Para Barça'yı da bozdu

Güncelleme Tarihi:

Para Barçayı da bozdu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2010 00:00

Formasını Katalanların ulusal gururunu yansıttığı gerekçesi ile bugüne kadar ticari kuruluşlara açmayan Barcelona, 5.5 yıllığına 165 milyon Euro karşılığında Katar Vakfı ile anlaştı.

Haberin Devamı

KAPİTALİZM, futbolda kendisine direnen son kalelerden birini daha düşürdü. 1899 yılında kurulan ve 111 yıllık tarihi boyunca formasına reklam almayan İspanya’nın Barcelona kulübü bu geleneğinden vazgeçti. Son dönemde başta Messi olmak üzere yüksek oyuncu ücretlerinden dolayı zorlanan Katalan ekibi, Katar Vakfı (Qatar Foundation) ile 5,5 yıllığına 165 milyon Euro karşılığında anlaşmaya vardı.
2015-2016 sezonuna dek geçerli
Kulübün internet sitesinden duyurulan habere göre, Katarlılar geçtiğimiz yılın 6 kupalı şampiyonu Barça’ya her yıl 30 milyon Euro ödeyecek. Anlaşma 2015-2016 sezonu bitimine kadar devam edecek. Ayrıca bu sezonun 2. yarısını da içeren anlaşma sayesinde Barcelona’nın kasasına 165 milyon Euro girecek. Bu rakam, futboldaki forma reklamı anlaşmaları içinde bir rekor.
Bu anlaşma, bir futbol takımının forma reklamı için imzaladığı en önemli anlaşma oldu. Şu anki rekor, iki İngiliz kulübünün elindeydi. Premier Lig ekiplerinden Manchester United AON’un, Liverpool da Standard Chartered’ın reklamlarını yaklaşık 23.6 milyon Euro’ya taşıyordu. 
İki logo taşıyacaklar
Barcelona Kulübü ise, halen formasında BM Çocuk Fonu’nun (UNICEF) logosunu taşıyordu ve bu nedenle UNICEF’e kendisi 1.5 milyon Euro veriyordu. Ancak yeni anlaşmanın ardından, hukuk uzmanları iki logonun da takımın formasında yer almasının yollarını arayacaklar. Barcelona Kulübü sözcüsüne göre, bu konuda çözüm bulunamaması halinde öncelik yine UNICEF logosunun olacak.

Haberin Devamı

Borcu 442 milyon Euro

/images/100/0x0/55ea2e2bf018fbb8f86ff9bc

DÜNYANIN en iyi futbol takımı olarak gösterilen Barcelona’nın, mali durumu o kadar da başarılı değil. Katalan kulübü, yeşil sahalarda peş peşe elde ettiği sansasyonel sonuçlara rağmen geçtiğimiz sezonu 79.6 milyon Euro zarar ile kapattı. Barcelona, Şampiyonlar Ligi’nden ve diğer ticari faaliyetlerinden kazandığı gelirin daha fazlasını harcamak durumunda kalıyor. Öyle ki, kulübün toplam borcu tam 442 milyon Euro’ya ulaşmış durumda.
Barcelona’nın ezeli rakibi Real Madrid ise daha da kötü durumda. Dünyaca ünlü yıldızları kadrosuna toplayan Beyaz Şimşekler, 638 milyon Euro ile İspanya’nın en borçlu kulübü. Los Galacticos’u 550 milyon Euro ile Valencia, 511 milyon Euro ile de Atletico Madrid izliyor.

Haberin Devamı

4 büyüklerin forma reklamı gelirleri

KULÜP FİRMA  MİLYON
-Beşiktaş Cola Turka 3
-Fenerbahçe Avea  2.8
-  Galatasaray Türk Telekom 2.7
-  Trabzonspor Türk Telekom 2.7

Forma reklamından en çok kazananlar

KULÜP FİRMA  MİLYON
-  M.United AON  23.6
-  Liverpool S.Chartered 23.6
-  Real Madrid bwin  23
-  B.Münih D Telekom 22
-  Schalke Gazprom  20
-  Chelsea Samsung  16.3
-  Milan  Emirates  12

Katar Vakfı bilime katkı için kuruldu

BARCELONA’nın yeni forma sponsoru, Katar Emiri Şeyh Hamid Bin Halife El Tani tarafından 1995’te eğitim ve bilimsel araştırma projeleri için kurulan bir vakıf. Son dönemde futbola büyük yatırım yapan Katar, geçen hafta 2022 Dünya Kupası’nın ev sahipliğini de kazandı. Arap ülkesi, Dünya Kupası ev sahipliğinin lobi çalışmaları sırasında efsane futbolcu Zidane’a da 11 milyon Euro ödemişti.

Haberin Devamı

Dünya Kupası kışın yapılabilir

KATAR’ın ev sahipliği yapacağı 2022 Dünya Kupası’nın yaz yerine kış mevsiminde düzenlenmesi gündeme geldi. UEFA Başkanı Michel Platini, Arap ülkesindeki çöl sıcakları nedeniyle kupanın kış mevsiminde düzenlenmesi fikrine karşı olmadığını söyledi. Franz Beckenbauer tarafından ortaya atılan öneriyi değerlendiren Platini, “Ben bunu kabul ederim, neden olmasın. Bence mümkün” dedi. Platini, böyle bir durumda futbolcuların maç takviminde sorun çıkacağını da hatırlattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!