandaşlar, bu durumun dindeki hükmünü merak ediyorlar. Peki, Kan yutmak orucu bozar mı? Oruçluyken kan yutmanın hükmü nedir? Diyanet bilgisi ile haberimizde...

Haberin Devamı

Kan yutmak orucu bozar mı sorusu pek çok Müslümanın gündeminde yer alıyor. Diş eti problemleri dolayısıyla ağızda oluşan istemsiz kan birikimi, Ramazan ayında gündemde yer almaya başladı. Kan yutmak orucu bozar mı sorusuna yanıt arayan vatandaşlar, diş kanaması dolayısıyla ortaya çıkan bu durumun ibadetlerini etkileyip etkilemeyeceğini merak ediyorlar. Peki, kanyutmak orucu bozar mı? İşte Dİyanet yanıtı...

KAN YUTMAK ORUCU BOZAR MI?

Diş kanaması orucu bozmaz. Ancak çıkan kan, karıştığı tükürüğe eşit veya daha fazla olursa yutulması hâlinde oruç bozulur ve kaza edilmesi gerekir. Daha az miktarda olan kan ise dikkate alınmaz (Haddâd, el-Cevhera, I, 173).

UNUTARAK YEMEK İÇMEK ORUCU BOZAR MI?

Unutarak yemek içmek orucu bozmaz. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Bir kimse oruçlu olduğunu unutarak yer, içerse orucunu tamamlasın, bozmasın. Çünkü onu, Allah yedirmiş, içirmiştir.” (Buhârî, Savm, 26) buyurmuştur.

Haberin Devamı

Unutarak yiyip içen kimse, oruçlu olduğunu hatırlarsa hemen ağzındakileri çıkarıp ağzını yıkamalı ve orucuna devam etmelidir. Oruçlu olduğu hatırlandıktan sonra mideye bir şey inerse, oruç bozulur (Merğînânî, el-Hidâye, II, 253-254).

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!