Petlere yılbaşı hediyeleri

Yeni yıla sayılı günler kaldı. Arkadaşlarınıza ve ailenize alacağınız hediyelere belki çoktan karar verdiniz.

Peki ya en yakın dostlarınız, evcil hayvanlarınız ne olacak? Onlar için de artık pek çok hediye alternatifi var. Büyük alışveriş merkezlerine uğrayabilir, internet üzerinden sipariş verebilirsiniz.

Bilge Öztürk’ün FNDK markalı kedi köpek çantaları

Tarkan’ın avukat sevgilisi Bilge Öztürk, evcil kedi ve köpekler için çanta tasarlamaya başladı ve kendi markasını yarattı: Fndk- pet a la mode. Bu işe başlamasında terrier cinsi köpeği Fındık’ın rolü büyük. Markaya da onun ismini (Fndk) verdi.

Bilge Öztürk, köpeğini rahat ve güvenli taşıyamamaktan şikayetçiydi: "Adliyeye gitmeyip ofiste olacağım zamanlar bazen Fındık’ı yanıma alıyordum. Kafes ve plastik çantalar hem yeterince güvenli değildi, hem de görüntüleri pek hoş sayılmaz. Benim gibi bu sorunu yaşayan bir sürü hayvan sahibi olduğunu düşünerek kendi markamı yaratmaya karar verdim. "

GERÇEK DERİ VE KÜRK KULLANILMADI

Öztürk’ün bu işteki ortağı kendisi gibi avukat olan arkadaşı Hasan Demirel. Diğer bir arkadaşı Gökçe Eğrek de tasarım aşamasında yardımcı oldu. Kumaştan fermuarlara kadar her türlü malzemeyi kendisi seçti.

Çantalar dört ana modelden (New York, Barcelona, Safari, Berlin) oluşuyor. Modeller kendi içlerinde renk kombinlerine göre 20 alternatif sunuyor. Bazı modeller uçak kabinleri için daha uygun, bazıları günlük kullanım için tercih ediliyor. Petin boyuna göre küçük, orta ve büyük boyları var. Hepsinde kedinin veya köpeğin dışarı fırlamaması için özel emniyet tasmaları mevcut. Çantalar bir pedle içten destekleniyor. Böylece hem çantanın alt kısmında çökme olmuyor hem de hayvan çantanın içinde sıkışmıyor. Fileler ve kuş gözleri sayesinde hava akışı sağlanıyor.

Modellere göre yeri ve genişliği değişmekle birlikte kullanışlı cepler ve gözler var. Anahtarlık ve telefon konulabilecek cepler, aynı zamanda hayvanın biberon, su ve bisküvilerini de rahatlıkla taşıyor. Çantaların içindeki saten astar leke tutmuyor ve gerektiğinde değiştirilebiliyor. Çantalarda asla gerçek kürk ve deri kullanılmıyor. Bilge Öztürk, "Bir hayvanın konforu için başka bir hayvanın katledilmesi fikrine karşıyım" diyor. Çantaların üzerinde taşlarla süslü kemik, pati ve taç süslemeleri var. Taç desenleri hayvanlar başımızın tacıdır mesajı veriyor.

Bu çantalar sadece pet sahipleri tarafından değil hava alan iç cepheleri yüzünden sporcular tarafından da tercih ediliyor. Bilge Öztürk, bu işin kendisi için bir hobi olduğunu söylüyor: "İşlerden arta kalan zamanlarımı, tatil ve haftasonlarımı bu işe ayırıyorum. Fakat iş saatlerimi asla aksatmıyorum. Avukatlığa sonuna kadar devam."

Kreasyonun kataloğunu Pamir Cazım Bezmen hazırlamış. İnternet sitesini ödüllü genç yetenek Sertaç Pişkin düzenlemiş. Şu anda Bilge Öztürk, yaz sezonunda piyasada olacak yeni bir kreasyon, yılbaşı ve Sevgililer Günü için yeni modeller üzerinde çalışıyor. Günlük kullanıma uygun sade tasmalarla, çantalara uygun cüzdanlar da çok yakında satışta olacak. "Fndk- pet a la mode" marka çantalar Akmerkez, Bağdat Caddesi, İstinye Park, Nişantaşı, Ankara Ankamall ve İzmir Mudo mağazalarında satılıyor. www.petsrus.com.tr adresinden online olarak satın alınabiliyor. Fiyatları, 265-390 YTL arasında değişiyor.

Köpeğin damak tadına uygun kurabiyeler

Küçük Kurabiye Dükkanı, Murat Söğütlüoğlu tarafından Beyoğlu Kumbaracı Yokuşu’nda 2003’te kuruldu. Birkaç ay önce Levent Nispetiye’ye taşındı. 50’ye yakın kurabiye çeşidi bulunan mekanda, börek ve kek de var. Mart ayından beri evcil hayvanları mutlu edecek kurabiyeler satmaya başladılar. Murat Söğütlüoğlu özel diyeti olan dalmaçyalı köpeği Dora’ya evde uzun süredir kurabiye yaptığını söylüyor: "Arkadaşlarım köpekleri için bu kurabiyelerden istemeye başladı. Ben de yaptıklarımı dükkanıma taşımaya karar verdim." Dükkanda 6-7 çeşit köpek kurabiyesi var. İçlerinde yağ, tuz ve şeker gibi köpeklere zararlı maddeler yok. Tahıllı, kuru meyvalı, tuzsuz peynirli, havuçlu, dere otlu, maydanoz ve ısırgan otlu kurabiyeler var. Köpeklerin güçlü kokulara ilgi gösterdiğini söyleyen Söğütlüoğlu, sarımsaklının çok rağbet gördüğünü belirtiyor. Kurabiyelerin kilosu 20 YTL. Taneyle de satılıyor. Tel: (212) 269 25 92.

Kedi dostlarına hediyeler

Eğer kedi dostu arkadaşlarınız varsa Kadıköy Kalamış’taki Sarman Kitapçı size yardımcı olabilir. Koleksiyonda tasarımlarıyla dikkat çeken yastıklar, havlular, önlükler, kitap ayraçları, anahtarlıklar, takılar ve kediyle alakalı aklınıza gelebilecek pek çok şey bulunuyor. Ürünlerin hepsi kitabevinin sevimli ev sahibi Pisican’dan ilham alınarak üretilmiş. Tel: (216) 450 69 00

Ünlü pet butiği Pets R Us yakında İstanbul’da

Pets R Us, evcil hayvanlar için www.petsrus.com.tr web adresinden online satış hizmeti veren bir site. Köpek, kedi, kuş, balık, kemirgen ve sürüngenler için yüzlerce hediye var. Örneğin kedi ve köpekler için yeni yıl kostümü, aksesuvar, takı, mücevher ve bakım ürünlerine bakabilirsiniz. Yılbaşı gecesi için kedi ve köpeklere kravat ve papyon da satıyorlar. Bu arada ekleyelim, Pets R Us yakında İstanbul’da City’s Nişantaşı ve Astoria Gayrettepe’de butik açacak.

Köpeklerde yaşlılığa bağlı kalp rahatsızlıkları

SORU :

Benim 15 yaşında orta boy, terrier melezi erkek bir köpeğim var. Üç senedir devam eden kalp rahatsızlığı mevcut. Düzenli ilaç kullanıyor ve kalp hastalıklarına özel bir reçete diyet ile besleniyor. Son zamanlarda hastalığı ile ilgili belirtileri daha sık ve daha şiddetli yaşamaya başladı. Bizi köpeğimizin rahatsızlığı ile ilgili bilgilendirmenizi rica ediyorum. Ebru Emiroğlu



CEVAP :

Köpeklerde yaşın ilerlemesi ile ortaya çıkan kalp hastalıkları, insanlarda olduğu gibi orta yaş ve üzeri köpeklerde oldukça sık görülür. Şüphesiz köpeğinizin 15 yaşında olması kalp ile ilgili teşhis edilmiş rahatsızlıkları daha yoğun ve daha belirgin yaşamasına neden olmakta.

Yaşı çok ilerlemiş olan köpeklerde genellikle kalp kasının zayıflaması, kalp büyümesi, kalp kapakçıklarının yetersizliği ve buna bağlı kalp hastalıkları görülmekte. Sorunuzda köpeğinizle ilgili bahsettiğiniz belirtiler, kalp hastalıkları sırasında köpeklerde izlediğimiz belirtiler. Bu belirtilerin yanı sıra çabuk yorulma, yürüyüş sırasında zorlanma, hareket etmek istememe, özellikle geceleri daha belirginleşen öksürükler, kilo kaybı, nefes nefese kalma, çarpıntı hali, heyecanlandığı zamanlarda belirtilerin şiddetlenmesi, kendinden geçip bilincini yitirme ve bayılma halleri gözlenebilmekte.

Veteriner hekiminizin önerdiği ve kullanmakta olduğunuz ilaçlar köpeğinizdeki kalp rahatsızlığı ve buna bağlı olarak ortaya çıkan sorunları tedavi etmek için yaygın olarak kullanılan ve oldukça etkili olan ilaçlar. Bunun yanı sıra şu an uygulamakta olduğunuz özel reçete diyet ile beslenme de son derece faydalı olacaktır. Özellikle bu tarz özel diyetlerin içeriğinde kalbi destekleyen ve kalp kasının kuvvetlenmesine yardımcı olan besin maddeleri önemli ölçüde bulunur.

Köpeğinizin yaşının ilerlemiş olması, kalp rahatsızlığına bağlı belirtilerin sıklaşmasına ve şiddetlenmesine yol açabilir. Bu nedenle hayati risklerin en aza indirgenebilmesi için veteriner hekiminizi sık ve çok düzenli ziyaret etmeniz, gerekli gördüğü ilaç ve beslenme uygulamalarını aksatmadan uygulamanız oldukça büyük önem taşımakta.

Pako Pano

Biri beyaz, diğeri siyah-beyaz iki terrier yuva arıyor. Biri 7 aylık, diğeri 1 yaşında. İrtibat için Aylin Cumalıoğlu Tel: 312 241 83 63.

10 günlükken annelerini trafik kazasında kaybeden 2 erkek 1 dişi bebek kedi, biberonlarla beslenip büyüdüler. Artık 7,5 aylık oldular ve yeni yuvalara gitme zamanları geldi. Onlara yuvanızı açar mısınız? Tel: (532) 223 61 15
Yazarın Tüm Yazıları