Bilim her yeni gün bizi şaşırtmaya devam ediyor. Genetik mühendisliğiyle 12 bin 500 yıl önce nesli tükenen ulukurtlar yeniden hayata döndürüldü. Köpekbalıklarının ses çıkarabildiği anlaşıldı. Endonezya’da yeni kuş türleri keşfedildi. Hatay’ın ceylanlarını koruma çalışmalarıysa devam ediyor.
Doğa uyandı, ağaçlar çiçeklendi, her yer yeşile bürünüyor yavaşça. Yürüyüş, piknik zamanları gelmiş gibi. Ama doğanın bizi çağıran sesine kulak vermeden önce hem kendimizi hem çevreyi korumak için bilmemiz gerekenler var.
Sağlıklı bir hayat, fit bir görünüm için herkes spor yapmak istiyor. Özellikle bugünlerde yaza hazırlık kapsamında spor salonları dolmaya başladı bile. Fakat hiç spor yapmamış ya da uzun süre ara verenler dikkatli olmalı. Çünkü yanlış adımlarla başlayan spor serüveni ciddi sakatlıklarla sonuçlanabiliyor. Uzmanlar küçük görülen hataların ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini söylüyor.
Defalarca yazdığım bir sorundan bahsedeceğim yine. Kaldırıma park ettiğiniz arabalarınız hayatı çok zorlaştırıyor. Konuyla ilgili 112’yi aradım bu hafta. Sabah-akşam, hiç üşenmeden...
Onurr mahlasıyla tanınan Onur Özdemir eski grubu Sakin’in ruhunu yaşattığı ‘raksedip yarın yokmuşçasına’ isimli yeni albümünü yayımladı. “Bazen bir yaprağın düşüşüne bile şarkı yazasım geliyor” diyen sanatçıyla kendine yeniden kavuşma hikâyesini konuştuk.
Avukat Yüksel Özbey kendi hayatından esinlenerek bir kitap yazdı: ‘Parkinsonlu Avukattan Küçük Bir Hikâye’... 2015’te teşhis alan Özbey ile kitabını ve hastalığıyla değişen hayatını konuştuk. Prof. Dr. Özlem Güngör Tunçer’e de parkinson’u ve son tedavi yöntemlerini sorduk: “Hastalığa neden olan genlerin düzeltilmesi ve dopamin üretiminin arttırılması için araştırmalar yapılıyor.”
16-25 yaş arasındaki 100 gence kariyerlerini şekillendirirken göz ardı etmeyecekleri öncelikleri sorduk. Çalışacakları şirkette en çok nelere önem veriyorlar? Ofis mi uzaktan çalışma mı onlara cazip geliyor? Tek bir alanda uzmanlaşmak mı yoksa farklı alanlarda deneyim kazanmak mı istiyorlar? Yurtdışında çalışma konusunda ne düşünüyorlar?
Biz onu çocuk oyuncu olarak tanıdık. Daha 6 yaşındayken setlerdeydi. Birçok işte rol aldı, üretti. Şimdi yeni tiyatro oyunu ‘Küçük Gözyaşı Güvercini Frida Kahlo’yla karşımızda. “Frida’ya fiziksel ve ruhsal olarak benzediğimi düşünüyorum” diyor. Mine Çayıroğlu’yla buluşuyoruz; geçmişten günümüze şöhreti, oyunculuğunu, anneliği ve hayatını konuşuyoruz: “Hayat sürpriz bir hediye paketi, içinden ne çıkacağını bilmiyoruz.”
Fotomuhabiri Murat Şengül geçen yıl Lübnan’da çektiği ‘Beyrut’ta Drone Saldırıları’ adlı kareyle prestijli fotoğraf yarışması World Press Photo’nun bölge birincisi oldu. Şengül: “Bu karede, yeni savaş teknolojilerine karşı insanlığın çaresizliği var.”
Baharla birlikte alerjileri tetikleyen polenler havada uçuşmaya başladı. Türkiye’de yeraltı dünyasının endemik hazineleri ortaya çıktı. Avrupa’daysa gündem karışık. İrlanda’dan AB’ye yeşil geleceğe sadık kalma çağrısı yapılıyor: “Geri adım atılmamalı.”
Küçük yaşta modelliğe başladı. Ardından direksiyonu oyunculuğa kırdı. Ekranda, beyazperdede ve tiyatro sahnesinde 22 senedir karşımızda. Stilinden özel hayatına hep gündem oldu. Ahu Yağtu ile buluştuk. Geçmişten bugüne yaşadıklarını, çok tartışılan nafaka mevzusunu ve anneliği konuştuk: “Anne-babalar muhakkak iletişimde kalmak suretiyle hayatlarını sürdürmeliler. Biz de böyle yapmalıydık. Ama olmuyor.”
X, Y, Z, Alfa ve şimdi Beta... Kuşaklar zaman içinde kendi dillerini, değerlerini ve ritüellerini yaratıp bir dönüşüme de öncülük ediyor. Ve her yeni kuşak öncekiyle benzerlikler taşıdığı gibi farklılıklar da barındırıyor. Beta Kuşağı’nın dünyaya ‘merhaba’ dediği bu dönemde akademisyenlerle kuşaklar arasındaki farkları konuştuk.
Sosyal medyada beden üzerinden aşağılama hız kesmiyor. Moda dünyasında son yıllarda gündemde olan beden çeşitliliği devrimiyse hızla kan kaybediyor. Tüm yaşananların olağan şüphelileri; zayıflama ilaçları ve değişen siyasi iklim...
Hepimizin hayali sağlıklı, uzun bir ömre sahip olmak. Fakat son dönemde sık sık genç insanların da kalp krizi geçirdiğini duyuyoruz. Geçen yıl önce 60 yaşındaki Tolga Savacı, sonra 52 yaşındaki Metin Arolat, pazartesi günü de 58’indeki Volkan Konak hayatını kaybetti. Üçünün de kalp krizi geçirdiği söylendi. Kalp Sağlığı Haftası da yaklaşırken bu değerli organımızı nasıl koruyacağımızdan ve nelerle onu riske attığımızdan bahsedelim.
Yapay zekâyı kullanarak ünlü yönetmen Miyazaki tarzında görseller üretme ve bunları sosyal medyada paylaşma trendi yayılıyor. Birçok kullanıcı fotoğrafları ya da günlük hayattan bazı anların görüntülerini Miyazaki dünyasına aitmiş gibi yeniden üretiyor.
Betimlemeli filmlerin büyük bir zamanlama sorunu var. Sadece körler bir araya gelip film izlemiyoruz ki... Aynı filmi aynı anda hem gören, hem görmeyen hem de duymayan, kısacası kiminle istersek izleyebilmeliyiz.
Yıllar geçiyor ama o ışıltısını hiç kaybetmiyor. Nicole Kidman hep çalışıyor. Geçen yıl üç filmde ve üç dizide rol aldı, 2025’te de mola vermedi. Bunları yaparken tek derdi göz önünde olmak değil. Çalıştığında çevresindeki insanlara iş yaratabileceğini düşünüyor ve bundan mutlu oluyor.
Nesrin Sipahi... Sahnelerin hanımefendi sanatçısı... Bu dünyaya yeteneğiyle gelenlerden. Çok küçük yaşlarda keşfedildi. Dönemin ustalarından ders aldı. En zor şarkıları bile kolaylıkla seslendiriyordu. Söylediği her eser seviliyordu. Öyle ki dönemin mühim bestekârları eserlerini onun söylemesi için sıraya giriyordu. Müzik yazarı Murat Beşer, Nesrin Sipahi’yi ve hayat yolculuğunu anlatan ‘Nesrin Sipahi-Sahnelerin, Radyoların, Plakların Hanımefendisi-Müziğimizin Yüz Akı’ adlı bir kitap yazdı. Beşer kitabın aklına düştüğü ilk anı ve yazım sürecini anlattı.