PKK, Irak savaşından medet umuyor

LİCE'de bir askerin şehit olduğu beş askerin yaralandığı çatışmadan sonra PKK'nın yayın organlarında çıkan açıklamaları alt alta okuyunca yeni bir provokasyon senaryosu ile karşı karşıya olduğumuz ortaya çıkıyor.

Bu tırmanış, demokratikleşme konusunda cesur adımlar atmaya kararlı bir hükümetin işbaşına gelişine denk düşüyor.

Anlaşılan, demokrasi ortamında güçlerini kaybedecek olan çevreler, Irak'a müdahale planlarında rol kapmak için kriz tırmandırma politikalarından medet umuyorlar.

PKK, Lice olayını, savaş ilanı kabul ettiğini söylüyor. Bahane arıyorlar. Önce Abdulah Öcalan'a tecrit uygulamasının kaldırılması savaş nedeni olarak gösteriliyordu açıklamalarda. KADEK Başkanlık Konseyi üyesi Osman Öcalan, Özgür Politika Gazetesi'nin 15 Aralık tarihli sayısında ‘‘15 Şubat'a kadar zaman tanıyoruz. Savaşı başlatmıyoruz ama 15 Şubat'a kadar koşullar düzelmezse savaş tartışmalarına başlayacağımızı belirtiyoruz’’ diyor.

Avrupa ve ABD'ye verdikleri siyasallaşma sözüne rağmen ‘‘KADEK de bir silahlı isyan başlatabilir’’ tehdidini savuruyordu.

* * *

CAN Dündar
, önceki gün ve dün Milliyet Gazetesi'ndeki köşesinde PKK ile Amerikalı yetkililer arasındaki temasları açıklayan bir belge yayınladı. Milliyet muhabiri Namık Durukan'ın Kuzey Irak'ta ele geçirdiği ve PKK kaynaklarının raporu niteliğindeki belgede Amerikalılar'ın Kuzey Irak'ın geleceği konusunda PKK ile de temasa geçtikleri anlaşılıyor.

‘‘Bizi (PKK) en fazla memnun eden de bir ön yargı ile karşılaşmamış olmamızdır. Bu durum görüşmelerimizin sonuç alıcı olacağını gösteriyor’’ deniyor belgede.

Bu görüşmede PKK'nın adının değiştirilmesinden, Kürt sorununun, ülkelerin birliği korunarak gerçekleşecek demokratik çözüm çerçevesinde çözülmesine kadar, örgütün Avrupa ve ABD'nin kendisinden istediği değişiklikleri yerine getirme sözü niteliğinde önerileri yer alıyor PKK vaatleri arsında. Bu arada, Kuzey Irak'ta Barzani ve Talabani ile PKK arasında arabuluculuk yapması isteniyor Washington'dan.

Ama Amerikalılar vaatlerini yerine pek getirmiyorlar anlaşılan. PKK, Irak senaryolarında daha etkin ve ağırlıklı yer almak için tehdit ve şantaja yöneliyor bu kez. ‘‘PKK ile oynama’’ mesajı gönderiyor.

15 Aralık 2002'de Özgür Politika Gazetesi'nde yayınlanan açıklamasında Osman Öcalan, ‘‘Bizim önderliğimizi esir düşüren ABD'dir. Şimdi Kürt halkının önderinin KYB ve KDP olduğunu iddia ediyor. KADEK tüm Kürdistan'da Kürt halkının tek temsilcisidir. ABD'nin Kürt halkı ile oynamaması gerektiğini belirtiyoruz’’ diyor.

* * *

LİCE
'deki çatışmadan sonra ise PKK, demokrasi ve insan hakları söylemini tamamen geride bırakıyor. Osman Öcalan geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, sadece Türkiye'de değil, ‘‘Ortadoğu'da ve şehirlerde yeni taktiklerle, keskin yöntemlerle’’ savaşacaklarından söz ediyor ve gençlere ‘‘özgür dağlarla buluşma’’ çağrısı yapıyor.

PKK yöneticileri, Irak'taki savaştan parsa koparmak için Türkiye'yi yeniden iç savaşa sürükleme tehditleri savuruyorlar.

Terör ve savaş tehdidi. Türkiye'nin, demokratik reformları hayata geçirmeye hazırlandığı günlere denk gelen bu gelişme sadece bir rastlantı mı? Şantaj kimden güç alıyor? Halktan değil kuşkusuz.
Yazarın Tüm Yazıları