O programlarda insan yok

ŞU sermaye grubu burayı alıyor, tamam bu haber.

Faizler iniyor, faizler çıkıyor, tamam bu haber.

Borsa bir günde şu kadar puan artıyor, bu kadar puan azalıyor. Döviz fiyatları böyle oluyor, Amerikan Merkez Bankası şu kararı alıyor, petrol fiyatları yüz doları aşıyor, bu firmanın başına filanca CEO oluyor.

Borsa-döviz-altın üçgeninde şunlar yaşanıyor, New York Borsası, Londra Borsası, İMKB, sermaye piyasaları vs.

İyi de, bu ekonomi haberleri içinde insan nerede?

TV’lerde sabah, akşam yayınlanan ekonomi programlarında, yorumlarında insan nerede?

Ekonomi, refah ve devamı insan için değil mi? Amaç, insanın mutluluğu değil mi? Ama, TV’lerdeki ekonomi programlarında insan nerede?

ENFLASYON-ÜCRET

Önceki gün 2007 enflasyon oranı belli oluyor. Hedef yüzde 4 iken, sonuç yüzde 8.39. Hedefin iki katı üzerinde artış. Kötü haber, kötü ekonomi yönetimi.

Dün sabah TV’lerdeki ekonomi programlarına bakıyorum. Hepsi enflasyondaki artışı, hedefteki sapmayı ele alıyor, nedenlerine eğiliyor. Tamam, iyi ve güncel.

İzleyebildiğim kadarıyla, bir tanesinde bile, enflasyon-insan bağlantısı yok.

Bir tanesinde bile, enflasyon-ücret bağlantısı yok.

Gazetelerde enflasyon artışının yüksek olması nedeniyle, kamuda çalışan işçi, memur ve emeklilere, aradaki farkın yansıtılacağı haberleri var. Öngörülen artış oranı enflasyondaki artışı ne kadar karşılayacak, o ayrı. Bu kamu kesimi için.

Ya özel kesimdeki enflasyon-ücret makası? O makas açıldığına göre, özel kesimde de, ücretler enflasyona göre ayarlanacak mı?

Pek çok özel firmada 2007’de ücretler yüzde 5-6 oranında artıyor. Ama, enflasyon artışı yüzde 8.39. Yani, çalışanların refahında fiili (reel) gerileme.

Özel sektör bunu düzeltecek, aradaki farkı kapatacak mı? Hiçbir programda buna dönük tek haber, tek yorum yok. Hükümet bu yönde özel sektörü uyaracak mı? Buna dönük tek haber, tek yorum yok.

Sabah, akşam yayınlanan o ekonomi programlarına bakıyorum, o yorumlar görünmez bir el üzerinden bizi sanal bir dünyaya çekiyor. İnsanları gerçek hayattan kopartan, kafasını karıştıran bir araba laf. Üstelik tutmuyor.

İnsana yer vermeyen ekonomi programları, yorumları sizin olsun.

Sigara üzerinden düzen değişikliği

SİGARA yasağı çok iyi. Kapsamı o kadar geniş ki, lokantalarda, barlarda, içkili yerlerde de yasak. Oralarda sigara içenler için ayrı yer bile yasak.

Oysa, içki ve sigara birbirinin hemen hemen ayrılmaz parçası. İçki içince, sigara içmeyen çok az insan var.

Şimdi lokantalarda ve barlarda insanlar sigara içemeyecek. Sigara ancak evde içilebilecek. Pratikte, insanlar barlardan, içkili lokantalardan elini, ayağını yavaşça çekecek, evlerine kapanacak. İçki yasağının olduğu bazı İslam ülkelerindeki gibi. Diğer taraftan, camilerde sigara içmeye yasak yok. Çünkü, camilere gidenleri rahatsız etmek istemiyorlar.

Sigara yasağı gibi, sağlıklı ve masum bir gerekçenin arkasına saklanarak, sosyal yaşamı, kendi ideolojisine göre biçimlendirme çabası. İster istemez hayat tarzı değişecek.

Yanlış anlaşılmasın, sigaranın yasaklanmasına karşı çıkıyor değilim. Tersine, yapılan doğru ve geç kalmış bir iş.

Ancak, dünyanın hiçbir ülkesinde hemen hiç görülmeyen kapsamı bu kadar geniş bir uygulamanın tek hedefinin insan sağlığı olduğunu söylemek, tam yutturmaca.

Dünya üzerinde her yasak, mutlaka güler yüzlü bir amaç için geliyor. Arkadaki sinsilik daha sonra çıkıyor ortaya.
Yazarın Tüm Yazıları