Pitbull tartışması, başka tür sahiplerini de geriyor

Adana Yüreğir’de başıboş bırakılan pitbull cinsi köpek, bir kız çocuğuna saldırınca, belediye pitbull cinsi veya ona benzerliği bulunan tüm köpekleri sahiplerinden toplamaya başladı.

Hayvansever gruplar, toplatılmanın yasal olmadığı gerekçesiyle olaya karşı çıkarken bir yandan da bu köpeklerin dövüş için kullanılıp saldırgan yetiştirilmesinin önlenmesini istiyor. Türkiye’de üretilmeleri zaten yasak olduğu halde özellikle varoşlarda illegal köpek dövüşleri için kullanılıyorlar. Uzmanlara göre aslında uysal yetiştirilirse zararsızlar. Bir de pitbull (American bull terrier) ile benzerliği yüzünden karıştırılan başka cinsler var. Bu tür köpek sahipleri sokakta gördükleri tepkileri anlattı.

O bizim için aileden biri

Otel işletmecisi Beyazıt Yıldırım (39) ve Eşi Tatiana Yıldırım, Altınoluk’ta yaşıyor. Beyazıt Yıldırım, American Staffordshire terrier cinsi köpekleri Atilla’yı, 4 yıl önce Rusya’da, eşi babasını kaybettiğinde acısını hafifletmek için aldıklarını söylüyor: “Daha 3 haftalıkken onu aldık. Aşı karnesi, kimlik belgeleri, pasaportu var. Hiç yanımızdan ayırmadık. Oldukça uysaldır, zaten biz de havlaması olmadığı için apartmanda bakımı kolay olur diye onu tercih ettik. Yazın otelimiz 150 kişiye kadar doluyor, insanlara çok alışıktır, otelde kimse tedirgin olmuyor. Akşam da yanımızdan ayrılmaz, aileden biridir, uyurken ayak ucuma gelir.”
Ama yine de sokakta, pitbullara duyulan tedirginlikten dolayı onlara da bazı tepkiler gelmiş: “Uzaktan görünüşü itibariyle pitbull’a benzetiliyor. Yürüyüş yollarında, parklarda genelde yaşlılardan aldığımız tepki daha fazla. Bu köpekler yasak değil mi, bu pitbull mu, bunlar çok vahşi diyebiliyorlar. Hatta dobermanlara ait bir hikâyeyi bize anlatıp ‘Bunların beyni belli bir yaştan sonra kafatasına sığmıyormuş, çıldırıp sahibine bile saldırıyor’ diyenler var. Stafford köpekleri yurtdışında dadı köpeği olarak biliniyor, çünkü sahiplendiği kişiyi koruyor, komut dinliyor. Türleri ve köpekleri bilmeyenler biz köpeğimizi gezdirirken tedirgin olabiliyor. Hatta çevre yazlıklarda kalanlar belediyeye gidip şikâyet etmişler, fakat Atilla’nın kâğıtları tam olduğu için bir sorun yaşamadık.”

Kedilerle birlikte büyüyor

Tıbbi mümessil Yeşim Atacan’ın (31) rottweiler cinsi köpeği Rowdy 5 aylık. Tedirginlik yaratmaması için köpeğini sokakta kısa tasmayla gezdirdiğini söylüyor: “Geçen gün evime gelen biri çok farklı türler olmalarına rağmen ‘A bu pitbull mu?’ dedi. Benim köpeğim evde kediler ve bir de terrier ile birlikte büyüyor. Bunu soranlara anlatıyorum ama yine de bilmeyenler çok korkuyor. Yolda kimileri çocuklarını uzaklaştırmaya çalışıyor. Hiçbir şey yapmayacağını söylesem de tedirginlikleri geçmeyenler var. Bizimki şimdiye kadar kimseye saldırmadı, aksine hemen yalamaya oyun oynamaya çalışıyor. Ben açıkçası koruma köpeğim olmasını istedim, saldırma köpeği değil. Asla boş yere havlamaz, sadece uzaktan köpek sesi duyunca bir kez havlıyor. Saldırganlaşan pitbull köpeklerin de yetiştirme tarzından dolayı öyle olduğunu düşünüyorum.”

Nanook barışçıl bir pitbull

İzmir’de yaşayan veteriner Kutlu Dayıoğlu’nın dişi pitbull’u Nanook, 11 yaşında: “O zamanlar pitbul’ları dövüştürme merakı bu kadar yoktu. Nanook yavruyken bana hediye geldi. Gündüzleri klinikte diğer hayvanlarla dost olarak büyüdü. En ufak bir yaralaması olmadı. Eskiden her yeri serbest olarak da gezerdi, köpek arkadaşları vardı. Ama zamanla halkta oluşan pitbull korkusu yüzünden tasma takmaya başladık. Biliyoruz ki, bu köpekleri dövüş amacıyla üreten ve kullanan insanlar var, aynı şekilde bizim gibi sevgiyle pitbull besleyen insanlar da çok. Zaten dövüştürenler sizin gibi sokağa çıkarıp gezdirmez. Birçok ırka göre pitbull dövüşe eğitilmezse çok daha sakindir, içinde doğuştan gelen bir dövüş duygusu yoktur. Nanook her zaman benim yanımdadır, misafirliğe giderken bile... Çok sosyaldir, parklarda köpekler birbiriyle oynarken hırlaşırsa aralarına girer, onları ayırır. Ciddi anlamda barışçıl bir köpektir.”
Hayvan hakları konusunda da çalışan Dayıoğlu, pitbull’ların ucuz olduğu için dövüş köpeği olarak seçildiğini savunuyor: “Kangal, Alman kurdu ya da iki erkek cocker’ı bile dövüştürebilirsiniz. Pitbull’u saldırgan yetiştiren adamların çoğu sokak köpeklerine, kedilere saldırtıyor. Köpek çocuğu da bir eğlence zannediyor. Yetkililer köpek dövüşlerini bitirdiğinde ve pitbull’lar da kayıt altına alındığında bu sorun biter.”

KABAHAT PITBULL’U SALDIRGAN YETİŞTİRENDE

2004’te çıkan 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda “Pitbull terrier, Japanese tosa gibi tehlike arz eden hayvanları üretmek; sahiplendirilmesini, ülkemize girişini, satışını ve reklamını yapmak; takas etmek, sergilemek ve hediye etmek yasaktır” maddesi yer alıyor. Daha sonra yönetmelikle bu türlere Arjantin dogo ve Brezilya köpeği de denen dogo canario eklendi. Kanun çıktığında yapılması gereken, mevcut köpeklerin kısırlaştırılması ve kayıt altına alınmasıydı. Yani kanunen kayıtlıysa pitbull bakmak yasak değil. Bu konuda uygulama yetkisi il çevre müdürlükleri, belediyeler ve emniyet müdürlüklerinde. Hayvan hakları kuruluşları, yerel idarelerin bu konuyu takip etmediğini, o yüzden bugün hâlâ saldırgan pitbull sorunu yaşandığını belirtiyor. Özellikle köpek dövüşlerininin tamamen engellenmesini istiyorlar. Hayvanları saldırgan olarak yetiştiren, kısırlaştırmayan veya kayıt altına aldırmayanların da cezalandırılmasını talep ediyorlar. Çünkü onlara göre köpeği saldırganlaştıran şey eğitim.

Kedilerin bitmeyen kulak problemi

Kedilerde kulakla ilgili sağlık sorunlarına sık rastlanır. ”Kedimin kulağı çok kötü kokuyor, kulaklarını sürekli kaşıyor ve kızartıyor, kulaklarından siyah kirler dökülüyor, başını bir yana doğru eğik tutuyor ya da sürekli olarak iki yana sallıyor” gibi sorunlar kedi sahiplerinden en sık duyduğumuz sorular.
Kedilerde dış kulakla ilgili hastalıklarda en çok karşılaşılan belirtiler :
Kaşınma veya sürekli olarak bir yerlere sürtme
Akıntı
Kulak kanalında ve kepçesinde kızarıklık ve şişkinlik
Kötü koku
Dokunmaya karşı hassasiyet ve ağrı oluşması
Kulağın ve başın bir yana doğru eğik durması ve kedinin sürekli başını sallaması
Depresyon ve sinirlilik.

Hastalığın birçok sebebi var. En sık görülenler: Bakteri ve mantar etkenleri gibi mikroorganizmalar, parazitler, alerjiler, kulağa kaçan yabancı cisimler, otlar, dikenler, travma, hormon bozuklukları, kalıtsal hastalıklar, bağışıklık sistemi ile ilgili problemler, tümörler, kulağın aşırı nemli olması ve anatomik bozukluklar.
Korunmanın en önemli yolu, düzenli kontrol ve temizlik. Bu amaçla kedinizin kulaklarını haftada bir kez mutlaka kontrol edin. Yukarıdaki belirtileri gördüğünüzde mutlaka veteriner hekiminizden yardım alın. Düzenli kulak temizliği için özel yapılmış kulak temizleme mendilleri ile solüsyonları kullanabilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları