Güncelleme Tarihi:
Kişinin dünyada işlediği tüm günah ve sevapların yazılı olduğu deftere, amel defteri denir. Kiramen Katibin adı verilen melekler, insanların yaşamları boyunca işlediği günahları ve sevapları yazar. Ahirette de insanların amel defterine bakılarak hüküm verilir. Birçok ayette de belirtildiği üzere, insan işlediği en küçük günahtan bile hesaba çekilecektir. Haramdan sakınan takva ehli kullar ise sonsuza kadar cennette kalarak mükafatlandırılacaktır.
Ashabı Şimal ve Ashabı Yemin Nedir ve Kimlere Denir?
1- Ashabı Şimal:
Arapça kökenli bir sözcük olan şimal, hem kuzey hem de sol taraf demektir. Ashabı Şimal terimi ise, hesap gününde amel defterleri sol tarafından verilecek olan kulları tanımlamak için kullanılır. Vakıa Suresinin 41. ayetinde, cehenneme gidecek olanlar için ashab-ı yemin terimi kullanılır.
Ashab-ı yemin, kötülükte ve bozgunculukta ısrarcı olanlardır. Kul hakkı yemek, anne baba hakkını gözetmemek, yalan söylemek ve zina yapmak gibi büyük günahları işlemekte ısrarcı olanlar da ashab-ı yemin, ashab-ı meşeme ve ashab-ı yesar olarak adlandırılır.
Dinimize göre en büyük günah şirktir. Allah'ın yanında kendisine başka ilahlar edinen kimseler, hesap gününde affedilmeyecektir. Allah, onun dışındaki diğer günahları dilediği takdirde affedeceğini bildirir.
Kuran'ı Kerim'in birçok ayetinde ashab-ı yemin olanların kıyamet gününde yaşayacakları korku ve hayal kırıklığı detaylı bir şekilde anlatılır. Onlara dünyada işlediği günahlar sorulduğunda inkar etmeye kalkışacaklar, ancak dilleri, gözleri ve uzuvları aleyhinde tanıklık edecektir.
Büyük günahları işlemelerine rağmen, bu günahlarda ısrarcı olmayanlar ve tövbe edenler ise bağışlanacak ve cennete gidecektir.
2- Ashab-ı Yemin:
Yemin kelimesi Arapçada sağ taraf demektir. Dünya hayatında Allah'ın emir ve yasaklarına uyanlar, haramdan kaçınıp salih ameller işleyen kullara, amel defterleri sağ tarafından verilecektir. Dini kaynaklarda ve risalelerde said ve ehl-i meymene olarak da geçen kullar, küçük büyük tüm günahlardan sakınır.
Ashab-ı yemin olan mümin kullar her zaman hakkı gözetir ve çevresindeki insanlara iyiliği emreder. Allah'ı emirlerine karşı gelmeyen ve İslam'ın gerekliliklerini yerine getiren müminler, cennette sonsuza kadar kalacaktır.
Kaynak: Diyanet