Hz. Hud Kimdir? Hazreti Hud (A.s) Hayatı (Kıssası), Mesleği, Mucizeleri Ve İlgili Ayetler

Güncelleme Tarihi:

Hz. Hud Kimdir Hazreti Hud (A.s) Hayatı (Kıssası), Mesleği, Mucizeleri Ve İlgili Ayetler
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2020 15:03

İslam için gönderilen peygamberlerin Kur’an-ı Kerim’de yer alması, inanan insanların ibret alması içindir. Bu bağlamda Kur’an’da adı geçen bir peygamber de Hz. Hud’dur. Peki, Hz. Hud kimdir ve mesleği nedir? Hazreti Hud’un hayatı nasıldır? Hazreti Hud’un mucizeleri nelerdir ve bunlarla ilgili ayetler hangileridir? Hz. Hud (A.S) ile ilgili sorulan tüm soruları detaylı olarak yanıtladık.

Haberin Devamı

Hz. Hud, Ad kavmi için gönderilen ve bu kavmi İslamiyet’e davet eden bir peygamberdir. Nitekim kavmi onun uyarılarını dikkate almamış ve sonunda da helak edilmiştir.

 Hz. Hud Kimdir?

 Hz. Hud, Sam’ın torunlarından birisidir. Ahkaf bölgesinde doğan ve büyüyen bu peygamber, Ad kavmini Allah’a iman etmeye çağırmıştır. Ad kavmi toplamda 23 kabileden oluşan bir Arap kavmiydi. Nuh tufanı sonrasında tekrar putperestlik yapmaya başladıkları için Allah tarafından helak edilmişlerdir.

 Hazreti Hud (A.S) Hayatı (Kıssası)

 Hz. Hud, Ahkaf diyarında doğdu ve burada büyüdü. Ad kavmi içerisinde soylu ve şerefli kabul edilirdi. Cömert ve şefkatli olmasıyla dikkat çeken bu peygamber, ibadetlerine de oldukça bağlıydı. Nuh tufanı sonrasında putperestlik yapmaya başlayan ilk kavim Ad kavmi olmuştur. Bu sebeple de Hz. Hud kavmin bu sapkınlığı bırakması için peygamber olarak gönderilmiştir.

Haberin Devamı

 Hz. Hud, peygamberliği boyunca Ad kavmini Allah’a iman etmeye çalışmıştır. İlahı ikazları kavmine iletmiş ve bu yolda bazı mucizeler göstermiştir. Ancak Ad kavmi, her fırsatta Hz. Hud’u dinlemeyi reddetmiştir. İrem Bağları adı verilen bereketli topraklarda yaşayan bu kavim, ellerindeki bolluğa güvenerek kibre düşmüştür. Bu kibrin karşılığı olarak da Allah, onlara önce büyük bir kuraklık göndermiştir. Bundan sonra gelen kasırga ile de Ad kavmi tamamen yok olmuştur.

 Hz. Hud, Ad kavmi yok olduktan sonra kendisine inanan insanlarla birlikte Mekke’ye göç etmiştir. Hz. Hud, vefat edinceye kadar da Mekke’de yaşamaya devam etti. 150 sene boyunca yaşadığı söylenen Hud peygamberin vefat ettikten sonra Hicr’e defnedilmiştir. Hicr, zemzem ile Kabe arasında yer almaktadır. Ancak Hz. Hud’un nereye defnedildiği ile alakalı farklı rivayetler de bulunmaktadır.

 Hazreti Hud (A.S) Mesleği

 Hazreti Hud, Ad kavmi içerisinde saygı duyulan bir kişiliğe sahipti. Dünyadaki geçimini ticaret yaparak sağlayan Hud peygamber, yoksul kişilere de bol bol sadaka vermesiyle tanınmaktaydı. Cömert bir kişiliğe sahipti ve orta boylu, esmer, gür saçlı ve güzey yüzlü olduğu rivayet edilmektedir.

Haberin Devamı

 Hazreti Hud (A.S) Mucizeleri ve İlgili Ayetler

 Hz. Hud, mucizelerle donatılmış bir peygamberdi. Bu kapsamda kendisini reddeden Ad kavmine bazı mucizeler gösterip, Allah’ın varlığını kanıtlamaya çalışmıştır. Hz. Hud tarafından gösterilen ilk mucize rüzgarların yönünü değiştirebilmesiydi. Allah’ın izniyle rüzgarın yönünü değiştiren Hz. Hud, bunu Ad kavminin isteği üzerine yapmıştır. Ad kavmi, bunu görmesine karşın iman etmeyi yine de reddetmiştir. Bunun üzerine kavim, Kur’an’da ye alan rih-i sarsar ifadesiyle helak edilmiştir. Bu ifade Türkçede şiddetli kasırga olarak yer almaktadır.

 Hz. Hud’un mucizeleri yalnızca rüzgarın yönünü çevirmekle sınırlı kalmamaktadır. Hud peygamber aynı zamanda yüzünü bir ibrişim haline de getirebilirdi. Yani tüm yüzünü parlak bir sıfata dönüştürebilirdi. Bunun dışında şiddetli yağmurlarda sefere çıkabilmek de Allah tarafından Hz. Hud’a verilen mucizeler arasındadır. Bu bağlamda Hz. Hud dua edince, yağmur sırasında sefere çıkanların sığınabileceği barınaklar görülmeye başlardı.

Haberin Devamı

 Hz. Hud’un ismi Kur’an-ı Kerim’in 10 farklı ayetinde yer almaktadır. Bu kapsamda Kur’an’ın 11. suresinin adı da “Hud Suresi” olarak bilinmektedir. Ayrıca 46. sure olan Ahkaf Suresi’nde de Ad kavmiyle alakalı bazı bilgiler bulunmaktadır.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!