Oğlum kansız olamaz

Güncelleme Tarihi:

Oğlum kansız olamaz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2000 00:00

Haberin Devamı

Güreşçi Harun Doğan'a vatandaşlardan tepki yağarken, babası Mehmet Doğan oğlunu savundu:

‘‘Böyle sporcu olmaz olsun’’ dedirten skandalın kahramanı Harun'un, Kahramanmaraş'ta oturan babası 60 yaşındaki Mehmet Doğan, kendisiyle görüşen DHA muhabirlerine, bu olayda bir ‘komplo’ olabileceğini ileri sürdü. Televizyonu arızalı olduğu için olup bitenleri izleyemediğini ve gelişmeleri kendisini ziyaret eden güreşçilerden öğrendiğini söyleyen Mehmet Doğan, oğlunun ay- yıldızsız forma giymesi, Rus güreşçi karşısında mindere çıkmaması ile ilgili gelişmeler karşısında tam bir şaşkınlık içinde. ‘‘Binbir emekle büyüttüğü’’ oğlunun, ülkesine, milletine karşı böyle bir şey yapmaması gerektiğini belirten Doğan, ‘‘Harun kansız olamaz, böyle alçaklık da yapmaz. Bunda bir oyun, bir komplo var’’ dedi.

EVLADIMI TANIRIM

Oğlu Harun'u vatanını milletini seven şerefli bir insan olarak yetiştirmeye gayret gösterdiğini belirten baba Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘‘Denilen, yazılan gibi değildir. Ağzından dinlesinler bir de, ne olur. Gelsin bakalım anlayacağız neler olduğunu. Ben onu helal lokmalarla büyüttüm. Dünya Şampiyonu olurken sabahlara kadar kapılarımızda sabahladılar. Şimdi niye yargısız infaz ediyorlar? Sorsunlar çocuğumdan. O her şeyi anlatır. Mutlaka antrenörü ile aralarında bir şey vardır. Şimdilik bir şeyden haberim yok. Babalık hislerimle konuşuyorum. Evladımı tanıdığım kadarı ile söylüyorum, o dürüst bir insandır. Kendisini dört gözle bekliyorum. O benim için yine dünya şampiyonu. Benim oğlum daha mindere çıkmadan, rakibinin elini kaldırmışlar. Oğlum ‘Çıkıp da yıkılacaksam, niye çıkayım?' demiştir.

Ben oğlumu tanıyorum. Orada bir oyun dönüyor.'

KOMPLO VAR

Çiftçilik yapan ve kendilerine ait 2 katlı bir evde oturan Mehmet Doğan'ın evine ziyarete gelen çoğu üniversite öğrencisi bir grup güreşçi de Harun Doğan'a komplo kurulduğu iddiasında bulundular. Genç güreşçiler, olaydan Milli Takım Antrenörü Fevzi Şeker'i sorumlu tutarak şöyle dediler:

‘‘Şeker ondan üstün bir güreşçi değildir. Harun abi ondan daha üstündür. Harun abi minderin yanına kadar geldi, Fevzi Şeker ile tartıştılar. Tartışmadan sonra elini silkeleyerek çekti geri döndü gitti. Acaba Fevzi Şeker buna ne dedi? Ay- yıldızlı forma giymemesini anlayamıyoruz. Bu bizim için bir leke oldu. Biz kalecilere benzetiliyoruz. 90 dakika süper oynarız, son dakikada yediğimiz golle istenmeyen adam ilan ediliriz. Bu da öyle olmuştur.’’

O HIRSLI BİR GÜREŞÇİ

Harun Doğan'ın yetiştiği Kahramanmaraş Güreş Eğitim Merkezi görevlilerinden İsa Polat ‘‘Harun abi çok hırslı. Yenilgiye hiç mi hiç tahammül edemeyen bir kişiliğe sahip. Hırsını mindere dahi yansıtan bir insan. Bu da kendisine bir ekol yaratıp kuvvet verir’’ dedi. Kahramanmaraş'ta spor hayatına başlayan Harun Doğan, Kahramanmaraş Sütçü İmam ve Samsun 19 Mayıs üniversiteleri spor bölümlerinde öğrenim gördü. Yaklaşık 4 yıl Afşin'de kalan Doğan, 1994'de Ankara TEDAŞ'a transfer oldu. Afşin'de kaldığı sürede, spor ve sosyal yaşantısında uysal bir genç olarak tanınıyor.

SYDNEY Olimpiyatları'ndaki karşılaşmada ay- yıldızlı forma giymeden güreşen, ardından da Rus rakibi ile yapacağı karşılaşmaya mazeretsiz olarak çıkmayan 58 kilo güreşçisi Harun Doğan'ın neden olduğu skandala tepkiler büyüyor. Vatandaşlar, Doğan'ın tavrını ‘‘Türkiye'ye hakaret’’ olarak nitelendiriyor ve ‘‘verilen bütün ödüllerin geri alınması’’ gerektiğine inanıyorlar. Harun Doğan'ın babası ise oğlunun yargısız infaz edildiği, sorunun antrenörden kaynaklanmış olabileceği görüşünde. Gençlik ve Spor Genel Müdürü Kemal Mutlu’ya göre, dünya şampiyonu güreşçi bir yıldan üç yıla kadar ceza alabilir.

Gençlik ve Spor Genel Müdürü Kemal Mutlu:

Üç yıla kadar ceza verilir

GENÇLİK ve Spor Genel Müdürü Kemal Mutlu de, dünya şampiyonu Harun Doğan'a ay-yıldızlı mayoyu giymemek ve mindere çıkmayı reddetmekten az 1 yıldan 3 yıla kadar ceza verilmesinin beklendiğini söylüyor. Mutlu'ya göre, Doğan'a Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Ceza Yönetmeliğini dayanılarak verilebilecek cezalar şöyle:

‘‘Ben anonsu duyduktan sonra bu sporcunun ayağına federasyon başkanı Ahmet Ayık ile birlikte gitmeme ve kendisine bakanın emri olarak da maça çıkmasını ısrarla söylememe rağmen, oturduğu yerden bile kalkmayarak tüm ikazlarımı hiçe saydı. 41. maddeye göre ‘Yazılı tebligata rağmen mazeretsiz olarak temsili veya milli yarışmaya, hazırlık çalışmalarına katılmayan, geç katılan, çalışma ve yarışma yerini terkeden sporcuya 3 aydan 1 yıla kadar müsabakadan men cezası ile cezalandırılır'. 42. maddede ‘milli şerefi ihlale giren hareketler 1 yıldan 3 yıla kadar men ile cezalandırılır' hükmü de var. Ayrıca tüm bunların üstünde bir de 28 madde var. Bu maddeye göre de ‘yarışmalardan men ve hak mahrumiyeti gerektiren suçlar yabancı bir ülkede işlendiği taktirde tayin edilecek cezalar 1 kat daha arttırılır.' Şimdi Harun Doğan'a ağır bir ceza gelebilecek.’’

Doğan'a vatandaş tepkisi

Çok yanlış

Barboros Hayrettin Tabak

(40 yaşında, doktor):

Ben de İstanbul İhtisas Spor Kulübü'nde yıllarca 68 kiloda güreş yaptım. Bir milli sporcunun üzerinde ay ve yıldızı olmayan bir mayoyla mindere çıkması çok yanlış. Olaya ferdi bir gözle bakamaz. Tüm halkını düşünmek zorunda. Bu sporcu orada ülkeyi temsil ediyor.

Sporcu ruhu yok

Arzu Candan

(26 yaşında, resepsiyonist):

Pek sporla ilgilenmiyorum.

Hele güreş sporuyla hiç. Ama olayı gazetelerden takip ettim. Güreşçinin yaptığı çok yanlış. Ay-yıldızı olmayan mayoyla çıkması çok saçma. Ayrıca olimpiyat ruhu da yok.

Bir sporcu yense de yenilse de maçını yapmalı.

Sportmenlik dışı

Sami Gülez

(41 yaşında, taksi şoförü):

Çok kızdım. Buna hakkı yoktu. Zaten hep kötü güreşler attı. Bir de sportmenlik dışı hareketler yaptı. Ay yıldızı olmayan mayo giymek, mindere çıkmamak. Bunlar bizim alışık olduğumuz davranışlar değil. Acaba güreş camiasında otorite eksikliği mi başladı? Zaten alınan neticelerden böyle olduğu anlaşılıyor.

Büyük ceza almalı

Didem Erkal

(19 yaşında, kasiyer)

Büyük ceza verilmeli. Minderde Türkiye'yi temsil ediyorsun. Kimsenin kendi kafasına göre davranmaya hakkı yok. Ancak bu olayda yöneticiler ve antrenörü de çok hatalı. ‘‘Batıyor, terletiyor’’ diyerek ay- yıldızsız mayoyla mindere çıkan da çıkartan da suçludur. Toplu halde sorumlulara ceza verilmeli.

Bakışı yanlış

Derya Güler

(21 yaşında, danışma görevlisi):

Sporda yenmek de yenilmek de vardır. Ne demek ‘‘Hiç şansım yok maça çıkmayayım’’ Çok yanlış bir sporcu bakışı. Bence sporcuya sporla ilgili cezalar vermeli. Örneğin milli formadan uzaklaştırmak gibi bir ceza verilebilir.

Mahkemeye verilsin

Erol Kartoğulları

(60 yaşında, eski sporcu):

Ben Karagümrük futbol takımında yıllarca top oynadım. Lig 3'üncüsü olduk. Ayrıca genç milli formayı gururla giydim. Bunlar hálá anlattığım unutulmaz anılarımı oluşturur. Oysa Harun Doğan adlı sporcunun yaptıklarına bakın. Nefretle kınıyorum kendisini. Ona verilen bütün ödüller geri alınsın. Ayrıca ülkesini küçük düşürmekten mahkemeye verilsin.

Terbiyesizlik

Kamile Aydın

(34 yaşında, personel şefi):

Güreşleri hiç izlemedim. Gazetelerden olayı öğrendim. Bu sporcu Türkiye adına güreşiyorsa Türkiye adına terbiyesizlik yapmış demektir. Yetkililer cezasını versin. Ayrıca yönetici ve antrenörü de ceza almalı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!