O çukurlara iki bakanlık seyirci

KOCA koca çukurlar. İnsan eliyle açılıyor, insan eliyle kapanmıyor.

Çukur deyince, öyle küçücük fıçıcık değil. Birkaç kilometre çapında, enine boyuna on, on beş kilometrelik çukurlar. Derinlik cabası.

Karadeniz boyunca uçuyorum. İstanbul Kemerburgaz, Kilyos derken Trabzon’a kadar uzanıyorum. Kıyı boyunca çukurlar. Çöplük halinde.

Şimdi öyle. Oysa, bir zamanlar o çukurlardan maden çıkartılıyor. Linyit, vs. O çukurlar bir zamanlar para basıyor. Maden bitince, geriye çukuru kalıyor.

ÇEVREYE UYUMLU

Maden Yasası 1985 tarihli. AKP döneminde 2004 Mayıs’ta değişiklik yapılıyor.

O yasanın 32. maddesi var. Buna göre:

Herhangi bir nedenle, maden çıkartılan yerden artık vazgeçilmiş ise, ruhsat sahibi, maden sahasında en geç altı ay içinde gerekli emniyet önlemlerini almak, işletmeyi çevreye uyumlu hale getirmek ve sahanın son durumunu gösteren bir haritayı devlete vermek zorunda.

Bunun Türkçesi şu. Maden sahibi, maden çıkarttıktan sonra, eğer o sahayı kapatıyorsa, açtığı çukurları temizlemek, sahayı eski haline getirerek, çevreyle uyumlu kılmak zorunda.

Eğer yasanın bu kuralını yerine getirmiyorsa, o önlemleri valilikler alıyor. Önlem parasını da, maden sahibinden tahsil ediyor.

Hatta, yasaya göre, maden sahasının çevreye uyumlu hale getirilmesinde kullanılmak üzere, maden sahibi önceden bir para (teminat) yatırıyor.

Ama, maden sahipleri yasanın bu kuralına genellikle uymuyor. O çukurlar o nedenle.

Maden sahibi o uyumu sağlamadan alanı terk ediyor, geriye rezil çukurlar kalıyor.

İŞLEM NEREDE

Maden sahibi para yatırdığı halde, o parayı neden kullanmıyor?

Çünkü, enflasyon nedeniyle yatırdığı para eriyor. Erimese bile, teminat adı altında yatırdığı para, pek de öyle ahım şahım bir miktar değil. Çukurları eski haline getirmek, yatırdığı parayı çoktan aşıyor. O paradan vazgeçmek, sahayı eski haline getirmekten daha kárlı.

Tamam, maden sahibi kaçıyor. Bu durumda.

1- O maden sahipleri hakkında hangi yasal işlem yapılıyor?

2- Valilikler, yasada kendilerine verilen görevi neden yerine getirmiyor?

3- Enerji Bakanlığı bu çukurları neden seyrediyor?

Bu sorular şimdilik açıkta. O çukurlar gibi.

Karadeniz boyunca kapanmış özellikle linyit ocakları, orman kenarlarında. O çukurlar aynı zamanda ormanlara da zarar veriyor.

GOOGLE EARTH

Şu kadar ağaç diktik, şu kadar yıl sonra üff ne ormanımız olacak, ne ormanımız,
diye övünen Çevre ve Orman Bakanlığı da, halen seyirciler arasında. Elden çıkan ormanları seyrediyor.

Kaldı ki, adı üstünde, Çevre ve Orman Bakanlığı. Ormanlar elden gidiyor, çevre kirleniyor.

Enerji Bakanlığı ile Çevre Bakanlığı eğer hala merak ediyorsa, bir zahmet, google earth’e girsinler ve manzarayı bir de oradan seyretsinler.

Yılbaşı yarışında bir kanal

BÜTÜN TV kanalları yılbaşı gecesi tam bir yarış halinde. Her yıl var ama, TV’ler arasındaki yılbaşı rekabeti galiba ilk kez bu ölçüde hızlı ve tempolu.

Her kanalda izlenecek mutlaka bir sanatçı, bir parodi var. Farklı seviyelerde olsa bile. Bazı kanallar belli bir saatten sonra, yurtdışı kaynaklı müzik programları yayınlıyor. Onlar da, iyi.

Bu eğlence arasında tek bir TV kanalı günlük (ya da gecelik) olağan program akışının dışına pek çıkmıyor. Yeni yıla girerken, Kıbrıs eski Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş o kanalda Kıbrıs sorununu anlatmayı sürdürüyor. Bilinen üslubu ve tarih tezleriyle.

Ne de olsa, hayat devam ediyor.
Yazarın Tüm Yazıları