Öğrenci, hoca gereksiz açılış tamam

ÖĞRENCİSİ yok. Hocası da yok. Ama, üniversite yine de açılıyor. Muş’ta. Üstelik açılış için tören bile düzenleniyor. Tam kara mizah.

Muş’taki üniversitenin kurucu rektörü Elazığ Fırat Üniversitesi rektörü. Açılışı o yapıyor. Vali, vali yardımcısı, savcı, garnizon komutanı ve oda başkanlarının katıldığı bir törende. Törende, kentin büyükleri var, ama üniversitenin asli ve temel üyeleri, yani öğrencileri eksik. Üniversitenin adı var, resmi açılışı var, ancak öğrencisi yok.

Elazığ Fırat Üniversitesi rektörünün yükü ağır. Muş’tan önce de, Bingöl’deki üniversitenin açılışını yapıyor. Muş ve Bingöl’de rektör ve öğretim kadroları bulunmadığı için, Fırat Rektörü oradan oraya koşuyor, açılışlara yetişiyor, kurucu rektör sıfatıyla.

81 İLE ÜNİVERSİTE

Geçenlerde Meclis’teki resepsiyonda, Tayyip Erdoğan şunu söylüyor:

"Şu anda dokuz ilimizde üniversite yok. En kısa sürede bu dokuz ile üniversite kurulmasına ilişkin yasayı Meclis’e getireceğiz."

Halen üniversitesi bulunmayan dokuz il Şırnak, Hakkari, Iğdır, Ardahan, Gümüşhane, Bayburt, Bartın, Yalova ve Tunceli. Hedef şimdi bu illere de üniversite kazandırmak.

Muhteşem bir fikir. Ama, hocası olmayan, öğrencisi olmayan üniversiteler kervanına, benzerleri eklemek ne anlama geliyor, orası ayrı. Üniversite üzerinden siyasal rant sağlamak mı? Üniversite kurarak, o ile ve çevresine ekonomik katkı sağlamak mı? Ne?

Olaydaki bir başka kara mizah, o üniversitelere ayrılan bütçe. Acı gerçeği Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Akaydın dile getiriyor:

"Yeni üniversitelere ayrılan yatırım bütçesi ile, İstanbul’da bir daire alamazsınız."

Devamı var:

"Bizde 115 üniversiteye ayrılan bütçe, Amerika’da bir üniversitenin bütçesi ile aynı."

Bunları söyleyen bir rektör.

HAVAALANLARI GİBİ

Geçmiş iktidar dönemlerinde adet başka. Onlar da, her ile havaalanı açmak sevdasına kapılıyor.

81’ine değil belki ama, altmışına havaalanı yapılıyor. O havaalanlarında bugün ya hayvanlar otluyor ya da çoğu depo olarak kullanılıyor. Elbette, uçak seferi yapılanlar da, var, ama sayısı sınırlı.

Üniversitelerle ilgili farklı bir gerçek var. Üniversite kurulan iller, sosyal ve ekonomik ilerleme gösteriyor. Belki yirmi yıl sürüyor, ama katkı sağlıyor. Bu doğru, sadece biraz dolambaçlı.

Yeni kurulan üniversitelerin bazılarında ne sıra var, ne öğrenci, ne hoca. Olsun, her ilde açılış törenlerine katılacak vali, vali yardımcısı, garnizon komutanı, savcı, ticaret odası başkanı ve kentin diğer büyükleri nasıl olsa var. Gerisini boş ver.

Otellerde iftar patlaması

BU yıl ramazan ayında iftarlarda farklı bir manzara var.

Büyük kentlerde lüks otellerin lokantaları iftar saatlerinde tıklım tıklım dolu. Karşılıklı iftar davetleri nedeniyle, özellikle lüks otellerin lokantalarında yer bulmak mümkün değil. Lüks otellerde iftar, bu yıl geçen yıllara göre patlama halinde.

AKP geride kalan beş yıl içinde kendi sermaye sınıfını yaratıyor. Önümüzdeki dört yılın iktidarı da sağlam olduğuna göre, o sınıf artık kendi kabuğundan çıkıyor. Lüks otellerde manzaralar değişiyor. Giyim, kuşam, zevk, görgü, sohbetin türü, kullanılan Türkçe eskiye göre çok farklı. Yeni palazlanan sermaye sınıfına göre.

Yeni sermayenin ilk gösterisi iftarlar.
Yazarın Tüm Yazıları