Portakal şenliği: 5-4

Güncelleme Tarihi:

Portakal şenliği: 5-4
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2004 02:13

Hollanda, çeyrek finalde İsveç'i penaltılarla 5-4 yendi ve yarı finale çıktı. Son 3 Avrupa Futbol Şampiyonası'na penaltılarla veda eden Portakallar, bu kez şeytanın bacağını kırdı ve yarı finalde Portekiz'in rakibi oldu.

Büyük heyecana sahne olan uzatma devrelerinde Hollanda'nın bir, İsveç'in iki topu direkte patladı. Yarı finalisti belirleyen penaltı atışlarında, İsveç'te Ibrahimovic ve Mellberg, Hollanda da ise Phillip Cocu gol yapamadı.

ÖNCE SAVUNMA

Her iki takımın da savunma güvenliğini ön planda tuttuğu, kalesinde pozisyon vermemeyi düşündüğü ilk yarı genelde orta saha mücadelesi şeklinde geçti. Her iki kalede sadece birer gol tehlikesi yaşandı. Karşılaşmanın 10. dakikasında tribünleri dolduran 30 bin seyirci ilk kez ayağa kalktı. Clarence Seedorf, soldan götürüdüğü topu, ceza sahası sağ çaprazındaki Arjen Robben'e çıkardı; bu futbolcunun gelişine sert vuruşunu kaleci Andreas Isaksson ancak kornere çelebildi.

GÖLCÜLERE KELEPÇE

Hollanda'da Ruud van Nistelrooy'un, İsveç'te Henrik Larsson'un markajdan kurtulmakta güçlük çektiği maçın 25. dakikasında Fredrik Ljungberg'in düşürülmesiyle kazanılan serbest vuruşta topun başına geçen Larsson'un ceza yayı üzerinedn şutunda, top yandan auta gitti.

SADECE BİRER GOL TEHLİKESİ

Kaleciler fazla işin düşmediği, temposu düşük maçın 30. dakikasında İsveç, kendi yarısahasından hızlı çıktı. Frank De Boer, atağı ancak Fredrik Ljungberg'i ceza yayı üzerinde sert bir faulle düşürerek kesebildi. Andreas Jakobsson'un serbest vuruşu, barajdan kornere gitti. Köşe vuruşunda kaleci Edwin van der Sar boşa çıktı, arkada Jakobsson vuramadı. Topu kapan Hollanda, bu kez hızlı atak geliştirdi; ceza sahası sağ çaprazında topla son olarak buluşan Phillip Cocu'nun sağ ayağı ile falsolu vuruşunu, kaleci güçlükle çeldi. 42'de İsveç gole çok yaklaştı. Sağdan son çizgiye hareketlenen Mattias Jonson'un geriye çıkardığı topun gelişine, ceza sahası ön çizgisi üzerinden, Michael Svensson'un sert şutu savunmaya çarpıp geri döndü ve ilk yarı 0-0 sona erdi.

TEMPO ÇOK DÜŞTÜ

İkinci yarını hemen başında Hollanda, Ruud van Nistelrooy'la pozisyon buldu. Robben ceza sahası sağ çizgisinde İsveç savunmasından iki kişiyi oyundan düşürüp ortasını yaptı; Nistelrooy'un penaltı noktası üzerinde kafa vuruşu üstten auta gitti. 56'da rakip yarı sahasının ortasında Clarence Seedorf'un ceza sahasına gönderdiği yüksek topu göğsüyle alan Nistelrooy, kaleciyle karşıya kaldı; vuruşunda Isaksson gole izin vermedi; dönen top Nistelrooy'un göğsüne çarpıp yandan auta gitti. 74'te Ibrahimovic'in pasıyla ceza sahası ön çizgisinde buluşan Fredrik Ljungberg, şık bir hareketle savunmadan sıyrılıp vuruşunda, top yandan auta gitti. 88'de ikinci yarıda oyuna giren Christian Wilhelmsson, kaleciyle karşı karşıya kaldı ama yan hakem ofsayt bayrağını çekti. Uzatma dakikalarında Nistelrooy kafa vuruşlarında, Roy Makaay da şutlarında kaleyi bulamadı ve Algarve Stadı'ndaki yarı finale çıkma mücadelesinin normal süresi 0-0 sona erdi.

DİREKLER GOLE İZİN VERMEDİ

İlk uzatma devresinin 3. dakikasında Hollanda gole çok yaklaştı; topla buluşan Robben, ceza sahasının dışından çok sert vurdu. Kaleci Isaksson'un ellerinden seken top, kale yan direğine çarpıp oyun alanına döndü. Roy Makaay'ın önünde savunma tehlikeyi kornerle önledi. Clarence Seedorf'un 100. dakikada uzaktan şutunu kaleci ancak çelebildi; Roy Makaay'ın ortasında Ruud van Nistelrooy'un vuruşu üstten auta gitti. 104'te Sağdan gelişen İsveç atağında son olarak topu önünde bulan Kim Kallstrom'ün vuruşunda top yan ağlarda kaldı. İkinci uzatma devresinin başında Clarence Seedorf'un kullandığı serbest vuruşta, barajı geçen topu kaleci Isaksson son anda çeldi. 112. dakikada Hollanda savunmasının ceza sahası içinde uzaklaştıramadığı topa, kale sahası önünde vuran Larsson, topu filelere göndermek yerine üst direğe nişanladı. 116. dakikada Fredrik Ljungberg'in ceza sahası dışından sert vuruşunda kaleciyi geçen top, yan direkten geri geldi. Savunma tehlikeyi kornerle önledi. Kornerden gelen topa Melberg'in ceza sahası içinde kafa vuruşu, üstten auta gitti ve taraflar uzatma devrelerinde de eşitliği bozamadı ve penaltı atışlarına geçildi.

IBRAHIMOVIC TRİBÜNLERE GÖNDERDİ

İsveç'in vuruşuyla başlanan penaltı atışlarında, Kim Kallstrom, Larsson, Ljungberg ve Wilhelmsson İsveç adına golü bulurken, Ibrahimovic ve Olof Mellberg penaltıyı kaçırdı. Hollanda da ise Ruud van Nistelrooy, Heitinga, Reiziger Roy Makaay ve Robben penaltı atışlarını gole çevirdi; dördüncü atışı yapan Cocu, topu direğe nişanladı. Son 3 Avrupa Futbol Şampiyonası'na penaltılarla veda eden Hollanda, bu kez şeytanın bacağını kırdı ve İsveç'e 5-4 üstünlük sağladı ve yarı finale adını yazdırdı.

Stat: Algarve

Hakemler: Lubos Michel, Igor Sramka, Martin Balko (Slovakya)

İsveç: Isaksson, Oestlund, Mellberg, Jakobsson, Nilsson, Linderoth, Jonson (Dk. 65 Wilhelmsson), Svensson (Dk. 81 Kaellstrom), Ljungberg, Larsson, İbrahimoviç

Hollanda: Van der Sar, Reiziger, Stam, Frank de Boer (Dk. 36 Bouma), Van Bronckhorst, Seedorf, Cocu, Davids (Dk. 61 Heitinga), Van der Meyde (Dk. 87 Makaay), Robben, Van Nistelrooy

Sarı Kartlar: Dk. 58 İbrahimoviç, Dk. 88 Linderoth ve Oestlund (İsveç), Dk. 30 Frank de Boer, Dk. 48 Van der Meyde, Dk. 116 Makaay (Hollanda)

Seyirci: 30 bin
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!