Onlar engel tanımadı, dünya onları tanıdı

Güncelleme Tarihi:

Onlar engel tanımadı, dünya onları tanıdı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2015 18:51

Engeller onları yıldırmadı, aksine daha da çok çalışmaya itti. Ve neticesinde elde ettikleri başarılarla dünyaca tanındılar. İşte insanlığa ilham veren o başarı hikayeleri...

Haberin Devamı

STEVE WONDER
Stevland Hardaway Morris, doğuştan görme engelli… Takvimler 13 Mayıs 1950’yi gösterirken, annesi onu altı hafta erken dünyaya getirdi. Bu nedenle göz büyümesi yarıda kesildi ve kör kaldı. Ne var ki hayatının henüz başında yüzleştiği bu durum, onun dünyanın en başarılı müzisyenlerinden biri olmasının önüne geçemedi. Henüz çocukken bir deha olarak görülen ve ilk albümünü 11 yaşında çıkaran Morris’i bugün hemen hemen tanımayan yoktur. 30’u aşkın şarkısı ABD müzik listelerinin zirvesine oynayan Stevie Wonder’dan bahsediyoruz… 

Onlar engel tanımadı, dünya onları tanıdı

Stevie Wonder, 14 Eylül 2012’de İstanbullu müzikseverlerle de buluşmuştu.

Haberin Devamı

FRANKLIN DELANO Roosevelt
Siyasi kariyerinin başında yakalandığı çocuk felci sonucunda belden aşağısı tutmayan Franklin Delano Roosevelt, bu sorunu kendine dert etmedi ve başarı basamaklarını hızla tırmanarak ABD başkanlığına kadar yükseldi. Yeterli görülmeyeceğinden korkulduğu için engelli olduğu yıllarca kamuoyundan saklanan Roosevelt; felçli olmanın, büyük bir lider olmaya engel teşkil etmediğini ispat etmeyi başardı.

Onlar engel tanımadı, dünya onları tanıdı

LENIN MORENO
Bir süpermarket soygunu sırasında sırtından vurulan ve bu olayın ardından bir daha yürüyemeyen Lenin Moreno, kısa süre sonra siyasete atılarak, dünyanın sayılı liderleri arasına girmeyi başardı. Uğradığı saldırının ardından yatalak kalan Moreno'dan doktorları dahi ümidi kesmişti. Ama o ve ailesi inancını yitirmedi. Son bir ümitle, hakkında okumalar yaptığı kahkaha terapisine sarıldı ve bu sayede nispeten aşama kaydederek tekerlekli sandalye kullanmaya başladı. Ardından da, endorfin salgılatarak acının azaltılmasını amaçlayan bu terapinin en büyük savunucularından biri oldu. Devlet başkanlığı sırasında engellilerin ihtiyaçlarının sağlanması için yürüttüğü çalışmaların da katkısıyla, 2012'de Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterildi.

Haberin Devamı

Onlar engel tanımadı, dünya onları tanıdı

MARLA RUNYAN
Yasal açıdan görme engelli olan Marla Runyan, bunu Olimpiyatlar'da yarışmak için kendine bir engel olarak görmedi. Şu an 46 yaşında olan Runyan, 2000 Sydney Olimpiyatları'nda 1500 metre yarışına katılarak, olimpiyatlarda mücadele eden ilk görme engelli sporcu olarak tarihe geçti. Yarışı altın madalyayı kazanan atletin 3.2 saniye gerisinde, sekizinci bitirdi. 

Onlar engel tanımadı, dünya onları tanıdı

BM TARAFINDAN İLAN EDİLDİ
Uluslararası Engelliler Günü, 1992'den bu yana Birleşmiş Milletler tarafından destekleniyor ve 3 Aralık’ta dünya çapında çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Bu günle hedeflenen, engelli sorunlarının anlaşılmasına katkıda bulunmak ve engelli insanların itibar, hak ve refahına yönelik desteği hareket geçirmek. Ayrıca amaçlanan bir başka şey de engellilerin politik, sosyal, ekonomik ve kültürel hayatın her alanındaki entegrasyonuyla elde edilen kazanımlar konusunda farkındalığı artırmak.

FRIDA KAHLO
Dünyaca ünlü Meksikalı ressam Frida Kahlo için zor günler henüz altı yaşındayken başladı. Çocuk felci sonucu bir bacağı sakat kaldı. Fakat pes etmedi ve dönemin en iyi eğitim kurumlarından Ulusal Hazırlık Okulu’na devam etti. 1925 yılında, 18 yaşındayken geçirdiği bir trafik kazası ise hayatının altüst olmasına yol açtı. 30’u aşkın ameliyat geçirdi. Tam olarak iyileşemedi. Ressam Diego Rivera’yla fırtınalı bir ilişki yaşayan Kahlo, yaşamının geri kalanında çektiği acılarla baş etmek için resim yapmaya devam etti.

Haberin Devamı

Onlar engel tanımadı, dünya onları tanıdı

Otoportreleriyle tanınan Frida Kahlo’nun “Doktor Farill'in Portresiyle Otoportre” adlı eseri. 1951 tarihli masonit üzerine yağlı boya tablo, Meksika’nın başkenti Mexico City’de bir özel koleksiyonda bulunuyor. Kahlo ve Rivera’nın yapıtları, 23 Aralık 2010-27 Mart 2011 arasında Pera Müzesi’nde sanatseverlerle buluşmuştu.

LUDWIG VAN BEETHOVEN
Ludwig Van Beethoven
, Almanya'nın Bonn kentinde 16 Aralık 1770'te doğdu. Zor bir çocukluk geçirdi. 30'lu yaşlarında duyma problemi yaşamaya başladı. Hayatının son yıllarında ise işitme duyusunu tamamen yitirdi. Fakat tartışmasız tüm zamanların en büyük besteci ve piyanistlerinden biri olan Beethoven, çalışmaya devam etti. Ve 9'uncu Senfoni gibi en meşhur eserlerini tamamen sağır olduktan sonra verdi.

Onlar engel tanımadı, dünya onları tanıdı

Joseph Karl Stieler'in Beethoven portresi

STEPHEN HAWKING
Yaşayan en ünlü bilim adamlarından biri olan Stephen Hawking'e 1960'ların başında henüz 21 yaşındayken tedavisi olmayan ALS teşhisi kondu. Sinir sistemini felç eden hastalığın pençesine düşen İngiliz fizikçi, çok önemli çalışmalara imza attı. Milyonlarca satan "Zamanın Kısa Tarihi: Büyük Patlamadan Karadeliklere" ve "Ceviz Kabuğundaki Evren" kitaplarını yazdı. Hawking, Einstein’dan bu yana dünyaya gelen en parlak teorik fizikçi olarak kabul ediliyor.

Onlar engel tanımadı, dünya onları tanıdı


CHRISTY BROWN
İrlandalı yazar ve ressam Christy Brown, beyin felciyle doğdu. Beş yaşına dek hareket edemedi ve konuşamadı. Doktorlar zihinsel engelli olduğunu ve fazla yaşamayacağını söyledi. Fakat annesinin insanüstü azmiyle sol ayağını kullanarak yazmaya ve resim yapmaya başladı. Hayatı boyunca yardıma muhtaç yaşasa da sadece sol ayağını kullanarak yazdığı eserler, ona dünya çapında şöhret getirdi. Kendi hayat hikâyesini anlattığı "Sol Ayağım" kitabı Daniel Day-Lewis'in başrolünde oynadığı bir filme aktarılan Brown, 1981 yılında hayatını kaybettiğinde ardında ciddi bir kültür mirası bırakmıştı.

Onlar engel tanımadı, dünya onları tanıdı


 








BAKMADAN GEÇME!