Sıkıntı Duası Türkçe Okunuşu - Sıkıntı anında okunacak sure (İnşirah) ve dualar

Güncelleme Tarihi:

Sıkıntı Duası Türkçe Okunuşu - Sıkıntı anında okunacak sure (İnşirah) ve dualar
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2021 16:20

Gündelik hayatta bazen maddi bazen de manevi sıkıntılar yaşanmaktadır. Bu sıkıntılı anlarda çare yâ Rabbi denilerek aranmaktadır. Hem maddi hem de manevi sıkıntı dolu zamanlarda dualar okunarak atlatılabilmektedir. İşte o zor zamanlarda yardıma yetişen kısa sıkıntı duası ve inşirah suresi hakkında bilgiler..

Haberin Devamı

İnsan hayatında belirli dönemlerde bazı zorluklar ve sıkıntılar ile karşılaşabilmektedir. Bu gibi zamanlarda Allah (C.C) yönelerek ona dua etmesi hem rahatlamasına hem de sıkıntılardan kurtulmasına vesile olur. Sıkıntı duası olarak okunabilecek duaların başında Kur'an-ı Kerim'in bir suresi olan İnşirah Suresi gelmektedir. Sıkıntı duası Türkçe okunuşu ve anlamı ile birlikte sıkıntı anında okunacak diğer duaları okuyabilirsiniz.

Sıkıntı Duası Türkçe Okunuşu

Elem neşrah leke sadrek. Ve vada'na 'anke vizreke. Elleziy enkada zahreke. Ve refa'na leke zikreke. Feinne me'al'usri yüsren. İnne me'al'usri yüsren. Feiza ferağte fensab. Ve ila rabbike ferğab.

Sıkıntı Duası Anlamı (Diyanet Meali)

Rahman ve rahim olan Allah'ın ismiyle. Senin için bağrını açmadık mı? İndirmedik mi senden o yükünü? O sırtında gıcırdamakta olan - bu şekilde sana eziyet olan - yükünü? Senin şanının yüceltmedik mi? Demek ki zorlukla beraber bir kolaylık vardır. Evet o zorlukla beraber bir kolaylık var! O halde boş kaldığında yine kalk ve yorul. Ve ancak Rabbinden ümit et, hep ona doğrul. (İnşirah suresi)

Haberin Devamı

Sıkıntı Duası (İnşirah Suresi) Arapça Yazılışı

Sıkıntı Duası Türkçe Okunuşu - Sıkıntı anında okunacak sure (İnşirah) ve dualar

Sıkıntı Duası Nedir?

Sıkıntı duası, Allah'ın rızası bir yana Ademoğlu olan her canlının Allah'tan huzur dilemesi ve sıkıntılarına çare araması için bulunan bir duadır. Duanın rahmetinin farkında olan ve olmayan ilim sahibi olan veya olmayan kimselerin dahi ihtiyaç duyduğu sıkıntı duası her vakit uygun şekilde okunan duaların arasındadır. Enbiyâ Suresi 87. Ayet başta olmak üzere pek çok dualar ile sıkıntılı zamanlar için 'sıkıntı duaları' bulunmaktadır.

Sıkıntılı zamanlarda Allah katında kabul gören okunacak duanın kişide huzura ışık tuttuğu ve daha aklıselim düşünceleri meydana getirdiği bilinmektedir. Peygamber efendimiz (SAV)'in de sıkıntılı zamanlarında ''Ve zennûni iz zehebe mugâdıben fe zanne en len nakdire aleyhi fe nâdâ fiz zulumâti en lâ ilâhe illâ ente subhâneke innî kuntu minez zâlimîn(zâlimîne).'' okuduğu Enbiyâ Suresi 87. Ayet, sıkıntılı zamanlarında daha huzurlu hissetmesini sağladığı pek çok kaynakta belirtilmiştir.

Haberin Devamı

Söz konusu Enbiyâ Suresi 87. Ayet'in meali ise şu şekildedir.

''Zünnûn’u da (Yûnus) zikret! Hani öfkeli bir halde geçip gitmiş, bizim kudretimizin kendisine yetmeyeceğini zannetmişti.'' şeklinde meali başlamıştır. Devamında dile getirilenin meali ise, ''Sonunda karanlıklar içinde, 'Senden başka hiçbir tanrı yoktur. Seni tenzih ederim. Gerçekten ben kötü işler yapmışım!" diyerek yalvardı.''

Sıkıntıdan Kurtulma Duası

Peygamber efendimiz (SAV)'in sıkıntıda olduğu zamanlar için okuduğu İnşirah Suresinin yanı sıra aynı sıkıntıyı üzüntüyle paylaştığı zamanlar için de okuduğu dua bulunmaktadır. Sıkıntıdan kurtulma için de uygun olduğu belirtilen bu dua ise şu şekildedir.

Haberin Devamı

''La ilahe illallahül’azim-ül-halim la ilahe illallahü Rabbül-Arş-il’azim la ilahe illallahü Rabbüs-semavati ve Rabbül-Erdı Rabbül’Arş-il-kerim.''

Anlamı itibari ile sıkıntıdan kurtulmak için Allah'a sığınmayı ve Allah'tan yardım istemeyi kapsamaktadır. Sıkıntılı iken okunan bu duanın üzüntüyü de giderdiği söylenir. Sıkıntıdan kurtulmak isteyenler için Peygamber efendimiz (SAV)'in defalarca kez okuduğu bir dua olduğunun bilinmesi gerekmektedir.

Sıkıntı Anında Okunacak Dua

Sıkıntılı zamanlarda okunması gereken üç farklı dua belirtilmiştir. Kimi zaman üzüntüye kimi zaman da sıkıntının tümüne iyi gelen bu dualar sıkıntı anında da okunacak dualar olmaktadır. Sıkıntılı anlar yaşandığı o zamanda; Enbiyâ Suresi 87. Ayet ve İnşirah Suresi okunacak sıkıntı duaları olarak belirtilmektedir.

Haberin Devamı

Okunabilecek Diğer Dualar

Nazar Duası

Sabır Duası

İsmi Azam Duası

Kunut Duaları

BAKMADAN GEÇME!