El-Müteali Ne Demek? El Müteali Esması Türkçe Anlamı Ve Ya Müteali Zikrinin Fazileti İle Faydaları

Güncelleme Tarihi:

El-Müteali Ne Demek El Müteali Esması Türkçe Anlamı Ve Ya Müteali Zikrinin Fazileti İle Faydaları
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2023 16:42

Teali kelimesi Arapça kökenli bir fiildir ve yücelmek demektir. Müteali ve Ali kelimeleri ise yüce, ulu, kudret sahibi anlamına gelir. Esmaül Hüsna'daki 99 isimden biri olan Müteali esmasını zikrederek Allah'ın tüm kusurlardan ve eksikliklerden münezzeh olduğunu dile getiririz. El- Müteali esmasının Türkçe anlamı ve zikrinin faziletleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Haberin Devamı

Kuran'ı Kerim'de Müteali esması ile yakın anlamlı olan birçok isim vardır. Örneğin El- Mütekebbir, büyüklükte eşi benzeri bulunmayan demektir. El- Ehad esması ise yüce ve tek olan anlamına gelir.

 El-Müteali Ne Demek ve Nedir?

 Birinci anlamı:  Gözle görülemeyen ve akılla idrak edilemeyen yüce varlık.

 İnsan, hem bedenen hem de aklen kısıtlı bir varlıktır. Bu nedenle peygamberler hariç hiçbir insan, Allah'ı tam anlamıyla tasavvur edemez. Çünkü onun yüceliği sınırsızdır. Tüm şekillerden müstesna olduğu için hiçbir şeye benzetilemez.

 İkinci anlamı: Allah yücedir, alidir, kusursuzdur.

 Tüm övgüler, her şeyi örneksiz bir şekilde yoktan var eden Allah'adır. O, bizi bir kuru balçıktan yaratıp bize ruhundan üfledi. Dünya ve cennetteki sayısız nimeti bizim için yarattı. İnsana akıl ve irade vererek onu eşref-i mahlukat, yani yaratılmışların en şereflisi mertebesine yükseltti.

Haberin Devamı

 El-Müteali Esması Türkçe Anlamı

 El- Müteali yaratılmış tüm varlıklardan üstün ve yüce olan demektir. Allah'ın yaratma gücü, ilmi ve kudreti sonsuzdur. Gücünün yetmeyeceği şey yoktur. Bir şeyin olması için Onun Ol demesi kafidir. Bu nedenle kullar, yalnızca ona kulluk etmeli, yalnızca ondan yardım dilemelidir.

El-Müteali Ne Demek El Müteali Esması Türkçe Anlamı Ve Ya Müteali Zikrinin Fazileti İle Faydaları

 El-Müteali Zikrinin Fazileti ve Faydaları

 El Müteali esmasını zikretmek, kişinin manevi sıkıntılardan kurtulmasına, felaha ermesine ve ilmin yükselmesine yardımcı olur. Takva sahibi kullar kendi acizliklerinin farkında olmalı ve en yüce varlığın Allah olduğunu sık sık hatırlamalıdır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!