Rakı-viski savaşında AKP yaralı

AKP rakı ile viski arasında sıkışıyor. AKP mi, rakı mı, viski mi, iki içki arasında sıkışmak mı?

Allah hayırlara getirsin, bu sözleri yel alsın, ama almıyor. Tersine, rakı-viski savaşında yel AKP’nin üstüne üstüne esiyor.

Ezilip büzülse de, eğilip kılçık atsa da, amuda kalkıp ters perende çekse de, AKP yine de rakı ile viski arasında kalmış durumda. Hem de, fena halde.

AKP’nin arasında sıkıştığı aslında rakı üzerinden Amerika, viski üzerinden AB. Rakı ve viski üzerinden Amerika ile AB, Türkiye’de tozu dumana katıyor.

Rakı ve viskide vergi oranları Amerika-AB kavgası. Yine de, altta kalan AKP. Çünkü, vergi oranını belirleyecek olan sonuçta AKP Hükümeti.

Rakı ile viskinin vergi oranı, AB için sanki Kopenhag Kriterleri.

DAHA AZ RAKI

2007 itibariyle, Türkiye’de üretilen viski miktarı bir milyon 433 bin litre. 2007 rakı üretimi ise, iki milyon 937 bin litre.

Rakı üretimi viskiye göre fazla ama, bir önceki yıla göre, rakı üretim ve tüketimi azalıyor, viski üretim ve tüketimi artıyor.

İnsanlar geçmiş yıllara göre, daha az rakı, daha çok viski içiyor Türkiye’de.

Viskide vergi litre başına yüzde 70.9, rakıda yüzde 35.8. Viskide vergi rakıdan yüksek.

SAVAŞ NEDENİ

AB, viskideki vergi oranının düşürülmesini istiyor. Rakıcılar ise, bunu önlemeye çalışıyor. Viskide vergi oranı düşerse, tüketimin rakıdan viskiye kayacağı kaygısıyla.

İşte, AKP’nin başına dert açan durum bu. Bu durum, Latince casus belli vaziyeti. Latince’den çevirelim, savaş nedeni. Viskicilerle rakıcılar arasında. Amerika ile AB arasında. AKP’nin rakı ile viski arasında sıkıştığının fotoğrafı.

Viski Amerikan içkisi değil mi? Viskide vergi oranının düşürülmesini istemez mi? Özünde öyle. Ama, Türkiye’de rakı üretiminin önemli bölümünde Amerikan ortaklıkları var.

SON DURUM

Geçenlerde, AB’nin baskısına dayanamayan Türkiye viskide vergiyi litre başına yüzde 70.9’dan yüzde 60’a düşürüyor.

Kıyamet kopuyor. İki taraflı kıyamet. Rakıcılar, Amerikan ortaklıkları, "vaaay, neden düşürdün" diye kıyamet kopartırken, AB, "vaaay, neden bu kadar az düşürdün" diye bağırıyor. İnsan hakları, rekabet, serbest piyasa laflarıyla karışık.

AKP’nin düştüğü duruma bakar mısınız? Elinden gelse, Türkiye’de içkiyi zinhar yasaklayacak, gel gör ki, içki yüzünden Amerika ve AB ile ilişkilerine gölge düşüyor.

AKP içki savaşında yaralanıyor. Ne İsa’ya, ne Musa’ya yaranabiliyor. İçki ve AKP, insanın içi parçalanıyor.

Üç Y şampiyonu Erdoğan tıssss

İŞİNE ve dişine geldiğinde, Tayyip Erdoğan hiç zaman kaybetmeden ve en sert cümlelerle saldırıya geçiyor. Herhangi bir olay ya da eleştiri karşısında, işine ve dişine geldiğinde Erdoğan aslan kesiliyor.

Aynı aslanlık yolsuzluklarda. Meydanlarda kürsüye çıktığında her sefer ve ayrıca parti programında ve ayrıca hükümet programında ve ayrıca altı yıldır her fırsatta üç Y ile mücadeleden söz ediyor.

Üç Y, yasaklar, yoksulluk ve yolsuzlukla mücadele. Üç Y partisinin Anayasa maddelerinden biri. Vazgeçilmez kurallarının başında geliyor. Üç Y ile ilgili yüzlerce kez mangalda kül bırakmıyor.

CHP Grup Başkan Vekili Kemal Kılıçdaroğlu günlerdir bir belge açıklıyor. AKP Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli ile ilgili. Dişli basının karşısına çıkıyor. Kendini savunmaya çabalıyor. Kılıçdaroğlu aynı gün "bunlar bir milyon dolarlık rüşvetin itirafıdır" diyerek, Şaban Dişli’yi bir kez daha kündeye getiriyor. Elindeki belgeye güveniyor.

Herkes Tayyip Erdoğan’dan Şaban Dişli hakkında düşüncesini söylemesini bekliyor. Ne var ki, üç Y şampiyonu Tayyip Bey’in, bu kez işine ve dişine gelmiyor ki, Şaban Dişli bağlamında günlerdir ses çıkarmıyor.

Üç Y ile mücadelede Y’lerden biri düşüyor, yolsuzluğun Y’si. Yolsuzlukla mücadele Dişli’ye kadar. Ötekiler Allah kerim.
Yazarın Tüm Yazıları