Palindrom günler

BU ekim çok özelmiş; çünkü 5 Cuma 5 Cumartesi ve 5 Pazar varmış ve hepsi bir arada ancak 823 yılda bir olurmuş diye başlayan elektronik postalar hepimize ulaştı. Palindrom günler (11.02.2011, 21.02.2012 gibi) ve benzeri tarihler faydalı, güzel, tanıtım amaçlı kullanılabilecek zihinsel arayışlar olarak kabul ediliyor ve ilgi çekiyor.

Bu bağlamda, ekim ayında turizm açısından yaşadığımız özel günleri sizlerle paylaşmak istiyorum.
Özelliği olan günlerden biri 10.10.10’nun Dünya Balıkesirliler Günü olarak ilan edilmesi isabetli bir karardı. Ancak içerik olarak ilin tümünde arkeolojik değerleri ve doğal güzellikleri kapsayacak şekilde, yerel katılımlarla kutlanamadığı için beklenen sonuçlara ulaşmadığını düşünüyorum. Bu nedenle de gelecek yılların Bilecik (11.11. (20)11) ve Burdur (12.12.(20)12) açısından daha kapsamlı bir şekilde ele alınmasını öneriyorum.
Ödül mutluluğu
Geçen haftalarda iki özel kutlamamız daha vardı; Ankara’nın Başkent oluşunun 87’nci yılı kutlanırken; Ankara’yı dünyayla buluşturan TAV Esenboğa 13 Ekim 2010 günü 5’inci hizmet yılına başladı; yıl dönümleri kutlu, başarıları daim olsun. Ankara Büyük Şehir Belediyesi bu yıl Ankara’nın Başkent oluşunu Ankara Seğmen Büyük Ödülleri ile kutladı. Ödüller Ankara’nın yaşamında yeri olan; aralarında bulunmaktan gurur duyduğumuz kişi ve kuruluşlara verildi. Bizim de, Ankara Hürriyet’teki Turistin Not Defteri köşemizin okurlarımızdan aldığı destek ile ATİD Başkanı olarak üyelerimiz; TÜROFED İkinci Başkanı olarak da Türk turizmcileri adına aldığımız bu ödülü siz sayın okurlarımızla da paylaşmanın mutluluğunu yaşıyorum.
Ranta kurban edilenler
Bu ödüle kent olarak da sahip olması gereken Ankara, yoktan var edilen Başkent olarak, yapı, kişi ve anı olarak pek çok değeri bünyesinde barındırır. Biz bunların arasından bir kentin kimliğini belirlemede turizm olmazsa olmazlar arasında. Ankara’da ilk dönem milletvekillerinin hanlarda kaldığı yıllarda, Ankara Palas devletin konukları ve Ankara’daki yeni toplumsal yaşamın bir simgesi olarak halen koruduğu yerini alıyor. Devam ediyoruz Bulvar Palas, Marmara Oteli, Büyük Ankara Oteli ve halen dünya başkentleri seviyesinde hizmet sunan değerli üyelerimizin işlettiği otellerimiz, bu gün Ankara’nın önemli yaşam noktaları. Sonra Kızılay Piknik Lokantası, Gar Gazinosu, Gençlik Parkı ve bulvar kahveleri. Bugün yerinde yellerin bile esemediği, kentin sembolü olmuş Kızılay binası ve bahçesi.
İlkbahar günü gibiydi Van
Turizmin ikinci önemli bileşeni ulaşıma geldiğimizde Ankara Garı hızlı tren projeleri ile yeni geleceğini beklerken çağın ulaşım seçeneği hava ulaşımı Ankara’ya yeni imaj ve turizm seçenekleri kazandırdı. TAV Esenboğa Anadolu bugün Anadolu’yu Anadolu’ya ve dünyaya bağlayan, ödüllere sahip bir işletme. Dünyada havaalanları kentin ekonomik ve toplumsal yapısına olan katkıları ve istihdam arttırıcı etkileri nedeniyle kentliler ve yönetimleri tarafından özenle savunulur. TAV Esenboğa’da Ankara için bu niteliği kazanmaya başlıyor.
Sizlerle paylaşmak istediğimiz bir başka tarih de 20.10.2010.  TÜROFED olarak Van’da, bir ilkbahar günü ortamında, Birinci Turizm Fuarı’nın açılışındaydık.  Van’ın Hizmet üretme yarışında olan, kenti çevresiyle beraber ekonomi ve toplumsal açıdan yüzyılın ötesine taşımaya kararlı mülki ve yerel yöneticilerini tanımaktan ayrıca mutlu  olduk Bu açılışla gücünü Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Ertuğrul Günay’ın dostluğu, barışı, hoşgörüyü ve Anadolu’nun zenginliklerini kapsayan mesajlarından alacak uluslararası Avrasya Turizm Fuarı’nın ilk taşları da konmuş oldu.
Van’ın ulaşımın sağladığı imkanlar nedeniyle kahvaltıya yetişebilecek kadar yakın olduğunu hatırlatırken; çevresindeki zengin turizm arz imkanları ve kentteki turizm işletmelerinin yeterliliği nedeniyle de görülmesi gerekenler arasına not edilmesini bir kez daha önermek istiyorum.
Yazarın Tüm Yazıları