Niçin nezle oluyoruz?

Güncelleme Tarihi:

Niçin nezle oluyoruz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2006 00:00

Kimi insanlar, bedenleri bazı maddelere karşı alerjik reaksiyon gösterdiği için saman nezlesine yakalanıyorlar. "Normal" nezle, soğuk algınlığı veya griple birlikte yani "gripal enfeksiyon"la birlikte ortaya çıkıyor.

Bir insanın yaşam boyu kaç kez soğuk algınlığına yakalandığını merak ettiniz mi hiç? Bir araştırmaya göre hepimiz ortalama olarak 120 ila 200 kez üşüterek hasta oluyoruz. Yani buna göre yılda beş ila altı günümüz hastalıkla geçiyor.

Doktorlar nezleyi "Rhinitis" olarak da adlandırıyorlar. Yunanca burun anlamına gelen "rhinos" sözcüğünden türetilen Rhinitis’in sonundaki "itis" eki tıp dilinde iltihap demek. O halde Rhinitis’in anlamı "burun iltihabı".

Bu açıklamayla aslında en önemli noktaya gelmiş olduk. Burun mukozası Rhino virüslerine bağlı olarak gelişen bir enfeksiyona nezle ile "yanıt" vermekte. Bu virüsler de diğerleri gibi gözle görülmeyecek kadar küçüktür.

Milimetrenin 300.000’de biri büyüklüğündeki bu mikroorganizmaları kim görebilir ki? Bizi nezle yapan virüsler soluduğumuz havayla burun boşluklarına girerek burun mukozasına işlerler.

Burun neden akar

Burun mukozası, virüslerin bedene girmesini önleyen ilk duraktır. Ama eğer virüsler mukozanın engelini aşıp, mukoza hücrelerine sızarsa, enfeksiyon gelişir. Bundan sonra virüsler, hücrelerin programlarını, yeni virüs üretecek şekilde değiştirirler. Damarlar, mukozadaki kan dolaşımını iyileştirmek ve savunma maddeleriyle besleyebilmek için iyice genişler.

İşte bu nedenle de burnumuz durmadan akar. "Burun iltihabı" artık doruk noktasına gelmiştir. Ve burun mukozası üreten hücreler son sürat çalışmaya başlar ve bol miktarda sümük üretir. Sümüğün görevi virüsleri dışarı atmaktır.

Bu mücadelede hapşırıklar da yardımcı olur. Virüsler bedenin içlerine doğru yayılmayı başarırlarsa, boğazımız ve bronşlarımız da iltihaplanır ve durumda nezle olduğumuz yetmiyormuş gibi boğazımız ağrır ve öksürürüz. Durmadan burnumuzu çekip, sildiğimiz için de iltihap burnun dışına kadar yayılır.

Birkaç gün sonra sümüğün bileşimi değişir. Yani koyulaşır ve rengi yeşilimsi sarı olur. Nezle genelde yedi günde kendiliğinden geçer. Bedenimiz bu hastalıkla kendi kendine başa çıkabiliyor. İyi ki de çıkabiliyor, çünkü nezle virüslerini etkili bir şekilde tedavi edebilen bir ilaç yok ne yazık ki.

Galiba en iyisi nezleye yakalanmamak. Bunun için soğuk günlerde sıkı giyinmek, bol miktarda meyve ve sebze tüketmek gerekir. Temiz havada yürüyüş yapmak, yeterli uyku almak da bağışıklık sistemimize iyi gelir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!