Paris’te İslam oyları

ABDULLAH Gül canını dişine takıyor, gece gündüz uğraşıyor. Son günlerde zamanının önemli bölümünü, hayır bilemediniz, içerdeki gerilimi azaltmak çabası değil, EXPO 2015’i İzmir’e taşımak için harcıyor.

O Çankaya’da, ama gelecek yıl belediye seçimleri var. Ve AKP İzmir’i CHP’den almak için yanıp tutuşuyor. O tarihte, AKP hala varsa.

Ertuğrul Günay bakanlığı feda edip İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday olabileceğini söylüyor. "İzmir’i CHP’den almak gerek" diyor. Günay öyle dese bile, İzmir için asıl uğraş veren Abdullah Gül. EXPO 2015 üzerinden.

EXPO 2015’in son iki adayı İzmir ve Milano. Karar önümüzdeki pazartesi Paris’te. Gül son bir destek için, bir günlüğüne Paris’e gitmeyi düşünüyor, ancak gelen haberler İzmir ve Milano’nun yarışı göğüs göğüse götürdüğü yönünde. İhtiyatı elden bırakmıyor. Gitmekten vazgeçiyor.

AH KAZABLANKA

Gül’ün onca çabasına karşılık, İslamcı AKP, İslam ülkelerini küstürüyor.

EXPO 2012 adayları arasında Kazablanka (Fas) varken, AB ülkesi Varşova’yı (Polonya) da atlayarak, AKP oyunu Seul (Güney Kore) için kullanıyor.

EXPO’nun yapılacağı kentte altı ay boyunca fuar açılıyor. 143 ülkenin firmaları orada kendi ürünlerini sergiliyor. Sayısı 8-40 milyon arasında değişen insan, o kente akıyor. İyi bir gelir, hoş bir tanıtım, keyifli bir gösteri.

EXPO 2015 için pazartesi günü 143 ülke Paris’te oy kullanıyor. İzmir ve Milano arasındaki yarış aylardır kıran kırana. Otuza yakın sivil toplum örgütü yurt dışında bu yarışı İzmir’de noktalamak için her fırsatı kullanıyor. 27 AB ülkesinden 17’sinin oyunu çekmekte başarı kazanıyor.

Ancak, oy kullanacak ülke sayısı 143. Gözler 143 ülke arasında yer alan İslam ülkelerinde. Onlar oylarını nereye verecek?

TANITIM ATAĞI

Tam her şey yolunda gidiyor derken, Türkiye’nin EXPO 2012 için oyunu Seul için kullanması, İzmir için uğraşan sivil toplum örgütlerini şaşırtıyor.

Tanıtımın son atağında, CNN, BBC gibi dünyada çok fazla izlenen TV kanallarında İzmir’in reklam filmleri dönüyor. Time, NewsWeek gibi, ünlü dergilerde, Herald Tribune, Figaro gibi gazetelerde İzmir ilanları yayınlanıyor. İlanlar için kesenin ağzı açılıyor.

AKP, EXPO 2015’i İzmir’e taşımayı, gelecek yıl belediye seçimlerinde İzmir’i kazanmanın önemli bir propagandası olarak görüyor.

İki hafta önce, İzmir, Milano’ya göre çok daha şanslı. Son haftaya girerken, aradaki fark kapanıyor gibi.

İslam ülkelerinin Paris’te kullanacakları oy meraka değer.

55 il ve ilçede 176 eylem

TÜRKİYE ortak akıl kavramı çerçevesinde, siyasal gerilimi azaltmak üzere, siyasal trafiğe kilitleniyor.

Oysa, herkesin bildiği bir başka kilit var ki, kimse görmek ve üzerinde konuşmak istemiyor.

Nevruz kutlamaları 16-23 Mart’a yayılıyor. Bu süre içinde 55 il ve ilçede toplam 176 eylem ve etkinlik var.

Hürriyet Ankara Bürosundan Soner Gürel’in haberine göre, 73 açık hava toplantısı, 67 yasa dışı gösteri, 25 konser, 3 kapalı toplantı düzenleniyor. Etkinliklere toplam 370 bin kişi katılıyor. İki kişi yaşamını yitiriyor. 61 sivil, 126 güvenlik görevlisi yaralanıyor. 653 kişi gözaltına alınıyor.

Bu istatistiklerin dili artık farklı. Bu yıla kadar Nevruz hiç bu kadar uzun ve bu kadar kapsamlı kutlanmıyor. Nevruz, Nevruz’u aşıyor. TV’lerde görülen manzaraların kutlama ile ilgisi yok.

1992-93’ten bu yana Güneydoğu ilk kez böylesine yangın yerine dönüyor. Hatta, başka kentlere sıçrıyor. 55 il ve ilçe, bunun en çarpıcı göstergesi.

Ülkenin bir yöresi yangın yeri, Ankara ise tam kördüğüm.
Yazarın Tüm Yazıları