Olimpiyatta oruç tartışması

Güncelleme Tarihi:

Olimpiyatta oruç tartışması
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2006 11:29

2012'de Londra'da yapılacak olan Olimpiyatlar, şimdiden krize yolaçtı. Oyunların Ramazan ayına denk gelmesi ve Müslüman sporcuların oruç tutmaları ve performanslarının düşecek olması nedeniyle, İngiliz The Mail on Sunday gazetesi, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu Müslüman ülkelerin itiraza hazırlandığını öne sürdü.

Haberin Devamı

Gazetenin haberinde, Ramazan ayının 2012'de 21 Temmuz ile 20 Ağustos'u kapsayan döneme denk gelmesi ve bunun da 3000 sporcuyu yakından ilgilendirdiği belirtiliken, Olimpiyat tarihlerinin Kültür Bakanı Tessa Jowel ve Londra Belediye Başkanı Ken Livingstone için utanç kaynağı olacağı ileri sürüldü.

Hassas değerler

Londra merkezli İslam İnsan Hakları Komisyon Sorumlusu Massoud Shadjarek konuyla ilgili, "Olimpiyatları, Noel zamanında düzenlemezler. Ama bunu Ramazan ayıyla aynı zamana getirmek çok saçma. Bu, kararı alanların hassas değerlerden haberdar olmadıklarının bir kanıtı. Sadece sporcular değil izleyiciler de etkilenecek. Ramazan ayında kimse yolculuk yapmak istemeyecek" açıklamasını yaptı.

Olağanüstü toplantı

İngiltere Müslüman Konseyi üyelerinden İmam Shaykh İbrahim Mogra da "Ramazan boyunca Müslümanlar için hayat durmamalı. Olimpiyatlar bunu ispat etmek için gerçek bir test olacak" diyerek karşı bir görüş öne sürdü. İngiltere Olimpiyat Komitesi, gelişmeler üzerine bu zamanlama probleminin, Müslüman sporcuları nasıl etkileyeceğini tartışmak üzere organizatörlerle olağanüstü bir toplantı yapma kararı aldı.

Haberin Devamı

TMOK'un itirazı yok

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Togay Bayatlı ise Türkiye'nin oyunların tarihinin değişmesi konusunda bir başvurusunun olmadığını söyledi. Bayatlı, "IOC üyeleri arasında 15-20 müslüman var. Bu üyeler oyunların tarihi belirlenirken, konuyu atlamışlar. İngilizler de diğer üyeler de tarihlerin Ramazan'a rastladığının farkında değiller. İngilizler'in başındaki Sebastian Coe, bu işi düzeltir. Çünkü çok nazik biridir ve hatta bu konuda özür bile diler" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!