Olimpiyat savaşı

Güncelleme Tarihi:

Olimpiyat savaşı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2005 01:48

2012 Olimpiyatları için Blair-Chirac kavgası doruğa tırmandı. Bugün Singapur’da 2012 Olimpiyatları’nın ev sahibi kent ilan edilecek.

Haberin Devamı

Barışın sembolü olan olimpiyatlara ev sahipliği yapmak için kıran kırana bir savaş yaşanıyor. Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), bugün Singapur’da 2012 oyunlarının ev sahibi kentini ilan edecek. Londra ve Paris favori gösterilirken, İngiltere Başbakanı Blair ile Fransa Cumhurbaşkanı Chirac arasında süren kavga, bugün başlayacak G-8 toplantısı öncesinde zirveye tırmandı.

2012 Olimpiyatları için İngiltere Başbakanı Tony Blair ile Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac arasında patlak veren kavga, basının da katılımıyla doruğa tırmandı. Uluslararası Olimpiyat Komitesi bugün Singapur’da 2012 Olimpiyatlarının ev sahibi kentini ilan edecek.

Dünyanın dikkati Singapur’da odaklanırken, favori iki kent olarak sona kalan Londra ve Paris, adaylık yarışında başa baş gidiyor. Bu yüzden kavga, Blair ve Chirac ile birlikte Singapur’a taşındı.

İki lider, Olimpiyat oyunlarının kendi başkentlerine verilmesi için, Singapur’da tüm güçleriyle son kozlarını oynuyorlar. Chirac’ın ‘İngiliz mutfağı beş para etmez’ diyerek başlattığı tartışmaya, İngilizler stat polemiğiyle yanıt verdiler.

STAT POLEMİĞİ

Londra ve Paris arasındaki yarışta stadyum tartışmasını gündeme getiren İngiliz heyet, kuralları çiğneme pahasına Paris’teki Stad de France’ı ‘hatalı’ diye niteledi. Ancak İngiliz heyete cezai bir işlem uygulanmadı.

İngilizlere göre, Paris’teki Stad de France, atletizm yarışmaları için uygun değil. Sadece futbol oynamaya elverişli olduğu öne sürülen Paris’teki stadyum, 2012’de 20 yaşına basacak ve İngilizlere göre vasat kalacak. İngilizler, 2012 yılına kadar kadar, atletizm yarışmalarına da son derece elverişli, teknoloji ve sanat harikası bir Olimpiyat stadı yapılacağı vaadinde bulunuyorlar. Bu görüşü reddeden Fransızlar ise, ‘hazır bir tesis, sanal bir stadyumdan her zaman daha iyidir’ diyorlar.

BLAİR’E TAŞ

İngiltere’ye yönelik bombardımanı başlatan Chirac, son olarak önceki gün Moskova’da Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ve Rusya lideri Vladimir Putin ile sohbet ederken, Başbakan Tony Blair’in AB politikalarına çattı. Chirac, Blair’i eleştirirken, ‘İngiltere’nin Avrupa tarımına tek katkısı, deli dana hastalığı oldu’ deyince, Fransa Cumhurbaşkanı’nı dikkatle dinleyen iki lider kahkahalara boğuldu. Olimpiyat kavgasının ardında, kazanmasına karşın genel seçimlerden kayıpla çıkan Blair ile, Avrupa Anayasası referandumunu kaybeden Chirac’ın halk nezdinde imaj tazeleme girişimi olduğu belirtiliyor.

Londra 1908 ve 1948 yıllarında olimpiyatlara ev sahipliği yapmıştı. Paris ise sadece 1924 yılında olimpiyatlarla tanıştı.

Nasıl seçiyorlar

IOC üyeleri, evsahibi kenti gizli oyla seçiyorlar. İlk turda, 116 üyenin 100’ü oy kullanıyor. Adaylar elendikçe, oy veren üye sayısı da artıyor. Çünkü elenen ülkenin temsilcileri de oy hakkına sahip oluyor. Bir kentin kazanması için, yüzde 50’nin üzerinde oy alması gerekiyor. Bu nedenle oylama, kazanan kent yüzde 50’nin üzerinde oy alıncaya kadar devam ediyor.

Kim nasıl destekledi

Spor, siyaset ve şov dünyası aday olan Paris, Londra, Madrid, New York ve Moskova’yı desteklemek için seferber oldu.

Londra: Olimpiyat Komitesi önündeki son sunuma İngiltere Başbakanı Tony Blair ve Prenses Anne de katıldı. Topmodel Kate Moss ve futbolcu David Beckham tanıtım kampanyasının ön saflarında yer aldı. Moss, Tate Gallery 2012 sergisi için Mario Testino’ya bir sprinter gibi poz bile vermişti. Beckham ise nihai sunum için İngiliz delegasyonuyla birlikte Singapur’a gitti.

Paris: Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Paris’i desteklemek için önceki gün Singapur’a gitti. Kanadalı şarkıcı Celine Dion Paris’in adaylığını destekledi. Fransa’nın önemli film yönetmenlerinden Luc Besson, Fransa Milli Takımı’nın eski yıldızı David Ginola ve Senegalli şarkıcı Youssou N’Dour da kampanyada görev aldılar.

Madrid: İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero Madrid’in son sunumu öncesi Singapur’un yolunu tuttu. Real Madrid’in kaptanı Raul ve 1992 Olimpiyat şampiyonu 1500 metreci Fermin Cacho kampanyanın önemli destekçileri arasında.

New York: Eski dünya ağır sıklet boks şampiyonu Muhammed Ali en başından beri New York’un adaylığını destekledi. Singapur’daki delegasyonda senatör Hillary Clinton, New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg de var. Bisikletçi Lance Armstrong, Rumen asıllı eski Olimpiyat şampiyonu jimnastikçi Nadia Comaneci de New York’u destekledi..

Moskova: Tenis dünyasının gözdesi Maria Şarapova, ABD’de yaşamasına karşın ülkesi Moskova’nın adaylığını destekledi. Dört Olimpiyat altın madalyalı yüzücü Aleksandır Popov, yine 12 Olimpiyat madalyalı jimnastikçi Aleksey Nemov ve eski Fransa Açık şampiyonu tenisçi Yevgeni Kafelnikov da Moskova’nın adaylık kampanyası sırasındaki önemli kozları oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!