Yetimhanede büyüyen bir kadının annesini bulmak için çıktığı yolculuğu anlatan ‘Gündüz Apollon Gece Athena’, 37. Tokyo Film Festivali’nin ‘Asya’nın Geleceği’ bölümünde En İyi Film ödülüne layık görüldü. İzleyiciyi Side’nin tarihi dokusunda fantastik bir dünyaya götüren yapımı, yönetmeni Emine Yıldırım’la konuştuk.
Müzik dünyasına bomba gibi düştü. Yazdığı, bestelediği ve söylediği şarkılar dillere dolandı. Başta Harbiye Açıkhava olmak üzere konserleri doldu taştı; “Sanırım ne yaşadığımı hâlâ tam olarak anlamadım” diyor. Müziği ticareti düşünerek yapmadığını ve kendini tatmin edecek bir şeyin peşinden koştuğunu söylüyor. Melike Şahin uzun zamandır beklenen ‘AKKOR’ isimli yeni albümünü çıkardı. Onunla müziğini, şarkılarını, hayatını ve aşkı konuştuk: “Pirüpak bir sevgiyi bu kadar korkusuzca verebilen biriyle hayatı paylaşmak en büyük şanslarımdan biri.”
Deney laboratuvarından kaçan maymunlar, fotokapana yakalanan Anadolu parsı, takibe aldığımız 22 bozkır delicesi ve çoğu zaman bizi dikkate almasalar da kelimelerimizi gayet iyi anladıkları ortaya çıkan kediler… Bu hafta hayvanlar âleminden ilginç haberler var.
Psikolog-antropolog Dr. Ceylan Nur Akgün yeni kitabı ‘Annelik: Gerilimler, Mücadeleler, Uzlaşmalar’da annelik kavramının tarihsel yolculuğuna bakıyor, idealleştirilen anneliğe odaklanıyor ve annelerin yaşadığı kaygı ve suçluluk duygularının nedenlerini de ortaya koyuyor. Akgün: “Romantize edilmiş ve kutsallaştırılmış annelik söylemine kapılmamak en güzeli. Anne olmak ne saçını süpürge etmek ne en mükemmeli olmaya çalışmaktır.”
Şarkı sözü yazdığını biliyorduk ama raflarda ilk romanını görmek bizi şaşırttı. Demir Demirkan ‘Zamanda Saklı’ adlı romanıyla birlikte bilmediğimiz başka yönleriyle de tanıştırıyor bizi. Lise yıllarından beri transandantal meditasyon yaptığını öğreniyoruz örneğin...
Aşko, yeto, slay, cringe, mük... Z Kuşağı kendi jargonunu oluşturdu bile. Kelimeler sosyal medyada hızla yayılıyor. Ufuk Yıldırım ve Ercan Saatçi’nin 90’lar hiti ‘Hebelüp’te dediği gibi “Türkçe konuş anlamıyom, çok gücüme gidiyon”.
Kanser en korkutucu hastalıkların başında geliyor ama bir taraftan da tedavisinde her geçen gün yeni adımlar atılıyor. Tıp dünyası kasım ayında akciğer ve pankreas kanserleriyle ilgili farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Her şeyi bilmek çok önemli çünkü o zaman erken teşhis şansına sahip olabiliyoruz. Ayrıca bu iki kanser türüyle mücadelede yeni gelişmeler var.
Kronik obstrüktif akciğer hastalığı yani halk arasında bilinen ismiyle KOAH; akciğer dokusunu oluşturan hava keseciklerinin yapısının bozularak hava yollarının daralmasına neden olan, zamanla ilerleyerek nefes alış-verişimizi zorlayan ve yaşam kalitemizi bozan bir hastalık. 20 Kasım Dünya KOAH Günü vesilesiyle uzmanlar bu hastalıkla ilgili bilmemiz gerekenleri anlattı.
Esra Dermancıoğlu, Hakan Gence ile Sıkı Muhabbet'in bu haftaki konuğu oldu.
‘Brat’ yazını geride bıraktık sanıyorduk. Meğer geride kalan sadece yazmış. ‘Kaygısız, yaramaz, savruk’ brat trendi hâlâ konuşuluyor, tartışılıyor. Son olarak Collins Sözlüğü brat’i 2024’ün kelimesi seçti.
Gözleri görenler Atatürk’ü tasvir ederken genelde birbirinden çok farklı şeyler söylüyor. Tutarlı oldukları tek nokta mavi gözleri. Biz de görmeyenler olarak mavi gözlü Atamızı yerleştirdik zihnimize. Görmeden, dokunmadan sevdik onu, izini takip ettik…
O, Türkiye’nin en önemli erkek oyuncularından. 24 yıldır birçok karaktere hayat verdi, izleyiciyi ekrana, beyazperdeye çekti. Şöhreti Türkiye sınırlarını çoktan aştı. Engin Altan Düzyatan’la 22 Kasım’da vizyona girecek yeni filmi ‘Dünya Varmış’ öncesinde buluşuyoruz; hayata bakışını, oyunculuğu, ailesini, baba olmayı, projelerini ve yaşamını konuşuyoruz: “İnsanların fikirlerini değiştirmek zorunda olmadığımı kabullendiğim an çok rahatladım.”
İran’da kadınların bastırılmaya çalışılan sesi her geçen gün biraz daha yükseliyor. Geçen hafta tüm dünya Tahran’daki genç bir kadının iç çamaşırlarıyla sokakta dolaşmasını konuşuyordu. Adının Ahoo Daryaei olduğunu öğrendiğimiz genç kadın daha sonra zorla arabaya bindirilerek götürüldü ve ‘ağır bir mental çöküş’ yaşadığı söylendi. Daryaei ile ilgili iddialara ve uluslararası kamuoyunun tepkilerine bakalım…
Dünyadaki tüm kötülüklere inat, var gücüyle iyilik peşinde koşanları bir araya getiren kurumlardan biri de Engelli ve Muhtaç Hayvanları Yaşatma ve Koruma Derneği (ENCANDER). Dernek, Pelüş, Adil, Pamukşekeri, Simba gibi zor durumdaki kedi ve köpeklere kol kanat geriyor. Siz de bu canların koruyucu ailesi olabilirsiniz.
Yediğimiz yemeği, gittiğimiz mekânı, sevgilimize yaptığımız sürprizi, toplumsal konular hakkındaki düşüncelerimizi ve daha birçok şeyi sosyal medyadan paylaşıyoruz. Araştırmalar işverenlerin çalışan seçerken adayların sosyal medya profillerini de değerlendirmeye aldığını gösteriyor. Uzmanlara göre de sosyal medyadaki tutumumuz artık çok önemli ve bunu titizlikle yönetmek gerekiyor.
İstanbul’un popüler caddelerinde, sırtlarına renkli, ışıklı ve hareket eden yazılarıyla dikkat çekici çantalar takan gençler geziyor. Görenler bir kez daha dönüp bakıyor. Aslında bu gençler yürüyen bir reklam panosu gibi çalışıyor ve harçlıklarını kazanıyorlar. Bu yeni iş fikrini yurtdışından getirip uygulayan reklamcı ve sırtında çantayla yürüyerek para kazandığı için hayatından çok memnun olan gençler anlattı.
Dünyanın En Etkili Biliminsanları listesine giren Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu ornitoloji ve çevre çalışmalarıyla biliniyor. Şekercioğlu bir biyofil, yani doğaya tutku derecesinde ilgi duyuyor. Birçok ilke imza atmış ve filmlerde rastladığımız türden bir biliminsanı. Kuşlar, böcekler, yılanlar ve envai çeşit hayvanla muhatap olan Şekercioğlu “Hayvanlardan korkmuyorum, onların davranışı öngörülebilir” diyor.
Bugün oynanacak lig maçlarının ardından A Milli Futbol Takımımız Uluslar Ligi’nde çıkacağı Galler ve Karadağ maçları için kampa girecek. 16 ve 19 Kasım’daki karşılaşmalardan önce teknik direktör Vincenzo Montella ile hedeflerini, Türkiye’deki hayatını, futbol dışında nelerle vakit geçirdiğini konuştuk.