Polen alerjiniz varsa sabah saatlerine dikkat

Polenler daha çok sabah saat 05.00-10.00 arasında yayılıyor. Alerjiniz varsa bu saatlerde mümkün olduğunca dışarı çıkmayın. Yürüyüş, spor, gezme gibi etkinliklerinizi daha geç saatlere kaydırın.

Haberin Devamı

Göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Ferah Ece’nin verdiği bilgiye göre, normalde vücudumuzu koruyan bağışıklık sistemi, bazı kişilerde zararlı olmayan birtakım maddelere karşı da ‘abartılı’ yanıt veriyor. Alerji diye bildiğimiz tam da bu abartılı yanıt yani reaksiyonlar. Polenler özellikle sabahın erken saatlerinde yoğun oluyor. Bu durum alerji ve astım ataklarına zemin hazırlıyor. Prof. Dr. Ece, “Sabahtan öğleye kadar olan zaman içinde açık havada yapılan spor ve yürüyüş gibi aktivitelerden uzak durulması gerekiyor. Alerjik kişiler ve astım hastaları açık havada yapacakları fiziksel aktivite için polenlerin daha az olduğu öğleden sonra saatlerini tercih etmeli” diyor.

EN ALERJİK POLENLER
Kızılağaç, fındık, zeytin, kavak, çayır otu, pelin, arpa, buğday, yulaf ve çavdar polenleri en fazla alerjiye neden olanlar. Ağaç polenleri daha çok şubat-mayıs, ot polenleri mayıs-haziran aylarında, yabani ot polenleriyse yaz ortasından sonbahara dek yakınmalara neden oluyor.  

Haberin Devamı

AVM’LERDEN UZAK DURUN
Prof. Dr. Ece, çok bilinmeyen bir konuya dikkati çekiyor. Özellikle plaza ve AVM gibi binaların yüzeyleri statik elektrik üretiyor ve polenler bu tip binaların olduğu bölgelerde daha yoğun olarak görülüyor. Dolayısıyla polenlere alerjiniz var ve astım hastasıysanız zorunda kalmadıkça oralarda dolanmayın. Bir hatırlatma daha: Hangi çeşit polene karşı alerjik olduğunuzu basit bir alerji testiyle belirlemeniz mümkün. Alerjiyi anlamak için cilt testi (prick test) ve kan testi kullanılıyorr. Cilt testinde en sık karşılaşılan alerjenler kullanılıyor. Kişinin verdiği cilt reaksiyonu ölçülüyor. Kan testinde ise vücudun oluşturduğu IgE antikorunun kandaki düzeyi ve belli bir madde veya maddelere karşı alerjik belirtiler varsa spesifik IgE düzeyi ölçülüyor.

Açık havada spor alerjiyi tetikler
Otomobil ve evlerin pencerelerini kapalı tutun.
Dışarı çıktığınızda mümkünse polen maskesi takın. Polen mevsiminde açık havada spor yapmayın.
Gözlerin yanını da örten güneş gözlükleri yararlı olabilir.
Dışarıda giydiğiniz giysileri evde kullanmayın, dönüşte saçlarınızı yıkayın.
Çamaşırları dışarıda kurutmayın. Üstlerine polen yapışabilir.
Evde ve otomobildeki klimaların polen filtrelerini sık sık değiştirin.
Polen mevsiminde toz, sigara dumanı, boya kokusu, parfüm gibi tetikleyicilerden uzak durmak, polen alerjisi olanların şikâyetlerinin ağırlaşmasını engeller.

Yazarın Tüm Yazıları